1
1
https://www.mobil.se/apple-iphone-12
569446
Produkttester
falskt
Om du vill ha en ny Iphone

Test: Apple Iphone 12 – Lätt att rekommendera

● BILDSPEL
Om du behöver en ny Iphone är Iphone 12 med stor sannolikhet ett bra val.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
84%

Tåligare skärm
Prestanda

Inte högre uppdateringsfrekvens i skärmen
Saknar optisk zoom

Det finns anledningar till att det tidigare varit den här Iphonemodellen som hört till de mest populära. Priset är så klart lite billigare än i Pro-modellerna, men i år är dessutom anledningarna att slå till på just den här modellen ännu fler.

Vi har redan utvärderat den dyrare systermodellen i ett separat test och kom fram till att den erbjuder en del nyheter och fördelar, framförallt den extra tåliga skärmen, men att nyheterna samtidigt inte är överväldigande och att det är främst om du uppdaterar från en några år äldre telefon som du faktiskt märker verklig skillnad. Introduktionen av nattläge i kameran med Iphone 11 var till exempel mer påtaglig än det nya vi får se i Iphone 12.

Till stora delar identisk

Samtidigt ger Iphone 12 oss några viktiga kvalitetshöjningar eftersom den i mångt och mycket är identisk med den dyrare Iphone 12 Pro. det är väldigt få saker som du väljer bort genom att välja Iphone 12 och det är till och med så att flera av sakerna till och med är en fråga om tycke och smak. Är till exempel aluminiumram som Iphone 12 har bättre eller sämre än den ram i rostfritt stål som pro-modellen utrustats med? Svaret är långt ifrån självklart och aluminiumramen är en bidragande orsak till att Iphone 12 känns lätt i handen. 

Designen är kanske det första du lägger märke till med Iphone 12 för det är en tydlig nyordning. Borta är de senaste årens rundade kanter och istället är Iphone 12-serien brutalt kantig. Det är en återgång till formgivningen av Iphone 4 och Iphone 5 men eftersom telefoner idag är större till formatet så blir kanterna nu mer påtagliga i handen. Iphone 12 är lika stor som Iphone 12 Pro så tillbehör i form av skal passar till exempel till båda. Det inkluderar Apples nya Magsafe, som är ett sätt att ansluta en trådlös laddare med stöd för tekniken till telefonens baksida och säkerställa optimal laddning. Det görs genom att magneter ser till att laddaren är placerad rätt och att telefonen därmed inte riskerar att glida av laddplattan. Det finns även andra tillbehör som drar nytta av Magsafe, inklusive fodral, skyddande skal och framöver till exempel bilhållare och då även från tredjepartstillverkare.

Kanske blir den trådlösa kontakten någon gång framöver den som helt tar över efter Apples vanliga Lightning-kontakt, men att hävda att den klumpiga laddaren och kontakten som är tydligt synlig på skalen är snygg är svårt.

Magsafe är alltså nytt och exklusivt för Iphone 12-serien av telefoner och det är även Apples nya skyddande glas som täcker skärmen inte bara i Iphone 12 utan även i de övriga telefonerna i serien. Alla som någon gång spräckt skärmen på sin telefon är säkert överens om att det här är en välkommen nyhet och skyddsglaset som kallas Ceramic Shield ska vara fyra gånger tåligare mot fallskador än de tidigare skyddsglasen, något som också bekräftats i de första oberoende testerna av just hållbarheten. 

Bra skärm


Bakom det här skyddsglaset så hittar vi en av de mest välkomna nyheterna i Iphone 12, för här finns samma högkvalitativa oled-skärm som i den dyrare Pro-modellen. Kvaliteten på skärmen går alltså inte att klaga på, men däremot kan man i ett större perspektiv sörja att ingen av årets Iphone-modeller har den förhöjda uppdateringsfrekevens som många av konkurrenterna på Androidsidan introducerat i sina flaggskepp. Iphone ligger kvar på sextio bilder per sekund i skärmen och har man väl upplevt de 120 bilder per sekund som konkurrenterna erbjuder, något som ger en tydligt snabbare upplevelse, är det svårt att byta tillbaka till något som är långsammare. Apple har själva använt tekniken i Ipad Pro, så kanske är det här något vi får vänta på till nästa generation Iphone-modeller.

