Fjärrkontroll til din telefon

Första intrycket: LG G Watch

Vi har börjat testa första klockan med Android Wear.

Publicerad Uppdaterad

Skärmen är så klart väldigt liten och för att den ska funka bra som pekskärm krävs att Google tänkt igenom gränssnittet ordentligt. Grunden i systemet är de kort som visas och du sveper upp över skärmen för att växla mellan kort, åt höger för att ta bort ett kort och vänster för att få mer information och sedan ytterligare ett svep för att få möjlighet att agera på informationen.

Utöver de kort som Google Now presenterar finns appar tillgängliga. Det är vanliga Androidappar som även har en version för Android Wear. Du behöver inte själv installera några appar i klockan, utan när du installerar en app i den telefon du anslutit så aktiveras klockkopplingen automatiskt. Jag får till exempel aviseringar från chatten i Hangouts i form av kort direkt i klockan.

Tanken är att man ska kunna väcka klockan genom att prata med den. Kodordet för att den ska vakna är ”Ok Google” och sedan kan jag säga till exempel ”Send a text to Bengt saying I'll be late” så skickas det via den anslutna telefonen. Anledningen till att man måste prata engelska är att klockan inte finns med svenska som språk ännu och tyvärr måste man ställa om språket även på telefonen till engelska för att det här ska fungera. Ibland händer det att klockan inte uppfattar ”Ok Google” så att man istället måste peta till den innan den reagerar, men överlag fungerar det bra.

Vi har ännu inte testat klockan så länge att vi kan säga något om batteritiden, men med i förpackningen finns i alla fall en laddare med klistrig undersida så du ska kunna fästa den på till exempel skrivbordet. Klockan ansluter dit med magneter och klockan är vattentålig så du till exempel kan duscha med den utan att vara rädd för att den ska skadas av det. Utan kopplingen till en Android-telefon är dock klockan värdelös så det är främst ett sätt att göra begränsade saker utan att ta upp telefonen ur fickan. Man skulle även önska sig fler användbara funktioner av Google Now, istället för att klockan vibrerar och upplyser mig om saker jag redan vet, som vilken tunnelbanestation jag befinner mig i närheten av. 

Känns en klocka med Android som en oumbärlig funktion för dig? Vilka funktioner skulle du använda mest? 

Fakta LG G Watch
Mått: 37,9 x 46,5 x 9,95 mm
Vikt: 63 gram
Skärm: 1,65 tum, IPS LCD, 280 x 280 pixel
Arbetsminne: 512 MB
Lagringsutrymme: 4 GB
Batterikapacitet: 400 mAh
Övrigt: Smuts och vattentålig (IP67), bluetooth 4.0, 22-millimeters armband i plast som kan bytas ut.
Pris: ca 2 000 kr