https://www.mobil.se/business/aff-ren-i-hamn-microsoft-k-per-skype-f-r-85-miljarder-dollar
469682

Affären i hamn - Microsoft köper Skype för 8,5 miljarder dollar

Ryktena visade sig sanna. Nu står det klart att Microsoft köper Skype för den rejält tilltagna summan av 8,5 miljarder dollar.

Affären är Microsofts största uppköp någonsin. Skype blir ett eget affärsområde inom Microsoft kallat Microsoft Skype Division. Skype-vd:n Tony Bates kommer att leda den nya avdelningen.

- Skype är en fenomenal tjänst som är älskad av miljontals människor världen över. Tillsammans kommer vi att skapa framtidens realtidskommunikation så att människor enkelt kan hålla kontakten med familj, vänner, kunder och kollegor varsom helst i världen, kommenterar Microsoft-vd:n Steve Ballmer affären i ett pressmeddelande.

Skype drog in 860 miljoner dollar förra året men gjorde ändå en förlust på 7 miljoner.

8,5 miljarder dollar är en stor summa och det återstår nog att se om Microsoft betalat för mycket för Skype. Samtidigt kanske, hur konstigt det än kan låta, summan inte spelar så stor roll för Microsoft som har en enorm kassa att ösa ur. Viktigare är nog vad Skype kan göra för Microsoft. Och det är ganska mycket.

Skype har massor av användare. Med 600 miljoner registrerade användare ligger Skype på samma nivå som Facebook. Microsoft köper en otroligt värdefull användarbas som rätt hanterad kan lockas att börja använda andra Microsoft-tjänster. Köpet hindrar också konkurrenter som Google och Facebook från att köpa eller samarbeta med Skype. Inte oviktigt.

Skype är dessutom ett väldigt starkt varumärke på webben och i smartphone-världen och kan förväntas växa sig allt starkare inom den närmaste framtiden. Precis som Google tillhör Skype till exempel den exklusiva skara vars varumärke används som ett verb i flera språk.

Och är det något som Microsoft har saknat de senaste åren så är det varumärken som står sig riktigt starka i dagens teknikvärld. Xbox och Kinect är kanske de enda riktigt "coola" varumärkena Microsoft har idag. Skype är, trots att tjänsten får räknas som en riktig veteran i webbsammanhang, fortfarande rätt coolt och kan hjälpa Microsoft att stärka anseendet inom webb och mobilvärlden. Svårigheten för Skype är väl att behålla coolhetsfaktorn som en del av Microsoft.

2005 köptes Skype av Ebay för 2,6 miljarder dollar. Ebay skrev sedan ner värdet till 1,6 miljarder dollar och fick en del kritik för att man betalat för mycket och inte förvaltat Skype på rätt sätt. 2009 sålde Ebay vidare en stor del av Skype till ett antal riskkapitalbolag. Då till en värdering på 2,75 miljarder dollar. Men e-handelsjätten behöll cirka 30 procent av Skype och kommer nu tjäna en rejäl hacka på Microsoft-affären.

Läs pressmeddelandet från Skype här. 

Ämnen