Utmanarsystemen del 2

MWC: Vi har testat Ubuntu Touch

Ubuntu bjuder på ett annorlunda användargränssnitt, men verkar kräva en del av hårdvaran.

Publicerad Uppdaterad

Här var det lagg! Efter att precis ha känt på Tizen som flyter på bra på en budgetmobil blir det extra tydligt att BQ Aquarius 4.5 Ubuntu Edition, som har rätt klena specar även den, inte alls räcker till på samma sätt att driva Ubuntu Touch. Visst, systemet fungerar, och är inte alls outhärdligt långsamt, men skillnaden är ändå påtaglig när man ställer mobilen mot Samsung Z1.

Ubuntu ska ha en eloge för att man gjort ett annorlunda gränssnitt, rent estetiskt påminner det definitivt inte om något av de stora systemen. Du sveper mellan startskärmar, men dessa har ett tematiskt upplägg, med till exempel musik, foton, kontakter med mera, och sedan bläddrar du ner för mer information.

Användargränssnitt är både en konst och en vetenskap, och det känns att Canonical som gjort Ubuntu Touch inte riktigt har samma resurser i ryggen som en Samsung eller en Apple. Utan att kunna sätta fingret på vad det är känns gränssnittet inte lika rent och genomtänkt. Det är många paneler och avgränsande linjer som det inte är självklart vilken funktion de fyller. Men ett plus ändå för den enhetliga designen.

Canonical är realistiska nog att inse att de kommer att ha det tufft att få app-utvecklare. Därför har de lagt in något de kallar Scopes. Ett slags widgets kan man säga, men systemet står för det mesta av ramverket och innehållsleverantören behöver mer eller mindre bara mata in en RSS-feed så finns en färdig widget. Det är rätt smart och bidrar till att systemet får ett så pass enhetligt utseende som det har.

Jag gillar att Ubuntu gjort något annorlunda med systemet, men åtminstone för nya användare är Ubuntu Touch en smula svårtillgängligt.

(Fler bilder finns i bildspelet ovan)