https://www.mobil.se/business/tim-cook-tar-ver-p-apple
482218
Tronskifte

Tim Cook tar över på Apple

Inatt blev det känt att Apple gör ett VD-skifte, efter det att Steve Jobs meddelat de anställda om sin avgång. Beskedet blev odramatiskt eftersom det var väntat, men lämnar i praktiken en del frågetecken.

Steve Jobs efterträdare Tim Cook utsågs redan 2010 för att minska dramatiken kring Steve Jobs avgång. Jobs har varit sjukskriven i flera perioder, även om han deltagit i strategiskt arbete, förhandlingar och emellanåt även presentationer av nya produkter.

Cook har en bakgrund med seniora poster på både Compaq och IBM och rekryterades ödesåret 1998 av Steve Jobs efter exilen på Next. Det är under Cooks ledning som COO de fyra sista åren som Apple haft sina verkliga framgångar och klivit upp på pallen som världens mäktigaste mobilbolag. Det är andra gången som Cook intar VD-posten på Apple – första gången var redan 2004, då Jobs först diagnostiserades med bukspottskancer och togs in för operation.

Cooks främsta bedrift under tiden på Apple är att han gjort företaget till en veritabel pengamaskin, med stora förbättringar inom bland annat inköp, tillverkning och lagerhantering. Företaget har under Cooks ledning kraftigt höjt sina marginaler, och det finns idag inga IT-företag med motsvarande volymer, marginaler eller soliditet som Apple.

Cook beskrivs som en vanemänniska med en stark vilja och agenda, men innovationen och de unika besluten brukar tillskrivas Jobs. Marknadsbedömare har under de senaste åren uttryckt sin oro för att Apple inte kommer att kunna vidmakthålla samma innovationstempo som tidigare när Jobs försvinner från bolaget. Helt uppenbart har Apple haft stor fördel av att de två ledarna haft så pass kompletterande egenskaper.

Ämnen