https://www.mobil.se/business/att-k-per-t-mobile-i-j-tteaff-r
420407
Kan bli störst i USA

AT&T köper T-Mobile i jätteaffär

I en affär som blir en av de största sedan finanskrisen 2008 på den amerikanska marknaden köper operatören AT&T tyska Deutsche Telekoms amerikanska operatörsbolag T-Mobile USA. Om affären går igenom gör den AT&T till USA:s största operatör före nuvarande ledaren Verizon.

Igår meddelade amerikanska operatören AT&T att man kommit överens om att köpa T-Mobile USA av Deutsche Telekom för 39 miljarder dollar. Affären reducerar konkurrensen på den amerikanska mobilmarknaden till tre rikstäckande stora operatörer istället för fyra; AT&T (inklusive T-Mobile), Verizon och Sprint Nextel.

AT&T och T-Mobile får tillsammans 129,2 miljoner abonnenter och blir då större än Verizon som har 101,1 miljoner abonnenter, enligt siffror som New York Times samlat.

Det har redan höjts kritiska röster som menar att sammangåendet kommer att leda till högre priser för konsumenterna i USA. Och affären måste få klartecken av såväl det amerikanska justitiedepartementet som Federal Communications Commission. Och det kan ta tid för jurister och tjänstemän att komma fram till om affären kan anses underminera möjligheterna till en hälsosam konkurrens på mobil och bredbandsmarknaden.

Deutsche Telekom är enligt uppgifter i New York Times så oroliga för att sammanslagningen kan stöta på förhinder att man förhandlat fram en slags försäkring på 3 miljarder från AT&T om köpet skulle stoppas av amerikanska myndigheter.

AT&T betalar 25 miljarder dollar kontant och resten i aktier. Priset på 39 miljarder är relativt högt för T-Mobile som värderats tidigare till runt 25 miljarder dollar. Genom köpet får Deutsche Telekom 8 procent av AT&T och en plats i styrelsen för den amerikanska operatörsjätten.

För AT&T så innebär köpet att man kraftigt ökar sin räckvidd vilket möjliggör besparingar och skapar bättre förutsättningar när man rullar ut och marknadsför LTE-tekniken.

För AT&T öppnar sig också möjligheten att använda T-Mobiles spektrum för att förbättra sin täckning vilket varit ett stort problem för många kunder till AT&T (Twittertaggen #AT&TFAIL har till exempel varit ett mycket populärt sätt att uttrycka sitt missnöje med operatörens nätverk). Den frågan har sannolikt vägt tungt för beslutet att köpa T-Mobile USA.

Rent praktisk så kommer nu T-Mobile-kunder få möjlighet att köpa Iphone i USA och även få tillgång till AT&T:s LTE-nät framöver.

Affären är att betrakta som en stor vinst för AT&T, menar Chetan Sharma, oberoende analytiker som The New York Times pratat med.