https://www.mobil.se/business/events/vi-har-testk-rt-huawei-ascend-p2
519749
Ny toppmodell

Vi har testkört Huawei Ascend P2

● BILDSPEL Här ser vi framsidan på Huaweis nya toppmodell Ascend P2.
Kinesiska Huawei har precis lanserat Huawei Ascend P2, uppföljaren till förra årets Ascend P1. Mobil är plats i Barcelona och har fått känna på den nya toppmodellen.

Huawei var inte så lite kaxiga under det pressevent man höll på söndagen i Barcelona, en dag innan den stora mobilmässan Mobile World Congress 2013 öppnar. Företaget passade på att dela ut både en och två kängor till konkurrenterna Apple och Samsung, och det är uppenbart att man satsar hårt på att nå ut till nya målgrupper bortom billighetssegmentet som man är starka i.

Nya flaggskeppsmodellen Huawei Ascend P2 hoppas man ska vara nyckeln till svenska konsumenters hjärtan.

Imponerande lätt

Så, vad är det man har lanserat då? Efter Huaweis lansering fick Mobil chansen att klämma lite på Ascend P2. En av de saker som gör Huawei Ascend P2 intressant ur ett designperspektiv är att telefonen har en tjocklek på endast 8,4 millimeter. Detta tillsammans med vikten - 122 gram - gör att enheten nästan känns fjäderfät i handen. 

Ett återkommande mantra under Huaweis presskonferens var design. Här känns det som att man har en hel del att lära fortfarande. Visst, fronten på telefonen är riktigt snygg. Men bakstycket i någon slags plast för inte direkt tänkarna till en premiummodell. Luren knakar också lite oroväckande när vi klämmer hårt på baksidan.

Trevlig skärm - men inte 1080p  

Telefonens front består till stor del av en IPS-skärm på 4,7 tum. En av vårens hetaste trender i Android-världen är skärmar med full hd-upplösning, det vill säga 1920 x 1080 bildpunkter. Med Ascend P2 väljer Huawei dock inte att hoppa på full hd-tåget. De enda uppgifter vi får från Huawei är att skärmen ska ha "HD-upplösning". Utifrån de uppgifter vi har drar vi slutsatsen det rör sig om en upplösning på 1280 x 720 bildpunkter.

När det gäller upplösningen är uppenbart att Ascend P2 inte kan mäta sig med de 1080p-modeller som både HTC och Sony har lanserat. Men vi kan konstatera att färgeråtergivning och skärpan är god, samt ljusstyrkan är bra (500 nit enligt uppgifter från Huawei). Även betraktningsvinkeln är riktigt fin. Skärmen skyddas av Gorilla Glas 2-glas och en speciell funktion gör det möjligt att använda telefonen med vantarna på, vilket faktiskt är rätt praktiskt.

Telefonen är försedd med Huaweis egenutvecklade processorplattform Huawei K3V2. Enheten har fyra stycken processorkärnor och är klockad till 1,5 GHz. 

I fråga om arbetsminne är det 1 gigabyte som gäller. Telefonen har också ett lagringsminne på 16 gigabyte. Vi hade ingen möjlighet att benchmark-testa motorn i Ascend P2, men telefonen har ett bra flyt i menyerna och känns snabb. Dock upplevde vi lite lagg när vi växlar mellan bilderna i fotogalleriet. 

Intressanta funktioner

Huawei Ascend P2 har Android 4.1.2 Jelly Bean som operativsystem. På toppen av Android har tillverkarna lagt det egna gränssnittet emotion UI 1.5. Här har man framför allt satsat på att ge användarna stora möjligheter att anpassa telefonen utifrån egna preferenser när det gäller låskärm, ikoner och skärmbakgrunder. Man har också satsat på utförliga molntjänster som bland annat bakut, molnlagring - och en Phone Finder-funktion som ska göra det möjligt att lokalisera din Ascend P2 om den har kommit på villovägar. Vi hann inte gå på djupet när det gäller dessa funktioner, men överlag kändes emotion UI 1.5 både flinkt och förhållandevis smart. Ikoner och menyer har en vänlig formgivning med mjuka kanter och ljusa färger.

Kamera på 13 megapixel

På baksidan av Huawei Ascend P2 finner vi en 13 megapixelskamera med en BSI 3-sensor. Telefonen ska även kunna spela HDR-video i 1080p-upplösning. Överlag känns kameran rapp, och autofokusen hänger med bra. Huawei Ascend P2 har en dedikerad kameraknapp, något vi inte ser så ofta nu för tiden. Intill kamerasensorn hittar vi en LED-blixt. Förutom geo-taggning och HDR har Ascend P2 även en ansiktsigenkännings-funktion. Hur pass användbar funktionen är kan jag inte svara på, men kan konstatera att den faktiskt fungerar riktigt bra.

Supersnabb 4G-lur

De två sakerna som känns absolut med intressanta med Huawei Ascend P2 är två funktioner som vi dock inte har haft någon möjlighet att testa. Den första är att telefonen har stöd för LTE cat4, det vill säga 4G i hastigheter upp till 150 Mbit/s. Under presskonferensen fick vi se fina stapeldiagram (finns tyvärr inte på bild) som visar hur Ascend P2 springer i från konkurrenterna när det gäller maxhastigheten. Problemet är bara att det inte finns någon svensk operator som i dag kan erbjuda dessa hastigheten. När det 4G/LTE i övrigt använder telefonen frekvensbanden 800 MHz, 1800 MHz och 2 600 MHz.

Den andra stora smällkaramellen är telefonens batteri på 2 420 mAh. Huawei har också experimenterat - bland annat i ett laboratorium i Kista utanför Stockholm - med olia strömoptimeringsfunktioner, som enligt företaget ska de dem 30 procent lägre batteriförbrukning är konkurrenterna, och 25 procent snabbare laddningstid. Det lovar gott, men det återstår fortfarande att se hur mycket batteritid det i praktiken går att klämma ur Ascend P2.

Ämnen