Samåkning i omkörningsfilen

4G-routrar i test

4G-nätet i Sverige växer i makalös takt och chansen är stor att du som bor i en tätbefolkad ort redan har 4g-täckning där du bor eller kommer att få det inom de närmsta månaderna. Har du fått 4g är en router en perfekt kompis hemma i ditt nätverk. Upp till 80 megabit per sekund är inte fy skam.

Publicerad Uppdaterad

I takt med att 4g-nätet byggs upp i Sverige släpper tillverkarna 4G-prylar som du ska kunna använda om du hunnit få 4G-täckning där du bor. En 4G-router är då en toppengrej att lägga till i prylsamlingen. Fördelen med en router istället för att bara ha en dongel är att du verkligen kan utnyttja ditt 4G-abonnemang till max. Med enbart dongeln får du bara internet till en pryl i taget. Stoppar du dongeln i en router får du trådlöst internet till alla dina prylar i hemmet och ofta även ett par portar till de prylar som kräver trådad anslutning.

De 4g-nät som håller på att byggas upp har idag en teoretisk maxhastiget runt 150 megabit per sekund och det värdet kommer gradvis att öka. Men vad vi kunder får för hastighet i slutändan är ju inte samma som teoretiska värden då det finns flera saker som påverkar hastigheten, såsom avstånd till master, störningar, belastning på nätet och så vidare – vilket många kunder erfarit från 3G. 

De praktiska maxhastigheter som det talas om just nu ligger runt 80 megabit per sekund, vilket fortfarande är betydligt bättre än turbo-3g. Även svarstiderna ska vara avsevärt mycket bättre. Med 3G kan du exempelvis inte spela fps-spel online även om du har bra hastighet, detta eftersom du får för dålig svarstid (den tid det tar att skicka och ta emot paket), men med 4G ska detta vara löst. 

Tre aktörer, två nät

I Sverige finns det två 4G-nät som är igång, det ena byggs av Telia och det andra av Telenor och Tele2. Även Tre håller på att bygga ut ett nät, men de har inte släppt in några kunder ännu. I första hand är det städerna som prioriteras, helt enkelt för att det bor flest kunder där. 

I det täckningstest du kunde läsa i novembernumret av Mobil syntes det klart och tydligt att Telia leder 4g-rejset med bäst täckning i landet. Företaget var också först med att börja bygga sitt nät. I dagsläget är utbyggnaden uppe i cirka 200 orter och företaget räknar med att ha mer än tredubblat den siffran i slutet av nästa år. Även Telenor och Tele 2 bygger för fullt även om de inte kommit riktigt lika långt. 

Är du osäker på om det finns 4G där du bor kan du surfa in på din operatörs hemsida och se var de har 4g-nät just nu och när din ort är inplanerad i utbyggnaden.

En viktig poäng i sammanhanget är just den att nätet är långt ifrån färdigbyggt. Dels innebär det att det är väldigt få kunder just nu och att ju fler vi blir desto fler är vi som belastar och tynger ner nätet, de hastigheter du läser av idag kan således vara något positiva i förhållande till hur det kommer se ut när allt fler skaffar 4G i din närhet. Dels innebär det att den router och den dongel du köper måste vara bakåtkompatibel med 3G så att du åtminstone får 3g-täckning om du befinner dig i ett område som fortfarande inte fått 4G. Det stödet har alla de tre routrar vi testar i det här testet.

Dovado Tiny

Cirkapris: 600 kronor

Tillverkare: Dovado

Som namnet antyder är Tiny verkligen liten jämfört med övriga 4g-routrar i det här testet. Det gör den smidig att ta med sig på resan och även enkel att gömma undan i hemmet. Jag gillar det lilla formatet men nackdelen med det är att företaget inte haft plats att placera en massa ethernetutgångar på routern. 

Ska du inte bara köra trådlöst utan även har prylar som kräver trådad uppkoppling måste du således köpa till fler nätverksprylar för att få detta att fungera – Tiny har bara en lan- och en wan-port. Den har också bara en usb-port, som är upptagen av ditt modem.Däremot medföljer en extern antenn. Priset väger dock upp en del av de här bristerna.

Installationen är superenkel. Det är bara att placera simkortet i ditt modem, koppla in det i usb-porten på den medföljande kabeln, placera kabeln i routern och stoppa in strömkabeln. Sedan dyker det upp som ett trådlöst nätverk i din nätverkslista och det är bara för dig att koppla upp dig. Sammanlagt är du igång på mindre än en minut. Nackdelarna som jag ser det är att du dels inte kan stoppa simkortet direkt i routern och dels att det trådlösa nätverket från start är okrypterat. 

Dovados router har sämst throughput i testet och även sämst genomsnittshastighet under både 3g- och 4g-förhållanden. Genomsnittshastigheten vad gäller 4g hamnar efter ett par omgångar på 18,368 megabit per sekund nedströms och 9,57 uppströms. Det bör dock nämnas att jag som bäst kommer upp i 25,19 megabit per sekund nedströms och 10,07 megabit per sekund uppströms. Då sitter jag dock mitt i centrala Stockholm.

