1
1
https://www.mobil.se/apple-iphone-12-och-12-mini
569357
Nyheter
falskt
Iphone 12 och Iphone 12 Mini

Iphone 12 och Iphone 12 Mini med 5G och tåligare skärm i två storlekar

● BILDSPEL
Den billigare Iphone 12 har blivit lite smidigare. Eller mycket, om du väljer Iphone 12 Mini.

Iphone 11 kändes alltid lite billig jämfört med den mindre och smidigare Iphone 11 Pro, men med Iphone 12 har man trimmat kanterna och tjockleken, samt gett telefonen Oledskärm med högre upplösning än tidigare. För de som längtar efter den tid då telefonerna var mindre har man den i övrigt identiska Iphone 12 mini. Iphone 12 har 6.1 tum stor, medan Iphone Mini har en skärm på 5,4 tum.

De främsta nyheterna från Iphone 11 förutom designen är dels 5g, dels ett helt nytt skärmglas som ska vara fyra gånger så tåligt vid fall. Glaset är utvecklat tillsammans med Corning som gör Gorilla Glass.

Telefonerna drivs av chipsetet A14 Bionic, som är gjord i en 5-nanometersprocess. Det ska ge rejäl prestandaförbättring i den 6-kärniga processorn och den 6-kärniga neurala processorn.

Kamerorna i IPhone 12 och Iphone 12 Mini är två till antalet och du får både huvudkamera och en vidvinkel. Vidvinkelkameran är densamma som den i Iphone 11, medan huvudkameran förbättrats med ytterligare högre ljuskänslighet. Till skillnad från tidigare så har alla tre kamerorna, de två bak såväl som selfiekameran stöd för nattläge, så bilder i mörker ska bli betydligt bättre än tidigare. Dessutom adderar Apple funktion för Timelapse som ska fungera även i mörker.

En annan viktig nyhet är att telefonen nu har en magnetisk yta på baksidan. Den ska dels användas för att göra trådlös laddning lättare genom att laddaren knäpper på plats, dels möjliggöra nya tillbehör. Skal behöver till exempel inte längre knäppas på när de kan fästas magnetiskt, och tredjepartsleverantörer har bilfästen på gång.

Iphone 12 och 12 Mini levereras utan headset eller laddare, något som Apple sätter miljöspinn på. Genom att ta bort laddaren spar man dels på elektronikskrot, dels gör man förpackningen mindre vilket spar transporter. Tillsammans ska det spara in 2 miljoner ton utsläpp hävdar man. 

En laddkabel av hög kvalitet följer med, med usb C-anslutning i andra änden, vilket innebär att den inte går att använda med de flesta äldre laddare.

Priset på Iphone 12 är satt till 10 000 kronor, och Iphone 12 Mini till 8700 kr, vilket känns som ett rejält prispåslag jämfört med dollarpriserna på 800 och 700 dollar. Iphone 12 kan förbeställas från och med kl. 14.00 fredagen den 16 oktober och den finns tillgänglig i butik från och med fredagen den 23 oktober. Iphone 12 mini kan förbeställas från och med kl. 14.00 fredagen den 6 november och finns tillgänglig i butik från och med fredagen den 13 november.