Annons

Ifa 2016

Vi har kollat in Samsung Gear S3

Gear S3 Classic
Gear S3 Classic
Gear S3 Classic
Gear S3 Classic
Gear S3 Classic
Samsung Gear S3 Frontier
Samsung Gear S3 Frontier
Samsung Gear S3 Frontier
Samsung Gear S3 Frontier
Samsung Gear S3 Frontier
Samsung Gear S3 Frontier
Gear S3 Classic jämte en Garmin Forerunner 735
Ett urval av de armband Samsung erbjuder. Fästet är vanlig 22 millimetersvanriant, så du kan byta enkelt med rätt många armband på marknaden.

Design, design, design är vad Samsung vill lyfta fram med sin senaste smartklocka. Mobil har provkört den.

Publicerad Uppdaterad

Berlin passade på att vara väldigt soligt samtidigt som Samsung drog igång sitt Solis-event för att presentera Gear S3, företagets senaste smartklocka.

Likheterna med föregångaren är många, vilket inte nödvändigtvis är något dåligt, men här låg fokus nästan enbart på design. Vid sidan av pekskärmen och de två knapparna på sidan av klockan är det ringen runt urtavlan som är huvudnumret även denna gång. Känslan har förbättrats sedan sist och den påminner en hel del om ett kugghjul du snurrar på.

Gear S3 Classic

Kugghjulskänslan är än mer tydlig i Frontier-modellen av klockan. Det kommer nämligen att finnas tre varianter av klockan till att börja med. Classic vill likna ett klassisk armbandsur med mer polerad metall, medan Frontier är sportmodellen (där även modell tre kommer in i bilden i form av en LTE-modell, hur det ser ut med svensk release av den är inte bestämt ännu så det återstår att se). Huruvida de lyckas får anses vara en smaksak, men Frontier-modellen drar ändå det vinnande strået i våra ögon. Detta mest på grund av klockans storlek som känns väldigt väl tilltagen både i tjocklek och yta. Ur den synvinkeln ser det lite mer trovärdigt ut hos en sportigare klockmodell än en mer klassisk variant. Båda modellerna är byggda i stål, men det medföljande armbandet skiljer sig, med läder hos Classic och silikonblandning hos Frontier.

Just storleken kan nog bli det som fäller avgörandet för spekulanter, rimligen manliga sådana eftersom ingen av klockorna direkt utstrålar dammodell (bilden nedan visar hur Frontier-modellen ser ut på en kvinnlig journalistkollega, vilket illustrerar storleken rätt bra). Jämför vi med exempelvis Moto 360 så känns Samsung Gear S3 väldigt stor och närmast gigantisk jämte en Pebble Time Round (som förvisso har lite annan infallsvinkel på smarta klockor).

Gear S3 Classic

Uppdaterad insida
Som sagt är det framförallt designen och eventuell LTE-koppling som skiljer de båda modellerna, medan insidan och mjukvaran i övrigt är identisk. Samsung kör som väntat vidare på sitt eget Tizen-system istället för Android Wear, men klarar sig ändå rätt bra sett till inbyggda funktioner och de tredjepartsappar som finns. Just styrningen med ringen runt urtavlan är faktiskt riktigt vettig. Samsung Gear S3 fungerar med Androidtelefoner utrustade med Android 4.4 och senare samt 1,5 GB arbetsminne eller mer. Det sägs även att klockan ska fungera med Iphone, men det utlovades även för föregångaren Gear S2 för ett år sedan och ännu har vi inte sett det löftet realiserat.

Batteritiden ska landa på någonstans runt fyra dagar vid normalt användande. Kör du den inbyggda GPS:en blir såklart batteritiden betydligt nedkortad. I de länder där Samsung lanserat Samsung Pay kommer du även kunna använda klockan för att bekräfta betalningar. Inbyggd mikrofon och högtalare gör klockan till högtalarhandsfree och skärmen har lånat tekniken från Samsung Galaxy S7 och Note 7 för att alltid vara påslagen och visa tiden.

Gear S3 Classic jämte en Garmin Forerunner 735

Rent praktiskt handlar det om IP68-certifiering för skydd mot vatten och damm, Gorillaglas för skärmen och en motor bestående av en dubbelkärnig processor på en gigahertz, 768 megabyte arbetsminne och fyra gigabyte lagring. Skärmen i sig är, Samsung troget, av Super Amoled-typ på 1,3 tum med upplösningen 360 x 360 pixel.

Samsung Gear S3 Frontier

De båda klockorna kommer att släppas i Sverige med en prislapp på 4 000 kr, men något exakt datum är inte känt ännu även om ryktet pekar mot slutet av september eller under oktober.

Samsung Gear S3 Frontier