Annons

Vivofit 3, Vivosmart HR, Vivoactive HR

Vi har kollat in Garmins nya klockor och armband

Garmin börjar få en förvirrande stor familj av aktivitetsarmband och klockor. Vi har tagit en titt på de senaste tre tillskotten.

Publicerad Uppdaterad

Skillnaden mellan en sportklocka och en smartklocka är inte helt självklar för oss som inte tillverkar dem, men Garmin gör i alla fall distinktionen, och deras senaste smartklocka heter Vivoactive HR.


Som namnet antyder mäter den puls kontinuerligt, men det är långtifrån enda skillnaden mot föregångaren Vivoactive. De två klockorna är inte ens särskilt lika varandra, och Vivoactive påminner mer om ett sportarmband än en klocka till designen. Vilket gör att den känns smidigare än vad smartklockor ofta gör.

Vivoactive-serien är något av Garmins svar på Pebble, med en e-inkskärm som styrs med knappar snarare än pek. Skärmen känns riktigt bra, den reagerar riktigt snabbt för elektroniskt bläck, och har skarpa klara färger i direkt belysning, och är så högupplöst att den inte ser pixlig ut.


Armbandet är plastigt, men känns robust, med ett bra spänne. Klockan har även inbyggd gps för sportaktiviteter utan att mobilen befinner sig i närheten. Likt Pebble finns en appbutik för urtavlor, appar och widgets, och Garmin säger att det finns 1300 olika appar och urtavlor att installera.

Just sportfunktioner är inte Pebbles starka sida, men givetvis Garmins, här finns appar för att hålla reda på golf, simning (vattentät ner till 50 m djup), cykling, snowboard med mera. Smartklockans basfunktion notifieringar till armen finns förstås, men även påminnelse om att röra dig när du suttit still för länge.

Batteritiden är upp till 8 dagar om du inte använder GPS:en. Priset är drygt 2500 kr inklusive moms.


Vivosmart HR är det dyrare av de två nya aktivitetsarmbanden, även om det har begränsad funktion för att ta emot notifieringar från mobilen också. Den har även en “hitta mobilen”-funktion som du kan aktivera från armbandet, men rimligen bara om mobilen är inom bluetooth-räckvidd. Andra funktioner utöver standardfunktionerna puls och steg är musikkontroll till mobilen och fjärkontroll för Garmins actionkameror.


Designmässigt är Vivosmart HR det mest anonyma av Garmins nya klockor och armband, med för branschen rätt typisk böjd pekskärm och gummiarmband. Batteritiden är 5 dagar. Priset ligger på 1500 kronor inklusive moms.


Bryr du dig inte om att mäta pulsen är Vivofit 3 den senaste i Garmins serie stegräknare. Man verkar dock tycka att Vivofit 2 ska leva kvar som billigare alternativ till Vivofit 3:s prislapp på 1000 kronor inklusive moms.


Nyheterna i funktioner är få. Det är fortfarande engångsbatteri med ett års livstid som gäller, men den kan nu automatiskt detektera träningsformer som simning, cykling eller löpning och logga det. Tjatfunktionen som påminner dig att röra dig minst en gång i timmen känner vi igen och uppskattar sen tidigare.

Designmässigt är det dock ett helt annat armband, där bara en liten skärm och knapp sticker upp ur det utbytbara gummiarmbandet. Och oj vad utbytbart det är, Garmin har en hel familj med spejsade armband, där en del är betydligt mer utflippade än de som jag fångat på bild. Du kan få med en uppsättning med tre armband när du köper den, men det är oklart om de ingår i priset på 1000 kronor. Annars kan de även köpas separat. Kul ide, som fler borde ta efter.