Annons

Asymmetrisk krigföring i storskogen

Speltips: Root

Root är ett krigsspel i sagomiljö, men samtidigt är det som att alla spelarna spelar olika spel.

Publicerad Uppdaterad

Root är från början ett framgångsrikt brädspel som nu finns som app. Upp till fyra spelare, människor eller datorspelare, slåss om makten i skogen. Det som gör det hela intressant är att de fyra sidorna spelar efter så olika regler att det nästan är som om de spelar olika spel på samma bräde, samtidigt som man är rejält i luven på varandra.

Marquis de Cat är den nya härskaren i skogen. Han är något av imperiebyggare, och ska bygga sågverk för att ge resurser till nya byggnader och på så vis vinna genom att exploatera skogen. Mot honom står dels de gamla härskarna fåglarna, som är renodlade krigare med komplicerade regler som gör att de då och då råkar ut för statskupp. VIdare bedriver Skogsalliansen gerillakrigföring mot dem bägge. Slutligen har vi Vagabonden, som i princip spelar ett rollspel mitt i kaoset, där han utforskar ruiner och utför uppdrag och då och då hjälper ena eller andra sidan.

Spelet funkar bra även med två eller tre sidor igång, och är en trogen men lite snyggare anpassning av brädspelet. En serie tutorials hjälper dig att lära dig reglerna för de olika sidorna, som var och en inte är så komplicerade men det kan vara knepigt att utöver att själv hålla dig till reglerna samtidigt även hålla koll på vad motspelarna behöver göra för att vinna.

Root är inte ett lättsamt spel att slå ihjäl tiden med, men gillar du intrikata strategispel är Root smått genialiskt.