Återvinning

Första intrycket: HTC One M8s

HTC återvinner fjolårets toppmodell och gör åtminstone en sak bättre.

Publicerad Uppdaterad

Att släppa fjolårets toppmodell igen är ofta ett problematiskt företag. Mycket för att den faktiska fjolårsmodellen ofta dalat rejält i pris och för att skillnaderna inte är så stora. Alla som har någorlunda koll på HTC och dess ekonomiska situation vet att det är närmast synonymt med just problematiskt företag, så M8s kan ses som ett billigt sätt att tjäna pengar på något som redan är gjort.


Här handlar det om samma utsida som fjolårets toppmodell från företaget, det vill säga en byggkvalitet i absolut högsta klass. Det är dock både på gott och ont eftersom samma storleksproblem följer med även här. För att få plats med stereohögtalarna dras luren med en förhållandevis stor svart remsa under skärmen som gör telefonen någon centimeter längre än vad den skulle kunna vara. Den svarta remsan döljer så klart inte bara tomt utrymme, men intrycket blir ändå lidande. Utöver det är det dock ett vansinnigt välgjort stycke telefon.

På baksidan återfinns de dubbla kamerorna, men också den största skillnaden rent fysiskt från förra året. Det är fortfarande dubbla kameror för olika typer av skojigheter med djupseende, men huvudkameran ligger på 13 megapixel snarare än HTC:s tidigare fyra. Du kan växla mellan “riktig” kamera och dubbelkameran med ett svep och det här är precis det vi hade velat ha förra året redan, om inte till och med i One M7 för två år sedan istället för HTC:s miss med ultrapixlar. Vi återkommer till den faktiska bildkvaliteten när vi hunnit testa den tillräckligt dock.


På insidan sitter den andra nyheten. Qualcomm Snapdragon 800 har fått ge plats för Snapdragon 615 och ett lite större batteri. Att plocka ner modellnumret på systemchippet kanske inte låter så skojigt, men det i kombination med Android 5.0 fullständigt sopar banan med HTC One M8 från lanseringsperioden förra året när vi kör våra prestandatester.


Den stora frågan är dock vem telefonen är till för. Visst, prislappen på fem tusen är lägre än den för årets toppmodell One M9, men samtidigt är fjolårsmodellen billigare och fortfarande bra nog (och den går att hitta med såväl dubbla SIM-kortplatser som mer lagringsutrymme). Det är (fortfarande) en bra telefon som fått några välbehövda uppgraderingar, men målgruppen känns inte helt glasklar.