Fintrimmad

Första titten på Huawei P10

Huawei P9 kändes som ett stort steg framåt för den kinesiska tillverkaren. P10 är vid första anblicken mer en omdesign och fintrimning.

Publicerad Uppdaterad

Jag gillar P10 spontant, den är snygg. Mjukt rundade former men tillräckligt mycket egen touch för att designen inte rakt av ska kännas som hämtad från Iphone. Ligger skönt i handen gör den också. Mobilen känns tunn och lätt och kamerorna sticker inte ut.

Huawei talade länge om den särskilda diamantslipning av aluminiumbaksidan som ska göra mobilen okänslig för fingeravtryck och smuts. Det verkar inte funka, för min P10 är alldeles full av fingeravtryck redan innan jag slagit på den första gången.

På tal om fingeravtrycksläsaren sitter den numera bakom glas i botten. Den är dock formgiven på ett sätt som gör att man undrar vad poängen med det ska vara om det ändå syns att det sitter en fingeravtrycksläsare i botten.

Designen är egentligen det som känns mest nytt med P9, för hårdvarumässigt är det mest småpill jämfört med P9, och jämfört med Mate 9 Pro som lanserades innan jul är det främst formatet som skiljer. De dubbla kamerorna från Leica fanns i förra årets modell, och årets har en del förfinade funktioner kring fokus vid porträttfotografering... ja ni hör att det inte är någon revolution vi talar om.

Systemet är EMUI 5.1, en lätt uppdatering av 5.0 som kom med Mate 9 Pro. Numera kan man slå på applåda så att inte alla apparna ligger på startskärmen, men för den som kört Huawei tidigare känns systemet ändå bekant.

Jag kör prestandatestet Antutu och noterar bra fart i 3d-grafiken. Chipsetet heter Kirin 960, samma som i Mate 9 Pro, men av någon anledning får vi betydligt bättre resultat här, i klass med de bästa androidmobilerna.

Mer om P10 får ni förstås när vi hunnit bekanta oss mer med mobilen.