Mobil på IFA-mässan i Berlin

Samsung Galaxy Note Edge – men varför?

Bäst gör sig kantskärmen som genväg, men den skapar också många obesvarade frågor.

Publicerad Uppdaterad

Jag hade väntat mig en kurvad skärm som var svängd på båda sidor. När man först tittar på Samsung Galaxy Note Edge ser den därför udda ut. Man kan svepa på kantskärmen uppifrån och ner för att välja mellan olika verktyg. Här får jag till exempel fram linjal - ja det finns en poäng med att ha den i kanten av skärmen, och tidtagarur – var gör det här? När man sedan klickar sig runt i telefonens system så är det ofta en överraskning när sidoskärmen kan användas och när den inte kan det. Jag tycker själv att det är lite roligt med böjen på skärmen, men vet inte riktigt vad det ska vara bra för. Än så länge verkar Samsung tänka ungefär likadant. Det behövs förmodligen mer tid för att den här gimmicken ska hitta ett användningsområde. Visst finns det en tanke med att ha funktioner som ligger i kanten av skärmen, men det är sällan som det finns en funktion i just att den delen ska vara vinklad. 

Det enskilt tydligaste exemplet när kanten gör skillnad är med det skal som man kan köpa till och som döljer den stora skärmen. Då kan jag få aviseringar och annan kortfattad information utan att behöva lyfta på skärmskyddet. Nya meddelanden och samtal gör sig bäst i det här sammanhanget, men det finns även möjligheter att visa rullande textremsor som internationella nyhetskanaler brukar ha, då med information och nyheter från Yahoo. Där ser jag mindre praktisk nytta.

Ergonomiskt känns det som man måste hålla telefonen i höger hand för att kunna dra full nytta av kantskärmen, för det är just då, och kanske bara då i dagligt användande som det är en fördel att kanten är vinklad. Ska man ändå använda båda händer och penna är vinkeln snarare än nackdel.