Svarstiden hamnar som bäst på 28 millisekunder men genomsnittstiden är 30 millisekunder. Hastigheten och svarstiden hänger såklart också mycket på modemet och yttre omständigheter men eftersom vi använder samma modem och samma simkort genom hela testet bör förhållandena vara ungefär desamma för alla routrar i testet.

Betyg: 6

D-link DWR-923

Cirkapris: 2 400 kronor

Tillverkare: D-link

D-links router är en bjässe, inte bara jämfört med Tiny utan även jämfört med företagets andra routrar. Den levereras med dubbla antenner, som också de är stora både på bredden och höjden, och ett stöd du måste montera i underkant för att routern ska kunna stå upp samt en dongel om du köper den från Telenor. Dongeln behövs dock inte om du bara tänkt använda den hemma för du kan sätta simkortet direkt i routern, däremot lär den komma väl till pass om du är ute och reser och inte vill ta med routern i packningen.

I övrigt bjuder D-links router på tre usb-, en wan-, fyra lan- och två telefon-portar. Den är också utrustad med wps-lösning så att du kan para ihop enheter trådlöst via ett knapptryck om bägge har stöd för funktionen.

Installationen bör vara smidig. Jag stoppar simkortet i sidan på routern, kopplar routern till strömuttaget och det trådlösa nätverket dyker upp i min nätverkslista. Men av någon anledning fungerar inte nätverksnyckeln som följer med i paketet så jag måste koppla routern med kabel till datorn och gå in och ändra nyckeln i inställningarna, men det är förmodligen inget vanligt förekommande problem. När jag ändrat lösenordet är det bara att tuta och köra. 

Trots att det blev lite problem i mitt fall föredrar jag när routrar levereras med säkerhet på det trådlösa nätverket och att du själv sedan kan välja att avaktivera detta om du inte vill ha det, istället för motsatt förhållande där du själv måste aktivera krypteringen.

Den absolut bästa hastigheten som jag lyckas uppnå när jag har 4g-täckning är 26,60 megabit per sekund nedströms och 11, 92 megabit per sekund uppströms. Men hastigheten varierar kraftigt upp och ned hela tiden med den här routern vilket gör att snitthastigheten landar på 19,51 megabit per sekund nedström och 10,286 uppströms. När det kommer till throughput hamnar routern i mittspannet i det här testet. Den genomsnittliga svarstiden stannar på 23,6 millisekunder.

Betyg: 6

Huawei B593

Cirkapris: 2 400 kronor, dock i dagsläget bunden till Telia

Tillverkare: Huawei

Huaweis router är utseendemässigt mellanviktaren i det här testet, den är varken minst och smidigast eller störst med externa antenner. Istället väger den in som en lagom stor enhet med inbyggda antenner, en stilig och stabil utsida med två usb-portar, inbyggd plats för simkort, fyra lan- och två telefonportar. Den blå ramen runtomkring det vita skalet ihop med den vita framsidan med lufthål är faktiskt en rätt snygg kombination. Den står dessutom stadigt utan att du behöver montera fästen eller liknande i botten.

Även denna router har en smidig installation. Du kan själv välja om du vill stoppa simkortet direkt i enheten eller i ett modem och koppla modemet via usb till routern (detta fick jag dock inte att fungera). Sedan är det bara att koppla den till strömuttaget och trycka på startknappen. Datorn hittar nätverket bland de trådlösa nätverken och på baksidan av routern hittar du nätverksnyckeln. Eftersom jag får testa en operatörsoberoende enhet måste jag dock in i inställningarna via webbläsaren och fylla i ett apn, något som Huawei uppger inte ska behövas för kunderna.

B593 är faktiskt den router jag får bäst throughput med. Och vad gäller maxhastighet lyckas jag klocka den till 23,66 megabit per sekund nedströms och 13,54 megabit uppströms. Dock upplever jag att den stannar upp då och då nedströms vilket drar ner den uppmätta genomsnittshastigheten något, denna landar på 22,128 megabit per sekund nedströms och 13,16 megabit per sekund uppströms. Svarstiden hamnar som bäst på 29 millisekunder och i genomsnitt 30 millisekunder vid goda förhållanden.

Betyg: 7

Vinnare: Huawei B593 

Routern från Huawei är den av de testade som ger absolut bäst hastighet. Däremot är den inte minst men den står i alla fall stadigt och den behöver heller inte skämmas för sitt utseende. Viktigast är dock just hastigheten när du kopplar upp dig och ska ladda ner och ladda upp data, så det är det som avgör till Huaweirouterns fördel.

Många av de mobiler och surfplattor som finns ute i handeln idag har stöd för 3G, du sätter med andra ord in ett simkort och sedan kan du surfa var du än befinner dig. Men i skrivande stund finns det inga enheter med 4G-stöd hos svenska återförsäljare. Samsung kommer dock att bli först när man inom kort börjar sälja mobiltelefonen Galaxy S2 och surfplattan Galaxy Tab i 4G-versioner.