https://www.mobil.se/business/elop-nytt-kapitel-i-nokias-historia
526439
Sammanfattning av presskonferensen

Elop: Nytt kapitel i Nokias historia

Från vänster: Styrelseordförande Risto Siilasma, Steve Ballmer och Stephen Elop. Foto: Nokia.
På tisdagsförmiddagen höll Nokia en presskonferens där man berättade om framtiden för företaget efter att Microsoft köpt upp företagets mobilenhet.

Tidigt på tisdagen blev det klart att Microsoft köper Nokias mobilenhet. Vid klockan 10:00 höll Nokia en presskonferens där man skulle tala om framtiden för  företaget. 

Först ut på scenen var styrelseordförande och tillförordnad Nokia-vd Risto Siilasma, som såg samlad ut. "Mobilmarknaden har genomgått en stor förändring. Många spelare har försvunnit. Nokia har inte själv resurserna att bygga mobiltelefoner och smarta plattformar", sade Risto Siilasma.

Siilasma fortsatte med att berätta att han kontaktats av Steve Ballmer tidigt 2013. Efter uppköpet - som alltså gäller båda Nokias mobilenhet Devices och licensering av Nokias patent - kommer Microsoft att göra Finland till sin huvudkärna i Europa. 

"Ett modigt steg in i framtiden"

När det sedan vad dags Steve Ballmer att kom upp på scenen började han med att tala om hur pass viktigt samarbetet med Nokia har varit för Microsoft. De båda företaget har sammanlagt 12 000 anställda i Europa, och Ballmer var tydlig med att Finland alltså ska fortsätta vara landet där Nokia har sitt huvudsäte.

"Det här är ett modigt steg in i framtiden", sade Steve Ballmer.

Många har frågat sig vad Nokias verksamhet ska bestå av i fortsättning. Under presskonferensen berättade styrelseordförande Risto Siilasma kortfattad om vad Nokia kommer att fokusera på i framtiden. Bland annat annat ska man fokusera på utvecklandet av nätverksteknik via bolaget  Nokia Solutions and Networks, men också satsa stenhårt på kart- och positioneringstjänsten Here. Bland annat vill man koppla upp bilar till nätet via molnet.

En annan central verksamhet blir forskning och utveckling. Siilasma berättar att Nokia i dag har över 10 000 patentfamiljer - "en av de största och starkaste i industrin". Nokia ska nu satsa på att fortsätta bygga upp denna patentportfölj. Den patentlicens som Microsoft kommer att ha under tio år värderas till 1,65 miljarder euro, vilket motsvarar dryga 14 miljarder svenska kronor.

På tisdagen blev det också klart att Stephen Elop avgår som vd för Nokia, och ska gå tillbaka till Microssoft. Enligt Siilasma kommer man att söka båda interna och externa kandidater när det gäller vd-posten på Nokia.

Elop: Vi behöver mer muskler

Siste man upp på scenen under presskonferensen var en tagen Stephen Elop. Han började med att tala om hur de senaste åren har varit en mycket intressant tid för företaget. "Vi har gått snabbare än Nokia någonsin har gjort förut", sade han.

Men Elop var också förvånansvärt ärlig med att Nokias nuvarande mobilsatsning har varit ett misslyckande, och att de har inte har musklerna för att lyckas framöver ensamma.

"Vi behöver mer muskler för att slå igenom", sade Elop och menade att man kommer kunna öka takten i och med affären med Microsoft.

Nokia-varumärket på väg bort?

En viktig fråga är vad som kommer att hända med varumärket Nokia. Vad kommer det egentligen att stå på hårdvaran som Microsoft tillverkar? Det avslöjas inga detaljer kring detta under presskonferensen, men Elop antyder att Nokia-varumärket är på väg bort, då han talar om en "unified branding and marketing".

Som för att lugna oroliga finländare avslutade Elop sitt tal med att berätta om vilket ansvar han kände för Nokias anställda. Enligt Elop är alla i Finland stolta över vad företaget har lyckats uträtta under de senaste 150 åren.

"Den här dagen representerar ett nytt kapitel i Nokias historia. Men vissa saker kommer inte att förändras, och det är att någon i Finland kommer att uppfinna nästa banbrytande mobiltelefon", sade Stephen Elop och avslutade sitt tal med att lova att företaget kommer att stanna kvar i Finland.

Ämnen