IFA: Första intrycket

Kamerafokus i Sony Xperia XZ och X Compact

Sony Xperia XZ är flaggskeppet bland dagens lanseringar

En stor och en liten mobil, båda kameramobiler med tre sensorer och bildstabilisator. Vi har testat på mässgolvet.

Publicerad Uppdaterad

Det var inga chockerande nyheter Sony presenterade. Det nya flaggskeppet Xperia XZ är relativt lik den nyligen släppta Xperia X Performance. XZ känns och ser ut rätt mycket som man kunde förvänta sig. Det som ska vara avgörande är kameran. Den har numera tre sensorer som tillsammans ska resultera i fotografier som tidigare inte hade varit möjliga. Cmos-sensorn är den som gör det möjligt att ha vad Sony kallar för ”Predictive motion-sensor” alltså att mobilen förutser var ett objekt i rörelse är på väg och tack vare det kan ta en bild som inte har rörelseoskärpa. Laser AF-sensorn ska göra att motiv under sämre ljusförhållanden behåller skärpan och RGBC IR-sensorn ser till att färger och vitbalans är verklighetstrogna.

Det man skryter mest om är dock bildstabilisatorn som jobbar på fem axlar, enligt Sony så är Xperia XZ den första mobilen i världen som har den tekniken (befintliga mobiler med bildstabilisering har normalt fyra). Med hjälp av den så ska video som spelas in medan man själv, eller objektet man filmar, rör sig bli mycket mindre Dogma och mer Hollywood, med andra ord mindre skakig. Det ska även hjälpa mot skakiga händer när man tar stillbilder, särskilt i mörkare miljöer.

Testat på mässgolvet i Berlin

Ett snabbtest av Xperia XZ på mässgolvet kanske inte bevisar Sonys påståenden, men å andra sidan ger den heller inget direkt motbevis. Kameran är snabb och det känns onekligen som att den, tillsammans med mjukvaran hjälper till att ta bättre bilder efter att man har lite ostadiga händer efter två dagars springande med tung ryggsäck mellan pressevent. Men utöver kameran så kan man inte komma ifrån känslan att man har sett och använt den här mobilen förr, fast då med ett annat enhetsnamn och ett minimalt annorlunda yttre. Ett ordentligt test av kameraegenskaperna kanske kommer att legitimera mer optimism, men i dagsläget så är det svårt att se varför någon med en Xperia X Performance skulle uppgradera till en Xperia XZ.

Kompakta Xperia X Compact

Den andra mobilen som Sony presenterade känns som ett steg tillbaka. Med Xperia X Compact satsar Sony på att det fortfarande finns personer där ute som uppskattar mobiler i det mindre formatet. Positivt här är att Compact ärver kameran från Xperia XZ, men så mycket mer att hurra över ger den inte vid en första speeddate. Mobilen må vara liten och kan för en del vara en efterlängtad uppföljare till Sonys tidigare compact-mobiler men samtidigt känns den ganska mullig, och med det i åtanke är det svårt att förstå varför den inte är vattentät som storebror.   

Sony Xperia X Compact är lite mindre men har även den kamerafokus.

Fakta Sony Xperia XZ

Mått: 146 x 72 x 8.1 mm
Vikt: 161 gram
Skärm: 5,2 tum Full-HD
Processor: Qualcomm Snapdragon 820
Lagringsminne: 32 GB 
Arbetsminne: 3 GB
Huvudkamera: 23 MP
Selfiekamera: 12 MP
Batteri: 2900 mAh

Sony Xperia X Compact

Mått: 129 x 65 x 9.5 mm
Vikt: 135 gram
Skärm: 4,6 tum 720p
Processor: Qualcomm Snapdragon 650
Lagringsminne: 32 GB 
Arbetsminne: 3 GB
Huvudkamera: 23 MP
Selfiekamera: 5 MP
Batteri: 2700 mAh