https://www.mobil.se/kr-nikor/analys-nya-iphone-4-ikapp-konkurrenterna
361705
Krönikor
Ikapp men inte förbi

Analys: Nya Iphone 4 ikapp konkurrenterna

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/646159.jpg?itok=Ji7l-Isl', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/646159.jpg?itok=CBS0SwEt', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/646159.jpg', w: 1234, h: 729, title: ' ' },]
Mobils Erik Mörner analyserar lanseringen av nya Iphone 4. Tekniskt sett är Apple ikapp konkurrenterna och du behöver inte längre göra avkall på funktion för att få Apples gränssnitt. Apple är ikapp, men de är inte förbi.

Den nya Iphone 4 som just lanserats visar att Apple är ikapp konkurrenterna. Apples produkter handlar sällan om att vara först ut med ny teknik. Det var det inte när den första versionen av Iphone lanserades 2007 och det är det inte idag. Istället har man på Apple varit duktiga på att förpacka tekniken i ett aptitligt skal för att den ska bli enkel och trevlig att använda.

Inte i teknisk framkant

Med den första Iphone hade Apple ett unikt gränssnitt och en fantastiskt bra pekskärm, men en kamera och avsaknad av 3G-uppkoppling som gjorde att man fick skämmas i en jämförelse med konkurrerande telefoner. Som vi känner till idag så har Apples fokusering på användarupplevelsen framför tekniska specifikationer varit framgångsrik. Med fem megapixel och videoinspelning står sig Apple idag riktigt bra i konkurrensen när vi tittar på andra avancerade smartphones. Den främsta konkurrensen står idag Googles Androidsystem för med telefoner från bland andra HTC, Sony Ericsson och Samsung. Medan Google utvecklar en hel del egna tjänster så låter Apple den mesta innovationen ske hos utvecklarna av appar. De verkar alltså se det som sin roll att främst förse utvecklarna med möjlighet att skapa innovativa applikationer.

Äntligen videosamtal?

Att Apple ofta väljer att ta sina egna vägar märkte vi idag då Steve Jobs sista avslöjande från scenen i San Francisco var funktionen Facetime som är en Iphonespecifik form av videosamtal. 3G lanserades i mobilnäten 2003 med videosamtal som främsta nya funktion. Det slog aldrig igenom stort, mer än hos hörselskadade, men det är inte den typen av videosamtal som Apple nu tar till Iphone. Istället är det exklusivt för Iphone 4 och man kan bara ringa från en Iphone 4 till en annan Iphone 4 när båda telefonerna är anslutna till ett wlan. Apples egna uttalanden ikväll om att det här kommer förändra vårt sätt att kommunicera för alltid, kan man bara le åt.

Förhandssnack kom på skam

I förhandssnacket inför kvällens nämndes rykten om att Apples musikprogram Itunes skulle bli trådlös så att man slapp sladd för att synka sin telefon samt att Apples paket med tjänster på webben, MobileMe skulle bli gratis. Utvecklingen av ett trådlöst Itunes skulle drivas av ett köp av musiktjänsten Lala, men det såg vi alltså inget av. Jag har inte nämnt det hittills, men lanseringen och förväntningarna har ju påverkas av att det var precis den här telefonen i prototyputförande som tekniksajten Gizmodo köpte och presenterade ingående efter att den glömts kvar på en kalifornisk bar tidigare i år.

Avslöjade hemligheter

Det var alltså egentligen inga nyheter som Steve Jobs kunde presentera ikväll, men Iphone 4 skiljer sig från tidigare Iphonemodeller. Tidigare så har man fått avstå tekniska specifikationer i form av till exempel kamera för att få Apples förstklassiga gränssnitt, men med Iphone 4 tycker jag inte att man kan hävda det längre. Nu är tekniken i samma klass som konkurrenterna.

Ett par frågetecken dyker upp efter kvällens lansering. Applikationerna som idag finns i Apples Appstore är anpassade efter dagens skärmupplösning och som vi sett på Ipad innebär det antingen att appen hamnar i en liten ruta i mitten eller fult förstorad över hela skärmen.

Apple har alltså ett dilemma i att man bygger mycket av sin framgång på alla appar, men inte utan problem kan föra över denna framgång till en ny lanserad enhet som Iphone 4.

Statisk startskärm

En efterlängtad funktion vi nu blir utan är en mer dynamisk startskärm som kan sammanfatta aktuella kalenderposter, inkomna meddelanden och andra aktiviteter på ett enkelt sätt. Utan att man behöver gå in i fem appar för att få snabb koll. Apple släpper inte in utvecklare lika fritt som till exempel Google gör med Android, något som visas genom att det fortfarande finns folk som vill låsa upp, eller ”jailbreaka” sina Iphones. Android släpper nya versioner av sitt system ofta, medan Apple sparar sina uppdateringar till lanseringar mera sällan och det gör att man blir mindre snabbrörliga.

Jag tror verkligen att Iphone 4 kommer att säljas i stora mängder. Det visar om inte annat det stora gensvar som visats direkt efter lanseringen idag. Men törs jag ändå önska en aktiv startskärm, kanske till Iphone 5 till sommaren 2011?