På plats på MWC

Första intrycket: Oneplus Pad med penna och tangentbord

Oneplus första surfplatta visades upp samtidigt som bolagets senaste flaggskeppsmobil, Oneplus 11. Nu på MWC-mässan har vi fått möjlighet att titta närmare på Oneplus Pad.

Publicerad Uppdaterad

Flaggskeppet Oneplus 11 har vi testat sedan tidigare, men Oneplus Pad bekantar vi oss med för första gången här på MWC-mässan. Plattan har samma gröna färg som även Oneplus 11 kommer i och på baksidan sitter kameran centrerad utmed långsidan, inte i ett hörn som annars är vanligt.

Med avrundade kanter ligger plattan bra i handen och tanken med placeringen av kameran i mitten är enligt Oneplus själva att du inte ska riskera att skymma den när du fotograferar. Skärmen är inte en OLED utan en LCD på 11,61 tum med 144 hertz skärmuppdatering och storleksförhållandet på skärmen är 7:5 med en upplösning på 2800 x 2000 pixel och stöd för Dolby Vision. Det är framförallt just skärmen som avslöjar att det här inte är en flaggskeppsprodukt utan snarare en surfplatta i mellanprisklassen. 

Systemchippet som driver enheten är ett Mediatek Dimensity 9000 och Oneplus Pad kommer med 12 GB arbetsminne, så prestandan ser ut att räcka långt.

Inte helt klar

När vi testar plattan på plats på mässan är allt inte helt klart. Pennan kallad Oneplus Stylo kan fästas med magnet på plattans långkant fungerar först inte och reagrerar inte när jag skriver med den på skärmen, men efter ett ytterligare försök med en annan penna så kan vi rita i den medföljande anteckningsappen. Det går att välja olika penslar och tanken är att plattan Oneplus Pad ska fungera väl med Oneplus-telefoner, så att du kan få foton du tar synkade till plattan och automatiskt koppla upp plattan via telefonens mobiluppkoppling. För Oneplus Pad har enbart wifi och kommer inte släppas med simkortplats.  

Angående ljudet får vi veta att det handlar om stereoljud, stöd för Dolby Atmos och att plattan kan anpassa ljudet för höger- och vänster ljudkanal beroende på hur du håller den. Plattan har totalt fyra högtalare, två på vardera kortsida. Tangentbordet har ett magnetfäste så att det går enkelt att ansluta den till plattan.

Oneplus Pad har stöd för snabbladdning i 67W och har ett batteri på 9510 mAh vilket ska ge upp till 14,5 timmars videostreaming i ett sträck, innan det behöver laddas.

Oneplus Pad ska släppas till förbokning under april och väntas få en prislapp i mellanprisklassen, kring 5-6000 kronor, men Oneplus har ännu inte gått ut med officiella priser eller ett datum för säljstart.