Annons

Gårdagens Microsoft-event

Kommentar: Inte ett ord om mobiler från Microsoft

När Microsoft visade upp nästa version av Windows var det som de helst ville att vi skulle glömma att det någonsin funnits Windowsmobiler.

Publicerad Uppdaterad

På onsdagkvällen höll Microsoft sitt vid det här laget årliga lanseringsevent. Mobilen på bilden ovan, troligen en Lumia 950, flimrade förbi i två sekunder i en demovideo, och det var det enda vi fick se av Windowsmobiler på eventet.

För de som var intresserade av ny hårdvara var det en rätt segdragen historia som grävde ner sig i detaljer kring 3D-versionen av ritprogrammet Paint och liknande, innan man slutligen kom till Surface Studio, en riktigt häftig kombination av stationär dator och ritbord som helt klart är tänkt att vinna över kreatörerna från Apple. En dator som inte är det minsta mobil.

Att vi inte skulle få se en Surface Phone var väl mer eller mindre givet på förhand. Att vi inte ens fick se en hottad Surface Pro var mer oväntat, det närmaste vi kom var en Surface Book med mer processorkraft och mer batteri (som liksom gamla Surface Book inte heller lär säljas här).

Microsoft själva lade fokus på nästa stora Windows-uppdatering, som tidigare gått under arbetsnamnet Redstone II men nu fått den officiella beteckningen Creators Update. Att den innehåller förbättringar som vänder sig till kreatörer, från illustratörer till arkitekter, var ett budskap som hamrades in i mer än en timme, även om man också talade utökat stöd för 3D, virtual reality och streaming av spel.

Vad som lyste med sin frånvaro var funktioner till Windows 10 Mobile. Förhandsuppgifter hade talat om att vi skulle få se en ny version av Continuum som skulle vara mer lik PC-miljön än någonsin, men om den över huvud taget fortfarande är aktuell fick vi inte veta någonting om. Det var som om Microsoft försökte få oss alla att glömma att Windows någonsin funnits till mobilen.

Frågan är om det fortfarande finns ett Windows 10 Mobile? Microsoft har lite i smyg tömt lagren på Lumia-telefoner utan att fylla på dem igen. HP Elite X3 finns ju, och man kan undra över hur glada HP är över att deras telefon när den började säljas inte bara var den bästa Windows-mobilen på marknaden, utan i princip den enda?

Microsoft har en historia av att lägga ner projekt i smyg och hoppas att ingen ska märka det. Ett exempel är emulatorn som skulle göra det möjligt att köra Androidappar i Windows. Än har det inte läckt ut några rykten om att Microsoft internt slutat arbeta med Windows 10 Mobile. Snarare får man intrycket att man devolverat hela mobildelen till ett framtidsprojekt, utan faktiska produkter på marknaden.

Surface Phone då? I dag finns det inga tecken på att den existerar i fysisk form. Med tanke på att Microsoft inte ens försöker upprätthålla vårt intresse för Windows 10 Mobile längre har företaget inte heller någon brådska med att lansera en ny mobil. När den lanseras finns det ingen anledning att den skulle vara försedd med Windows 10 Mobile över huvud taget. Att döma av Microsofts produktstrategi de senaste åren lär telefonen inte få chansen om inte de beslutsfattande cheferna anser att det är en produkt med verklig wow-faktor. Om den lanseras så kan den ha Windows 10, absolut, men i så fall i en version som ligger betydligt närmare datorsystemet än vad Windows 10 Mobile gör.

Av allt att döma har Microsoft fortfarande inte lyckats framställa en sådan produkt ännu, och tills det händer lär vi inte få se en ny mobil med Windows.

Källa