https://www.mobil.se/mobil-business/marknad/majoritet-s-lda-androider-kostar-under-200
557102
Budget dominerar

Majoritet sålda Androider kostar under $200

En majoritet av alla nya Androidmobiler som säljs i dag kostar under 200 dollar. Den uppskattningen gör analysföretaget IDC.

Enligt de senaste marknadssiffrorna från IDC har Android, med 84,7 procent av antalet sålda mobiler under andra kvartalet 2014, en förkrossande marknadsandel på smartphonemarknaden. Samtidigt verkar många Androidtillverkare kämpa med lönsamheten. Orsaken står enligt IDC att finna i försäljningspriset. Enligt undersökningsföretagets uppskattning säljs nämligen en majoritet, 58,6 procent, av androidtelefonerna för under 200 dollar, drygt 1400 kronor.

I detta prissegment förekommer förstås inte Apples Iphone och den i princip enda Windowsmodellen är Lumia 520. Istället konkurrerar Androidtillverkarna mot varandra. Dominerar gör kinesiska tillverkare som Huawei, ZTE, Lenovo och Xiaomi, medan Sony och Samsung har svårt att få ner priserna till dessa nivåer.

På sistone har dock en rad lågpristillverkare meddelat att de nappat på Windows Phone, vilket kan komma att förändra marknadsandelarna inför nästa kvartal.