Google: Man kan aldrig ha för många meddelandeappar

Vi har testat Google Allo

Allo är Googles nya chattapp på en väldigt överetablerad marknad. Vad nytt tillför man?

Publicerad Uppdaterad

Någonstans i Googles interna planeringssystem måste det finnas en att-göra-punkt med högsta prioritet som heter “gör en ny meddelandetjänst”, som inte går att kryssa bort. Det är i alla fall den bästa förklaringen jag kan komma på till den oändliga ström av nya meddelandetjänster som gör i stort sett samma sak genom åren. De aktuella apparna, Hangouts och Messenger, får nu se sig komplementerade med Duo och Allo.

Allo fyller i stort sett samma nisch som Hangouts, att skicka textmeddelanden över datanätet till enskilda personer eller till grupper. Den viktiga skillnaden är att Allo är kopplad till mobilnumret, och inte till ditt Googlekonto. För Google är detta väsentligt eftersom de då kan nå även användare som inte är en del av Googles ekosystem.

Men det medför också vissa nackdelar. Appen är kopplad till ditt mobilnummer, och har du två mobiler har du också två Allo-identiteter. Du kan bara få meddelandena till din mobil, och inte till datorn som för Hangouts. För vissa användarmönster kan detta förstås vara en fördel jämfört med Hangouts, men en skillnad är det definitivt. Mer som Whatsapp, mindre som Facebook Messenger.

Som chatt-app är Allo precis så smidig och polerad som man har rätt att kräva, och som de flesta av konkurrenterna där du har större chans att hitta dina vänner redan är. Dina emojis finns där, och du kan även skicka mer avancerade dekaler med gulliga bilder, eller ta foton. Inte video, en funktion som annars nyligen kom till Hangouts. SMS-stöd saknas också, vilket Hangouts har.

Installationen är påtagligt smärtfri. Appen känner igen ditt mobilnummer automatiskt. Du får en bekräftelsekod via sms men även den känns igen automatiskt, så det enda du egentligen behöver göra är att trycka nästa tills du är klar, och eventuellt ta en selfie att ha som profilbild.

Dragplåstret i Allo, som ska göra tjänsten lite mindre bedövande vanlig än vad den annars framstår som, är den digitala assistenten. Du kan antingen öppna en chatt med den direkt, eller i en annan pågående chatt skriva @google och ställa en fråga till assistenten, där alla i chatten får ta del av svaret. Assistenten är kopplad till ditt Googlekonto (men du kan ta bort kopplingen om du inte vill att appen ska vara inloggad på ditt Googlekonto eller du inte har något) och är lite av en textversion av Google Now och röstassistenten “ok Google”.

Här får jag erkänna att jag tycker att ha en googleassistent som ska lära sig av, och alltid lyssnar på mina konversationer är marginellt trevligare än att ha en Stasi-agent som alltid är med på luren när du ringer i telefon. Jag tycker att redan Google Now är för creepy för min smak och aktiverar aldrig tjänsten på Androidmobiler. Det känns inte orimligt att anta att det främsta syftet för Google med Allo är att kunna samla in ännu mer information om dig.

Men är integritet inte din grej är det förstås praktiskt att ha assistenten lättillgänglig på detta vis. Här anar man också potential för appens framtid att utvecklas, för assistenten kan leverera innehåll i långt fler former än bara text. Här kommer inbakade webbsidor, flervalsrutor med länkar med mera, funktioner som vore riktigt intressanta och verkligen skulle tillföra något nytt om de var tillgängliga för användaren.

Men de är de alltså inte i dagsläget.Ett test i praktiken av assistenten i Allo ger inte särskilt mycket ens när man skriver på engelska. I en gruppkonversation ger vi assistenten önskemål om vad vi vill äta och ber den sedan att ge förslag på restauranger i närheten som ska passa. De resultat vi får är nedslående. Att en av oss är vegetarian verkar den inte alls ta hänsyn till och när vi säger till den om allergier får vi bara orelaterade resultat från webben. Assistenten verkar inte lära sig det vi försöker berätta för den. Kontrasten är stor mot vad Google visade av assistenten när Pixel-mobilerna nyligen lanserades och det är tydligt att assistenten är en tidig prototyp som har mycket att lära.

Allo är en utmärkt chatt-app, men det är Whatsapp, Facebook Messenger, Hangouts och Snapchat också, och det är där dina vänner finns. Assistenten är inte till någon hjälp och det finns inget tungt vägande skäl att byta till Allo i dag, hur gärna Google än vill det.