Kameran främsta fördelen

Testrapport: Första timmarna med Iphone XS Max

Snabbare med bättre kamera, bättre och större skärm, bättre ljud. Så säger specifikationerna på pappret. Nu kan vi för första gången prova vad det innebär i praktiken.

Publicerad Uppdaterad

När vi nu börjat testa Iphone XS Max ligger det kanske närmast till hands att jämföra den med Iphone X som lanserades för ungefär ett år sedan, men samtidigt är det orättvist. De flesta som investerar i en Iphone XS Max byter troligen inte upp sig från en Iphone X, utan från en kanske två eller tre år gammal Iphone. Om man nu inte kommer från att ha använt en annan tillverkares mobiler.

Iphone XS Max här till vänster bygger vidare på den grund Apple lade med Iphone X till höger i bild.

Betydligt bättre, men inte bäst kamera

När jag jämför med vad vi känner igen från Iphone X är det framförallt kameran där jag upplever förbättringar när jag använder Iphone XS Max. Dels handlar det om detaljrikedom när jag tar bilder i sämre ljus. Jag slipper en hel del brus och text i bilden som försvinner helt med kameran i Iphone X är nu plötsligt läsbar. Tydliga förbättringar märks även när jag tar bilder med hög kontrast i dagsljus där HDR-funktionen används. Än mer påtagliga blir de här skillnaderna så klart om man har en några år äldre Iphone som man jämför med. Den nya förbättrade HDR-funktionen fungerar även när du tar panoramabilder.

Eftersom Iphone är långt ifrån den enda mobiltelefonen jämför jag givetvis kameran även med andra telefoner. Framförallt i mörker har Iphone aldrig varit den som imponerat mest och även här ger såväl Huawei P20 Pro som senaste Samsung Galaxy Note 9 betydligt bättre bilder i mörker. Längst ned i artikeln kan du se exempelbilder från flera telefoner som vi jämfört med Iphone XS Max med identiskt motiv.

Verkligare oskärpa 

Bokeh-läget där man för framförallt porträtt får en effekt där bakgrunden blir snyggt oskarp medan motivet är skarpt har förbättrats avsevärt i Iphone XS Max. Det här är en kombination av hård-och mjukvara där den utökade prestandan tillsammans med kamerans hård- och mjukvara bidrar till ett bättre resultat. Särskilt bra är funktionen som gör att du efter att du tagit bilden kan justera skärpedjupet. Det inte bara ökar eller minskar mängden oskärpa utan ändrar även karaktär på oskärpan på ett liknande sätt som en verklig systemkamera. Du kan se ett exempel på det i det korta klippet nedan.

På utsidan

Designmässigt är det så klart tydligt att Iphone XS Max bygger vidare på den grund Apple lade för ett år sedan då man introducerade Iphone X.

Iphone XS Max i guld, här til vänster om Iphone X.

Den större skärmen är dock påtaglig, oavsett om du byter från en Iphone X eller från en äldre Iphone som därmed har tjockare kanter runt skärmen. Med Iphone XS Max får du stor skärm, men också bra ljud. När jag jämför med till exempel Samsung Galaxy S9 Plus och Sony XZ3 är Iphone den som ger högst volym även om stereoeffekterna i den film jag tittar på framträder tydligt och effektfullt i alla tre telefonerna.

Det var några korta första intryck av Iphone XS så här i det inledande testskedet. När vi testat den mer ingående och hunnit dra mer långtgående slutsatser om till exempel batteritid och annat som kräver mer tid återkommer vi med vår fullständiga utvärdering.  

Bildjämförelse

Bilderna är tagna med från ovan Iphone X, Iphone XS Max, Samsung Galaxy Note 9 och längst ner Huawei P20 Pro.