Takterna sitter i

Duell: Google Pixel 7 Pro mot Huawei Mate 50 Pro – Kamerakamp

När Huawei var som mest framgångsrika i Sverige var de självklara kameramästare. Vi ställer deras senaste toppmodell mot Google Pixel 7 Pro för att se om takterna fortfarande sitter i.

Publicerad Uppdaterad

Google har en lite annan approach än många andra mobilkameratillverkare och sätter mjukvara och avancerad bearbetning av bilder framför extrem zoom och många kameror. När Pixel-familjen nu till slut släppts officiellt i Sverige blir det en intressant match mot Huawei Mate 50 Pro som inte säljs i Sverige ännu, men som är en mycket intressant kontrast.

Utförande och format

Huawei Mate 50 Pro

Google har en lite annan approach än många andra mobilkameratillverkare och sätter mjukvara och avancerad bearbetning av bilder framför extrem zoom och många kameror. När Pixel-familjen nu till slut släppts officiellt i Sverige blir det en intressant match mot Huawei Mate 50 Pro som inte säljs i Sverige ännu, men som är en mycket intressant kontrast.

Utförande och format

Huawei Mate 50 Pro

En outsider och ändå förvånansvärt välbekant. Mate 50 Pro är på många sätt lik sin duellmotståndare med kurvad skärm och till formatet. Kamerorna däremot är fler här. Vi får huvudkamera på 50 megapixel med variabel bländare och 64 megapixels telefotolins med 3,5 x optisk zoom.  

Betyg: 4

Google Pixel 7 Pro

När Google gör mobilkameror handlar det mer om mjukvara än om extrema hårdvaruspecifikationer även om inte heller de låter skämmas för sig. Faktum är att huvudkameran är på 50 megapixel precis som på Huawei-telefonen och du får här dessutom 48 megapixels tele med 5x optisk zoom samt en vidvinkel på 12 megapixel. 

Betyg: 4

Vinnare utförande och format: Oavgjort

Kameraappen och funktioner

Huawei Mate 50 Pro

I grunden är ju de flesta kameraappar i mobilerna relativt lika idag, men Huawei har några ess i rockärmen. De essen bygger så klart på hårdvarufunktioner som kameran har och det gäller till exempel porträtt och bländar-lägena. I bländarläget kan du välja mellan att använda en kombination av maskinvara och mjukvara med virtuell bländaröppning eller att faktiskt manuellt justera den verkliga bländaröppningen för exakt kontroll över skärpedjupet. Porträttläget är ovanligt tillmötesgående när du tar porträtt även när objektet är långt borta.

Betyg: 4

Google Pixel 7 Pro

I grunden har appen här det mesta man förväntar sig som panorama, porträtt- och nattläge. Dessutom får vi mer kreativa experimentfunktioner som artificiell rörelsoskärpa och effekter som kan läggas till genom att flera bilder tas under en längre tid och sedan bearbetas ihop. Det senare då för att skapa effekten av lång exponeringstid. Appen är lite som en blandning av kamera-app och en bildredigeringsapp. Alltid enkel att använda, men även lekfull och packad med experimentlusta. Vi uppskattar även hjälpfunktioner som att rätar upp bilden om du håller telefonen lite snett. Slutresultatet blir ofta bra, men de bearbetade bilderna klår sällan Huaweis råstyrka. 

Betyg: 3

Vinnare kameraappen och funktioner: Huawei Mate 50 Pro

Bilder i dagsljus

Huawei Mate 50 Pro

Den mest avgörande faktorn i den här duellen är Huawei-telefonens variabla bländare. Det är ingen unik funktion, tvärtom har vi sett det i exempelvis Samsung Galaxy S9. I Mate 50 Pro gör det här att du enklare kan ta bilder med naturligt skärpedjup och med precision välja vad som ska vara skarpt i bilden och vad som ska hamna ur fokus. Generellt har kameran väldigt bra dynamiskt omfång och kan hantera kontraster där både högdagrar och skuggor återges fint. Skärpan är också i toppklass utan att gå över gränsen till överdriven. 