Bra eller bättre

På andra områden håller i alla fall Iphone 12 jämna steg med, eller överträffar konkurrensen. Det handlar om prestanda och det handlar om att det här är den första generationen Iphone som även har stöd för 5G. Prestandan i telefonen räcker för allt du kan tänka dig, men du behöver inte stirra dig blind på 5G i dagsläget. Idag lockar Apple med bland annat högre nedladdningshastigheter för stora filer, högre upplösning för Facetimes videosamtal via 5G-nätet, men detta är så klart beroende av att du har tillgång till ett utbyggt 5G-nät. Det kommer dröja och även med 5G-nät på plats på fler platser i Sverige kommer det ta tid innan den nya generationens mobilnät får en viktig roll för oss som konsumenter. Kanske är det först när du köper din nästa Iphone, eller en telefon från en annan tillverkare, som 5G faktiskt gör skillnad i praktiken.

Dubbelkameror


På baksidan av Iphone 12 hittar vi två kameror, vilket innebär att telefonen har vidvinkel, men saknar till exempel den telelins som dyrare Iphone 12 Pro har och vi får heller inte den Lidar-sensor som den telefonen har och som ska förbättra precisionen i appar som använder förstärkt verklighet. Möjligen kan man sakna just den optiska zoomen, men i övrigt räcker kamerorna i Iphone 12 helt klart långt. Bildkvaliteten är bra och du får även det nattläge som introducerades i Iphone 11, numera även i selfie- och vidvinkelkameran. Större möjligheter alltså att ta bilder även i sämre ljusförhållanden och byter du upp dig från en några år gammal Iphone gör det här stor skillnad.  

Utöver allt detta får du så klart även allt det vi vant oss vid i en Iphone och kanske det som gör att många är märkestrogna. Du har dina appar, kommunikationen via Imessage och Facetime, mobila betalningar i Apple Pay och kopplingar till klocka, dator och andra enheter om du dessutom valt att investera i fler Apple-produkter. 

Med sin på de flesta områden kompromisslösa urval av egenskaper har Iphone 12 stora möjligheter att bli en storsäljare, kanske vid sidan av den efterlängtade Iphone 12 Mini i smidigare format.

Batteritest

Batteriets videotid: 12 tim 45 min

Frågor och svar

Värt att uppgradera?
Så snabbt går inte utvecklingen att varje års nya telefonsläpp är en revolution och det är först o du har en några år gammal telefon som ett köp blir riktigt motiverat. Det gäller även Iphone 12. Förra årets introduktion av Iphone 11 med nattläge i kameran gav egentligen tydligare fördelar sett direkt år från år. 

Hoppa på 5G-tåget?
Nu har alla årets nya Iphone-modeller 5G-stöd, så vill du ha en ny har du egentligen inget val, men det kommer dröja innan 5G på riktigt gör skillnad så det i sig är inget argument idag.    

Hur känns telefonen i handen?
Om du gillar den nya kantigare formen eller inte är nog mycket en smaksak. Kanterna blir i alla fall mer påtagliga när du håller en telefon som denna än med den förra kantiga Iphone, Iphone 5S, som var betydligt mindre. 

Ett alternativ:

Äldre Iphone
Tydligaste konkurrenten är Iphone 11 och Iphone 11 Pro med det nattläge som introducerades då, så länge du nu kan hitta de modellerna.

Testbild

Iphone har etablerat sig som en av de bättre kameramobilerna.

Tåligare skärm
Prestanda

Inte högre uppdateringsfrekvens i skärmen
Saknar optisk zoom