Annons

Vi har provkört

Första intrycket: Här är nya HTC One M9

HTC fortsätter på inslaget spår och gör HTC One snabbare och snyggare. Mobil har tagit den på en testrunda.

Publicerad Uppdaterad

Med tanke på hur konsekventa HTC varit med sin One-serie sedan lanseringen av första HTC One tycks de vara väldigt nöjda med ursprungsmodellen. I nya HTC One M9 finns i alla fall den värsta processorn, fler megapixel och ett bildgalleri som ska hjälpa dig organisera dina bilder oavsett var de ligger lagrade.


Jämför man den nya HTC One M9 som vi nu fått möjlighet att prova och titta närmare på med modellen från 2013 är faktiskt den nya förvånansvärt lik. De nya färgkombinationerna och hur HTC behandlat materialet gör att HTC One M9 är mer juvellik än någon av föregångarna. Kombinationen av kulörer i den modell vi tittat närmare på gör att den känns väldigt påkostad. Färgkombinationen kallar HTC för gold on silver, eftersom framsidan är i guld och baksidan i silver. Utöver den ska det finnas en enfärgad i ”gunmetalgrey” och en helt i guld kallad gold on gold. Just när vi testar finns bara den tidigare färgkombinationen tillgänglig, så de övriga kan vi inte uttala oss om. Det som gör HTC One M9 i silver on gold-utförandet lite mer juvellik är i alla fall just kombinationen av kulörer som även gör att intrycket förändras beroende på vilken vinkel och i vilket ljus du betraktar den. Det finns i alla fall en viss sanning i att HTC med designen som grund själva beskriver HTC One som en tidlös klassiker.

Många är säkert intresserade av prestandan i HTC One M9 eftersom den är utrustad med Qualcomms nya åttakärniga processor Snapdragon 810. Tyvärr kan vi inte ge några klara besked i ämnet för på plats får vi varken installera appar i den eller testa kameran utförligt, så några benchmark-resultat går det inte att få ut. Anledningen sägs vara att allt ännu inte är optimerat som de leveransklara enheterna kommer att vara.


En av de intressantaste utvecklingarna i HTC One M9 är annars just kameran, för det som i HTC One M8 var dubbla kameralinser med HTC:s så kallade ultrapixlar är nu en ensam kamera utan ultrapixlar. Det kan ju ses som ett steg tillbaka. HTC:s förklaring till det här är att man numera vill kunna zooma in och beskära sina bilder och med de futtiga 4 megapixlarna i gamla HTC One var det inte möjligt, därför väljer man nu alltså 20 megapixel istället.

I selfiekameran på framsidan däremot så har man kvar ultrapixlar. Den är en omarbetad version av den bakre kameran i föregångaren One M8. De exemplar vi testat här är dock tidiga modeller utan den slutgiltiga mjukvaran på plats så därför kan man inte dra några slutsatser idag om hur väl de verkligen presterar.


Det nya bildgalleriet i telefonen går inte heller att testa i praktiken, men det lovar gott. Det samlar in alla dina bilder på olika onlinetjänster (Flickr, Facebook, Google Drive och Dropbox) och ska göra det enkelt att hitta en bild även om du inte vet var du lagrat den. Det ska till och med gå att söka via taggar för att hitta rätt och bilderna lagras i litet lågupplöst format på telefonen så det inte ska ta så mycket utrymme. Hur det här verkligen fungerar i praktiken får vi återkomma till.


En funktion som gick fint att testa här på plats är att HTC One M9 har teman som sträcker sig längre än bara bakgrundsbilden på din startskärm. HTC har ett antal designade teman du kan välja på för att göra telefonen mer personlig, men du kan även göra ett eget av en bild du gillar. Tar du ett kort med kameran kan du låta telefonen känna av de dominerande färgerna i den bilden och sedan skapa ett tema där färger, ikoner och så vidare anpassas med just de färgerna. Det här ska göra att hela telefonens gränssnitt får samma känsla som den skärmbakgrund du valt. På startskärmen kan du för övrigt välja att de appar som presenteras i form av ikoner byts ut beroende på var du befinner dig, så att det är olika uppsättningar för jobbet, hemma och på resa.

Tittar vi på HTC One M9 i jämförelse med de främsta konkurrenterna blir materialval och detaljomsorg rent designmässigt uppenbar, men även avsaknaden av ett antal funktioner som konkurrenterna har redan i tidigare toppmodeller. HTC säljer visserligen ett tåligt skal (ipx68-klassificerat), men telefonen i sig är inte tålig och saknar dessutom till exempel fingeravtrycksläsare som flera tillverkare erbjudit i flera generationer av sina toppmodeller. Det här tyder på att HTC kanske ska se lite mer framåt och lite mindre bakåt på de tidigare modellerna i One-serien. 

Pris och lansering i Sverige är i skrivande stund inte helt klart, men vi återkommer

HTC:s vattentäta skal
HTC:s vattentäta skal

Fakta

Skärm: 5 tum, super-LCD3, 1080 x 1920 pixel

Processor: Åttakärnig Qualcomm Snapdragon 810, 64-bitar, 4 x 2 Ghz och 4 x 1,7 Ghz

Arbetsminne: 3 GB RAM

Lagringskapacitet: 32 GB, minneskortplats, 100GB på Google Drive i två år

Kamera: 20 megapixel, dubbla fotolampor, främre selfie-kamera med 4 ultrapixel