Bra i mörker

Första intrycket: Kameran i Mate 10 Pro

En av flera intressanta egenskaper hos det nya flaggskeppet är kameran. Vi har börjat testa.

Publicerad Uppdaterad

Förutom den stora skärmen och AI-processorn i telefonens systemchipp Kirin 970 är nog kameran det mest intressanta i Huawei Mate 10 Pro som vi nu börjat testa. En av de uttalade fördelarna med AI-processorn är att den ska möjliggöra för kameran att identifiera fler olika motivtyper och med hjälp av den informationen ta bättre bilder.

Huawei Mate 10 Pro är utrustad med en dubbelkamera på baksidan där den ena är monokrom och har 20 megapixel medan den andra har färg och ger 12 megapixel. Dessa två samverkar för att ta så bra bilder som möjligt och vi märker framförallt att bilder i svagt ljus blir ovanligt ljusa. Vi återkommer till jämförelser med andra telefoner.

De bilder du kan ta med telefonen är alltså som mest på 20 megapixel, men då är inte alla funktioner tillgängliga så om du vill använda till exempel zoom måste gå ner i upplösning till högst 12 megapixel. De dubbla kamerorna i Huawei Mate 10 Pro innebär inte att telefonen får någon optisk zoom, men den digitala zoom som den erbjuder ger ett ganska bra resultat. Det kan inte mäta sig med till exempel Note 8 i detaljrikedom, men det är inte särskilt långt ifrån. Jag tycker också att den bokeh-funktion som de dubbla kamerorna i Mate 10 Pro levererar fungerar bra. 

Ljus i mörkret

Mina intryck av de bilder jag tagit med Mate 10 Pro är klart positiva och kameran erbjuder många av de funktioner vi känner igen från konkurrenterna. Här finns levande bilder så att du kan få en kort film inspelad till varje stillbild och se vad som hände före och efter du tryckte av. De här levande bilderna används dock inte till några ytterligare nyttiga funktioner eller effekter. Som jag nämnt finns även funktionen för oskarp bakgrund och i kameraappens pro-läge kan du själv ställa in manuell fokus, iso, exponeringstid och annat som du vill ha det.

Som alltid med mobilkameror blir bilder i mörker särskilt intressant att titta på och när jag jämför med Samsung Galaxy Note 8, även den med dubbelkameror så verkar Huawei Mate 10 Pro släppa in märkbart mer ljus. Det gör det särskilt intressant att detaljstudera bidlerna och då ser man tydligt att Samsung med sin Note 8 lyckas betydligt bättre. Detaljer som är relativt tydliga i bilder från Note 8 blir betydligt brusigare och svårare att urskilja i bilderna från Huawei Mate 10 Pro.

Den övre bilden kommer från Samsung Note 8 och den nedre från Huawei Mate 10 Pro.

Inte bara människor

En av de stora nyheterna i Mate 10 Pro ska vara AI-processorn som känner igen inte bara människor utan även hundar och katter. Det här är vi så klart tvungna att testa. Mycket riktigt så kommer det ofta upp en liten hund-ikon när vi riktar kameran mot en hund. Någon enstaka gång identifieras hunden istället som en katt. Någon riktig nytta av den här funktionen får vi dock inte, för det märks inte på något sätt att bilderna på hundar eller katter blir bättre än utan funktionen.

Kameran klarar ofta att identifiera att det är en hund i bild, men det är svårare att hävda att det gör bilderna bättre.

Till Sverige i månadsskiftet

När testlabbet Dxomark testade kameran i Huawei Mate 10 Pro tilldelade man den betyget 97, det näst högsta betyg man delat ut. Det är bara en poäng lägre än vad Google Pixel 2 fick enligt det testprotokoll som Dxomark utgår ifrån. Huawei Mate 10 Pro lanserades den 16 oktober och börjar säljas i Sverige i slutet av november.