Betyg: 5

Google Pixel 7 Pro

Båda telefonerna använder självklart kombinationen av sin unika hård- och mjukvara för att skapa bästa möjliga bilder och det blir särskilt tydligt med zoom. Pixel har 5 gånger optisk zoom och kameraappen låter dig zooma till 30 gångers förstoring då flera bilder kan tas, kombineras och bidra till en skarpare slutbild. Att jämföras med Huaweis 3,5 gångers optiska zoom med max 100x förstoring i kameraappen. Så extremt inzoomat får du inga användbara bilder, men i 10x förstoring är det Huawei som är vassast och skarpast. 

Betyg: 4

Vinnare bilder i dagsljus: Huawei Mate 50 Pro

Mörkerbilder

Huawei Mate 50 Pro

Vi vet att Huawei tidigare har varit duktiga på just bilder i mörker och det gäller även dagens Mate 50 Pro. Vad som är en bra bild i mörker kan man diskutera, men Mate 50 Pro gör nog alla nöjda. I natt-läget kan du med lång slutartid få bilder där detaljer ändå framkommer skarpt i nästan komplett mörker, samtidigt som normala foto-läget låter dig hantera exponeringen om du föredrar en mer naturlig färgskala närmare det du ser med blotta ögat. 

Betyg: 5

Google Pixel 7 Pro

Just mörkerbilder är nog det mest komplicerade som går att ta med en mobilkamera, så många faktorer som spelar in och därför även avancerat att utvärdera. Jag har tagit många bra bilder i mörker med Pixel 7 Pro, granskat brus i uppförstorade stadsbilder, tittat på färgåtergivningen och skärpan i dunkla inomhusbilder, jämfört de mörkaste skuggorna och de skarpaste kontrasterna där ljuset ändå sipprar in. I nästan alla fall är Huawei bättre.

Betyg: 4

Vinnare mörkerbilder: Huawei Mate 50 Pro

Användarupplevelse

Huawei Mate 50 Pro

Det blir en tydligt teoretisk diskussion här, eftersom Huawei valt att ännu inte sälja Mate 50 Pro i Sverige, förmodligen för att den saknar 5G och för att en del viktiga appar saknas som en följd av att Google Play-butiken inte finns och att Huaweis egen appbutik inte har alla de viktigaste apparna. Med detta sagt märks att Huawei satsat internt på mjukvara. Avsaknaden av Google är utan tvekan kännbar, men antalet egna appar som ska ersätta förlorade är överraskande många i Mate 50 Pro när det gäller allt från mobila betalningar till att redigera video, söka eller navigera.

Betyg: 2

Google Pixel 7 Pro

Den som kastat blickar på en Google-mobil har ofta gjort det för ett avskalat gränssnitt utan onödiga appar, men numera anpassar egentligen Google själva lika mycket som vissa fristående tillverkare. Pixel 7 Pro ger dig vad varje Android-mobil ger dig, men dessutom en hel rad unika funktioner som Google gömmer i den vanliga Inställningar-menyn och som därför kan vara svåra att hitta. Dessutom är en hel del unika röstbaserade funktioner än så länge otillgängliga för oss svenskar, men det ska ändras med tiden. 

Betyg: 4

Vinnare användarupplevelse: Google Pixel 7 Pro

Totalbetyg:

Huawei Mate 50 Pro: 20

Google Pixel 7 Pro: 19 

VINNARE

Huawei Mate 50 Pro

Du ska nog mest se denna duel som en teoretisk diskussion och resultatet mindre som en direkt köpuppmaning och mer som en antydan om vad som komma skall. I denna jämförelse kan vi konstatera att, ja Huawei är fortfarande ledande på mobilkameror. Om deras telefoner sedan i en helhetsbedömning är ett bra köp om eller när de faktiskt finns att köpa i Sverige är en fråga vi får anledning att återkomma till.