Mini-matchen

Duell: Nexus 7 vs. Ipad Mini

Aldrig tidigare har nog Apple lanserat en produkt som så tydligt utmanar en konkurrent som redan finns på marknaden. Vi ser hur väl Ipad Mini lever upp till vad föregångaren från Google klarar.

Publicerad Uppdaterad

Material och format

Apple Ipad Mini: Det är ingen tvekan om att formatet i sig innebär nya användningsområden Det var Apple sena att förstå, men nu verkar de ha insett det. Det är betydligt enklare att ta med sig Ipad Mini och att helt enkelt hålla den en längre tid när man surfar, läser eller ser på film i den. Materialet och sinnet för detaljer är på sedvanligt hög Apple-nivå.

Nexus 7: Det är inte mycket som skiljer dessa två åt i format, men skillnaden är till Nexus fördel. Ipad Mini må ha det lyxigare materialvalet vilket också syns på prislappen, men Nexusen är den mer praktiska, när man faktiskt ska använda plattan. Bredden gör den enklare att greppa och då hjälper även materialvalet till.

Skärmen

Apple Ipad Mini: De tekniska specifikationerna på skärmen är en sak och hur man kan använda den en annan. Apples högupplösta retinaskärmar har imponerat, men i det hänseendet är Ipad Mini ett steg bakåt. Det märks tydligt. I jämförelse med Googles platta ger Ipad betydligt pixligare och därför otydligare text. Det märks inte så tydligt när du tittar på film och bild, men för just text blir det smärtsamt tydligt så fort du läser mer än ett stycke. 

Nexus 7: I jämförelsen med Ipad Mini är skillnaden märkbar på flera sätt. Först och främst mäter man skärmar efter diagonalen och det gör att skillnaden i skärmyta mellan Nexusens 7 tum och Ipad Minis 7,9 tum är större än den verkar på pappret. För upplevelsen och användandet tycker jag dock att pixeltätheten är ett viktigare mått och här får Ipad Mini se sig slagen. 

Appar

Apple Ipad Mini: En stor fördel för Apple är att apputbudet är så mycket större än det finns Androidappar anpassad för stor skärm. Att Apple kunnat utgå från alla appar som redan finns för Ipad 2 och att de alla fungerar även på Ipad Mini ger så klart Apple ett stort försprång. Apparna som är gjorda för Ipad är dock mer eller mindre oanvändbara på Ipad Mini. 

Nexus 7: Har du inte använt en 7-tums-platta med Android tidigare blir du nog överraskad över app-utbudet. Visst finns det betydligt fler plattanpassade appar på Ipad än till Android, men utbudet är förvånansvärt bra ändå och många av apparna som är gjorda för vanliga telefoner är helt okej att använda även på plattan. I Android finns ju redan i grunden en funktion så apparna kan anpassa sig till olika skärmstorlekar.   

Internet

Apple Ipad Mini: Apple har pratat en del om sina molntjänster med Icloud i främsta rummet. Siri är kanske den mest påtagliga och visst kan Apples röststyrda assistent få kompisarnas ögonbryn att höjas. Det är dock betydligt svårare att ha så verklig nytta av henne som man får i Google Now, särskilt eftersom Siri kräver att du talar engelska med henne. Liksom hos Google-plattan anpassar sig Ipad givetvis bra om du samtidigt även använder andra produkter från samma företag. Googles försprång och bredd inom webbtjänster gör dock ändå att de får ett försprång.

Nexus 7: Om det är en sak som Google är duktiga på så är det internet och det märks direkt. Det märks särskilt tydligt om du redan använder Googles tjänster i någon annan form, för då har du till exempel alla dina mejl redan klara i plattan så fort du loggat in. Google Now är en funktion som redan första gången jag aktiverar den visar sin bästa sida. Jag har använt Google-tjänster i andra telefoner och Now vet direkt vilken buss jag är intresserad av avgångstider på och vilka restauranger jag föredrar. Uppkopplingen blir också mer påtaglig i Nexus eftersom appar får tillstånd att uppdatera och göra mer här.

Användarupplevelse

Apple Ipad Mini: Ipad Mini är märkbart segare än sin storebror, men i jämförelsen med Nexus 7 kan man säga att ingen drar längsta strået. De är helt enkelt jämndåliga och det märks att det inte är den vassaste tekniken man investerat i. Apples Appstore är en fördel med sitt utbud av applikationer, men sedan även satsningarna på Tidningskiosken, Ibookstore och möjligheten att köpa film och musik. Apple har dock en tendens att begränsa valmöjligheterna och en hel del innehåll finns tillgängligt från andra källor. Vill du låna en bok är tillexempel Bluefire appen du ska kolla in på både Nexus och Ipad.

Nexus 7: När man navigerar sig runt i menyer och ikonuppställningar på Nexus 7 så flyter det på bra. Google har arbetat för att förbättra den här upplevelsen som alltid varit lite smidigare i Ios, men nu alltså fungerar bättre i Android 4.2 som Nexus 7-plattan vi testar är utrustad med. Det är en nackdel att vi i Nexus 7 för svenska marknaden inte har tillgång till musik-, film- och bokbutik som Apple erbjduer i sin Ipad, men i praktiken är skillnaden inte så stor. Utbudet av andra inköpskällor som fungerar med båda plattorna (läs Bluefire Reader för böcker, Netflix och så vidare) gör de egna programbutikerna mindre avgörande.

Betyg och vinnare

Betyg

Surfplatta Apple Ipad Mini Asus Google Nexus 7
Material och format: 3 4
Skärmen: 3 4
Appar: 4 3
Internet: 3 4
Användarupplevelse: 4 3
Totalbetyg: 17 18

Vinnaren: Nexus 7

Prisskillnaden mellan vinnaren och Ipad Mini är betydande, men viktigare är kanske den tydliga skillnaden Google och Apple haft och har i angreppssätt. Apputbudet för Ipad Mini är betydligt bättre, men vill du använda din surfplatta till allt en sådan här enhet ska kunna ge dig ger framförallt skärmen i Nexus 7 en bättre upplevelse. Appbristen är mindre påtaglig än man kan tro och det allt mer utbredda tjänsteutbudet för båda enheterna gör att du på det viset slipper låsa dig till att köpa allt ditt innehåll av ett företag.

Fakta Apple Ipad Mini

Mått: 134,7 x 200 x 7,2 mm

Vikt: 308 gram

Kamera: 5 megapixel och autofokus i bakre kameran. Videoinspelning i 1080p. Främre kamera med 1,2 megapixel och video i 720 p.

Skärm: 7,9 tums kapacitiv IPS LED-pekskärm med 768 x 1024 pixe

Minne: 16, 32 eller 64 GB inbyggt, ingen plats för minneskort

Operativsystem: Apple Ios 6.0.1, Appar via Appstore

Pris: 2995 kr (16 GB-versionen)

Fakta Nexus 7

Mått: 120 x 198,5 x 10,45 mm

Vikt: 345 gram

Kamera: Ingen bakre kamera. Främre kamera med 1,2 megapixel. Videoinspelning i 720 p.

Skärm: 7 tums skärm, IPS LED-skärm med 800 x 1280 pixel

Minne: 16 eller 32 GB inbyggt

Operativsystem: Android 4.2

Pris: 2300 kr