App som bilnyckel på stan

Test: Drivenow

Med en ny förbättrad app hoppas Drivenow locka fler till sin bilpool.

Publicerad Uppdaterad

Du kanske sett bilarna runt om i Stockholm. Idag finns det 300 bilar tillgängliga i Stockholm och du låser upp bilarna med en app för att sedan betala med ditt Drivenow-konto och det kreditkort du kopplat dit. Konceptet känner vi igen och förutom att Drivenow finns i andra europeiska städer har det även funnits andra liknande tjänster i Stockholm. Konkurrenten Car2Go har dock lämnat Stockholm och lämnat spelfältet fritt för Drivenow som erbjuder Mini- och BMW-bilar, bland dessa även ett antal elbilar, BMW i3.

Mer anpassad

Vi har testat den nya appen som ska vara bättre integrerad med tjänsten och det informationssystem som finns i bilen. Vid första bilhyran med den nya appen matar jag till exempel i destinationsadressen jag ska till, vilket får till följd att adressen redan är inmatad i bilens navigationssystem när jag sätter mig i bilen. Det enda jag behöver göra när jag låst upp bilen med hjälp av appen är att trycka in min pinkod på instrumentpanelen i bilen, sen är jag igång. Sedan tycker jag att bilens navigationssystem i det här fallet är mer begränsat än de navigationsappar jag har i min egen mobil, men det kan man kanske inte belasta just Drivenow-appen för.

Ibland förekommer svårtydda felmeddelanden i appen.

Utspritt över stan

Hela tanken med Drivenow är att man spridit ut bilar över stan och att kunderna tar en bil när de behöver den. För att kunna använda appen måste du först skapat ett konto. När jag gjorde det fick jag även ett kort som kan användas för att låsa upp bilarna, men det är tydligt att Drivenow går över allt mer till att styra tjänsten främst via appen. Det är ju till exempel där du enklast hittar var bilarna befinner sig.

Till skillnad från vissa andra bilpooler har Drivenow inga fasta parkeringsplatser utan bygger istället på att du parkerar på allmänna parkeringar. Så länge du då parkerar lagligt inom Drivenows verksamhetsområde så betalar Drivenow parkeringsavgiften när du avslutat din hyra. Det här innebär att du kan komma nära din slutdestination, men även ofta att du får leta ett tag för att hitta en ledig parkeringsplats. Området där du kan hämta och lämna bilen sträcker sig i stort sett inom tullarna i Stockholm, samt inkluderar Solna, Sundbyberg, Kista, Ikea Kungens Kurva och Arlanda och Bromma flygplatser. För att du fördelaktigt ska kunna använda tjänsten måste alltså både start och mål vara inom verksamhetsområdet.  

Onödig miss

Ett problem har jag råkat ut för. När jag avslutade min senaste hyra, efter flera hyror utan några problem, låste jag bilen från appen och såg dörrarna låsas och backspeglarna fällas in. Efter en timme fick jag sedan ett sms som sa att hyran fortfarande tickade på, något som resulterade i 195 kronor onödig kostnad. Man får alltså se till att hyran verkligen är avslutad, både i app och i bil och se till att man verkligen ser bekräftelsen på det.

Under den tid jag hittills testat Drivenow är möjligheten att ta en bil, även på resa i europeiska städer som Köpenhamn och Berlin imponerande smidigt. Drivenow erbjuder visserligen månadspaket med upp till 500 rabatterade minuter, men känns ändå främst som en konkurrent till taxi än som ersättning för att ha en egen bil.