Jämförande test

Test: Bästa 2-i-1-datorerna jämförda

Det är numera fullt möjligt att få en surfplatta som också fungerar alldeles utmärkt som fullvärdig Windows-dator. Vi har jämfört de bästa.

Publicerad:

21 okt 2016 - 13:32

Uppdaterad:

15 feb 2017 - 11:29

Succén med Microsoft Surface kom inte över en natt. Surfplattor med Windows som operativsystem fanns redan innan den första Ipaden lanserades. Den första Microsoft Surface fick inga lysande recensioner, men med Surface Pro 3 började något hända. Hybriden mellan surfplatta och dator hade plötsligt blivit attraktiv, en pryl folk ville ha, och den ytterligare förbättrade Surface Pro 4 är en genuin framgång i en annars något avsomnad PC-värld.

Andra, både PC-tillverkare och tillverkare av Androidplattor, lade märke till detta och tog efter. En del, som Lenovo och Acer, har valt att följa Microsofts mall och försöka förbättra den, medan andra, som Samsung och Huawei, i stället har försökt ta datorn ännu längre åt surfplattehållet.

Jämfört med de Windowsplattor som såldes för ett par år sedan har mycket hänt. Prestandan även för processorer som inte behöver fläktkylning har kommit upp i sådan nivå att systemet flyter på utan att behöva kännas segt. Windows 10 har också blivit bättre som surfplattesystem, vilket gör enheterna njutbara även utan tangentbord. Man ska dock ha klart för sig att Windows 10 som surfplatta fortfarande är långtifrån lika krångelfritt som Android eller Ios, och du ska framför allt ha ett behov av att komma åt Windowsmiljön i ett surfplatteformat för att det ska kännas värt det.

Det är nog Microsofts konstruktion med lock med riktigt tangentbord och ställbart stativ som gjort att formfaktorn verkligen slagit igenom. Om 2-i-1-enheterna, som de kombinerade surfplattorna och datorerna har kommit att kallas, inte kändes som riktiga datorer skulle de bara vara dyra surfplattor.

Men de gör de alltså, en del mer än andra, och här jämför vi dem för att se vilken som är bäst just nu.

Acer Aspire Switch Alpha 12

Acer tillför två innovationer värda att ta efter till 2-i-1-genren. Den första är att man använder riktiga laptop-processorer i serien, men med hjälp av vätskekylning slipper man ändå ha en störande fläkt i plattan. Det ger utmärkt prestanda och dessutom en platta som blir mindre varm än många andra i testet.

Den andra innovationen är stället. Det bygger på samma princip som Microsoft Surface Pro 4, det vill säga att man viker ut ett ställ från baksidan som är fäst med gångjärn på mitten av enheten och är trögt så att det kan justeras steglöst. Men här är stället en elegantare stålram, som dessutom har gummifot. Detta gör Acer Aspire Switch Alpha 12 till den skönaste enheten i testet att använda som laptop. Använder du stativet på Surface som grepphjälp kommer du att dock tycka att den ihåliga ramen funkar sämre.

Tyvärr har man i stället kompromissat lite väl mycket med det som är själva idén med den här typen av enheter: formatet. Att Acer Aspire Switch Alpha 12 är tjockare än de andra enheterna i testet är kanske inte en stor sak, men att den väger flera hekto mer och kommer upp i samma viktklass som en vanlig ultrabook är mer avgörande. I synnerhet om du använder plattan utan tangentbord märker du att den är för tung för att passera som surfplatta.

I övrigt lägger sig Aspire Switch Alpha nära den mittfåra som Microsoft har plöjt upp med Surface Pro-serien. Såväl design som format påminner om Microsofts platta, även om den inte känns som en rak kopia. En penna av det lite enklare slaget jämfört med en del av konkurrenternas följer med, och ett fäste finns i tangentbordslocket (som har utmärkta tangenter), men fästet känns påklistrat.

Annars utmärker sig även Switch Alpha 12-serien genom att i variant för variant leverera riktigt mycket värde för pengarna.

+ Stället, prestanda, pris

- Vikten

Huawei Matebook

Huawei tar Windowsdatorn längre åt surfplattehållet än någon annan enhet i testet, och formatet är verkligen riktigt trevligt. Utan tangentbordet känns den verkligen och ser ut som en surfplatta modell större. Det är ett gott betyg där konkurrenterna ofta har en kantigare, mer teknokratisk stil i designen. En konsekvens av detta är att den enda porten är en USB C-anslutning för laddning eller tillbehör, men en dockningsstation finns att köpa till för ca 1 200 kr.

Sett till pris och prestanda lägger sig Huawei Matebook i den lägsta delen av spektrumet i testet. Det har bland annat fördelen att den är fläktlös och helt tyst, låt vara att den även blir väldigt varm när den får jobba.

Fingeravtrycksläsaren fungerar bra och är välplacerad i volymknappen på plattans sida.

Tangentbordslocket är snyggt i fuskläder, även om det äter upp plattans fördelar vad gäller både vikt och tjocklek. Tangentbordet är okej och pekplattan skön, men lockets stativfunktion känns inte alls väl genomtänkt. Här finns bara två lägen, varav det ena har för liten vinkel om du vill skriva med plattan i knät. Det andra ska fästa med ett magnetlås som är alltför svagt, vilket gör att plattan helt sonika lägger sig platt om du försöker jobba med den i det läget.

Penna kan köpas till, och den är riktigt väl genomtänkt. Utöver att rita på skärmen är den även laserpekare och fjärrkontroll till Powerpoint-presentationer. Men det enda sättet att förvara den som erbjuds är med en flärp som fästs i skalet med – återigen – för svag magnet.

+ Formatet

- Tangentbordslocket

.

.

 

.