Mobil på IFA-mässan i Berlin

Vi testade Galaxy Gear VR

Sväva fram över New York eller upplev isbergen. Vi har testat Samsungs VR-headset.

Publicerad Uppdaterad

När jag efter en lång stund kommit fram och får testa Gear VR har jag höga förväntningar. Jag har stått och väntat en stund och sett person efter person med fåniga leenden på läpparna så det verkar som det verkligen funkar. Bilden får jag se visas på Note 4 och gör det då i två rutor på skärmen. Note 4 monteras sedan i headsetet och jag får spänna det över huvudet. Man kan justera skärpan med en ratt på ovansidan, men jag tycker inte att jag får den riktiga skärpa jag förväntat mig, det blir lite skuggor och dubbelvy trots att jag testar alla inställningar. Dock är det tillräckligt för att skapa den där känslan man är ute efter. Jag börjar med att flyga, eller snarare sväva får man väl säga över New York. Jag kan se mig omkring i 360 grader och flyger fram mellan och över skyskraporna. Man får sitta ner när man testar och tanken är inte långt bort att man skulle kunna ramla omkull om man gjorde det här stående. Sedan får jag åka på en gondol i trånga kanaler. Färdas bland isberg och så vidare allt i 360 grader. 

Man styr det hela genom att gå till menyn och där hittar jag fyra olika ikoner. En punkt syns i mitten och jag rör på huvudet för att styra den, klickar sedan på sidan för att välja. Det känns enkelt och intuitivt. 

Det bestående intrycket är helt klart att upplevelsen är tillräckligt verklig och det gör att man känner sig på plats i världen man bevittnar. Anledningen till det är förmodligen att det som visas på skärmen i headsetet snabbt anpassas efter hur du rör huvudet. Kombinationen sensorer och skärmuppdateringar tycks alltså tillräcklig.

Headsetet i sig är ordentligt stort som ni ser. Det är inget man går omkring med på stan, men det är heller inte tanken. Under presentationen i Berlin berättade Samsung att tanken med headsetet är film, upplevelser i 360 grader, spel samt utbildning. Vi fick också en kort presentation där Samsungs partner i utvecklingen av headsetet; bolaget Oculus fick berätta lite om just vilken teknik som krävs, bland annat känsligheten just för fördröjningar. Headsetet Samsung Galaxy Gear VR ska finas tillgängligt att köpa under oktober, men något pris har vi inte fått veta ännu.