Utvecklad uppföljare

Här är nya Huawei Watch GT2 – våra första intryck

Huaweis framgångsrika träningsklocka har fått en uppföljare. Vi har precis börjat testa den.

Utöver telefonerna Mate 30 och Mate 30 Pro lanserade Huawei i München där vi på Mobil var på plats även den nya smartklockan Huawei Watch GT2.

Redan när vi testade föregångaren så uppskattade vi särskilt träningsfunktionerna och batteritiden. Huaweis klocka använder inte Googles Wear OS utan Huaweis eget LiteOS. Det innebär att funktionerna främst kretsar kring träning och inte så mycket mera men att batteritiden i gengäld är två veckor. Huawei lyckades bra med att analysera tränignsdata i föregångaren och det lyckas man med även i den här nya klockan.

Dessutom har den fått en del nya funktioner och så klart ett uppdaterat utseende med mer slimmad design och med större skärm. Skärmen är en rund Amoled-skärm med upplösning 454 x 454 pixel och en storlek på 1,39 tum. Skärmen tänds när du lyfter armen, men det går även att ha skärmen på alltid, något som dock halverar batteritiden.

Börjat testa

Jag har precis börjat testa klockan eftersom jag precis fått den och har därför enbart avklarat en kort runda på en dryg kilometer. Under det korta passet lyssnade jag även på musik från klockan. Det går att spela upp antingen via den inbyggda högtalaren eller i ett par anslutna bluetoothhörlurar. Klockan har kapacitet att lagra 500 låtar och då handlar det om filer du själv laddar över, alltså ingen koppling till Spotify eller liknande. De enda låtar jag hade direkt tillgång till var Huaweis egen låt Dream it possible och Samsungs Over the Horizon, så de har jag fått nöja mig med hittills. Ljudet är i alla fall bra och kopplingen till hörlurarna stabil. Volymresurserna i klockans högtalare är också förvånansvärt bra.

Eget A1-chipp

Watch GT2 är den första klockan som har Huaweis eget Kirin A1-chipp vilket bland annat bidrar till att räckvidden är ovanligt bra. Du ska kunna få aviseringar från telefonen som är ansluten till klockan på 150 meters avstånd. Det ska även gå att svara och föra samtal via bluetooth, alltså med klockan som ett headset på långt avstånd. När jag testar blir ljudkvaliteten snabbt dålig, så fort jag passerar en vägg, men det här ksa jag så klart testa i fler olika situationer. 

Andra nya funktioner är en avancerad sömnmätning, vilket ju är möjligt med en klocka som har batteritid på två veckor och därför inte måste laddas dagligen.  

Huawei Watch GT2 säljs i två storlekar, 46 eller 42 millimeter där jag testar 46-millimetersmodellen. Båda kommer till Sverige under oktober och priset i euro är 249 euro för den större och 229 euro för den mindre modellen.