Annons

Apptips

Vivaldi – Oberoende webbläsare

Vivaldi är en webbläsare för den som vill kunna styra över utseendet – och inte känna sig stressad över integritetsskyddet.

Publicerad Uppdaterad

Alla mobiler har en webbläsare från start, och många Androidmobiler har två. Det finns flera skäl till att du ändå kan vilja installera en till, till exempel en som inte drivs av ett storföretag som gillar att samla information om dig eller ett företag från ett land som gillar att övervaka sina medborgare.

Vivaldi med verksamhet i USA och Norge ägs av sina anställda och bildades av avhoppare från Opera. Detta efter att Opera dels minskade ner antalet val i sin webbläsare, dels blev uppköpt av ett kinesiskt företag.

Det handlar alltså om en webbläsare för folk som gillar att konfigurera den efter tycke och smak, även om det i större utsträckning gäller för PC-versionen än Androidversionen som vi testat. Du hittar så klart funktioner som annons- och spårningsblockerare, genvägssida och flikar, möjlighet att synka bokmärken och flikar mellan enheter och mörkt eller ljust tema. Sånt som man väntar sig av en modern webbläsare. Till de mer personliga inställningarna hör att du kan välja stil på flikar och om adressfältet ska ligga i topp eller botten av webbläsaren. Det senare gör det ju mycket lättare att använda mobilen med en hand. 

Från Opera saknar jag funktionen för automatisk justering av spaltbredden för webbsidor när man zoomar in i text, men annars är det en webbläsare som har allt man behöver.