Rund med Android

Första intrycket: LG G Watch R

Framtidspryl med röststyrning och smarta aviseringar.

Publicerad Uppdaterad

Det är ingen tvekan om att LG G Watch R är ett betydande framsteg. Den här smarta klockan med rund skärm är rätt snygg och utseendet gör att du inte behöver skämas. Istället har klockan en viss potential att dra till sig nyfikna blickar för sina funktioners skull. 

Att LG G Watch R är utrsustad med operativsystemet Android Wear och kopplad till din Android-smartphone innebär att du kan ge den röstinstruktioner (endast på engelska) och att du kan få många statusmeddelanden som annars visas bara i telefonen att poppa upp på klockans skärm. Et nytt sms- eller chattmeddelande via Google Hangouts eller Faceook syns i klockan och du kan svara genom att läsa in ett röstsvar som klockan tolkar. Det blir dock på engelska, eftersom klockan inte kan förstå svenska ännu och när du använder klockan måste du även ställa in Google Now i telefonen på engelska.

De Andoid-appar i din telefon som stödjer Android Wear dyker automatiskt upp med sina påminnelser även i klockan så fort du installerat och anslutit din klocka via bluetooth till telefonen. Bland de appar som vi testat finns Foursquare, Googles egen fotobackup, Swarm, Coin Flipper, spelet DeadlySpikes samt så klart kalendern, sms, samtal och Google Now med sina väderangivelser och påminnelser om hur lång tid det skulle ta att åka hem eller till jobbet vid givna tidpunkter.

Typiskt så skickar appen, oavsett vilken det är en påminnelse som surrar till och dyker upp i klockans skärm. Sedan kan du svepa åt vänster på den lilla skärmen för att få mer information och ytterligare en gång för att svara, eller för att öppna funktionen i fråga på telefonens större skärm.

Stegräknaren i klockan har man betydligt mera nytta av nu än när vi testade LG:s föregångare LG G Watch. Anledningen stavas Google Fitness-appen som nu finns och som klockan pratar med. Det här gör att du kan få din dagliga aktivitet visualiserad på ett tydligt sätt i telefonen. En annan hälsorelaterad funktion är pulsmätaren som finns i klockan, men här sätter tekniken käppar i hjulet. Pulsmätaren i klockan mäter bara när du aktivt ber den, så du kan inte få någon pulskurva under en längre period och de gånger som klockan faktiskt mäter puls är precisionen usel. När jag sitter lugnt och stilla och mäter pulsen har resultatet varierat mellan allt ifrån 50 till 180 slag per minut. 

Under de dagar vi hittills testat klockan har vi haft den inställd på att visa skärmbild hela tiden. Det innebär att vita visare tillsammans med svart urtavla visas hela tiden och att skärmbilden lyser upp med påminnelser de gånger sensorn i telefonen märker att du lyfter armen för att se på klockan. Under den här tiden har vi då behövt ladda klockan efter ungefär 30 timmar. 

Klockan i sig med den runda urtavlan gör att den smälter mer in i hur vi tänker oss att en normal klocka ska se ut, men helt lyckad är ändå inte den runda skärmen. Ett exempel är när jag får ett sms. Den textraden och många andra påminnelser från andra appar lägger sig i skärmens nedersta rad och eftersom skärmen är rund är det en väldigt kort rad. Ett telefonnummer klipps därför så att jag inte ser de fyra sista siffrorna och samma sak gäller andra påminnelser. Operativsystemet känns helt enkelt inte anpassat för rund skärm utan är fortfarande skapat utifrån att alla skärmar är fyrkantiga. Vi har även haft en del problem med rösttolkningen när vi pratar (engelska då så klart) med klockan. Tolkningen fungerar för det mesta men kontakten med telefonen är inte hundraprocentig så ibland visar klockan ”Offline” trots att vi stängt av alla typer av strömsparlägen i telefonen och ibland så misslyckas klockan med att översätta det vi säger till en handling och gör det till en Google-sökning istället. Trots att LG G Watch är ett framsteg finns det fortfarande saker som kan bli bättre.