https://www.mobil.se/mobil-business/marknad/samsung-och-apple-sluter-fred-och-forts-tter-kriga
557006
Lömskt vapenstillestånd

Samsung och Apple sluter fred – och fortsätter kriga

Foto: Michael Coghlan (CC)
[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/r%C3%A4ttvisa%20Michael%20Coghlan.jpg?itok=mG7k7RCQ', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/r%C3%A4ttvisa%20Michael%20Coghlan.jpg?itok=bO2t4_GF', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/r%C3%A4ttvisa%20Michael%20Coghlan.jpg', w: 640, h: 480, title: 'Foto: Michael Coghlan (CC) ' },]
Teknikgiganterna har andra sätt än patenträttegångar att sätta dit varandra på.

Samsung och Apple lägger ner samtliga patentstrider och stämningar som de ägnat de senaste åren åt, rapporterar Bloomberg. De stridslystna bolagen har, som Mobil Business rapporterat, tidigare visat tecken på att ha tröttnat på sina ständiga rättstvister. Nu meddelar de i ett gemensamt uttalande att alla tvister i Australien, Japan, Sydkorea, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Frankrike och Italien avslutas. 
– Den här uppgörelsen involverar inte några licensavtal och de fortsätter att driva  existerande mål i amerikanska domstolar, lägger ärkerivalerna dock till. 

Fortsatta strider
Den som hoppas på att teknikjättarna ska ägna mer tid åt mobiltillverkning och mindre tid i rättegångssalar lär alltså hoppas på för mycket. Apple fortsätter driva de mål rörande Iphones design och hård- och mjukvara som företaget anser att Samung kopierat. Samsung i sin tur hävdar attt Apple har snott mycket av dess trådlösa teknologi. Av de långdragna juridiska målen vann Apple den näst sista omgången och båda företagen dömdes skyldiga i den sista – även om Samsung fick betala en betydligt större skadeståndsumma än Apple. En betydande del av denna har dock betalats tillbaka genom de fakturor för komponenter som Samsung levererar till Apple. 

Flerfrontskrig
Nu har dock Apple lyckats hitta ett sätt att skada den sydkoreanske teknikgiganten utanför rättegångssalarna: att som en av Samsungs största kunder byta leverantör.  
– Försäljning och vinst från LSI (large-scale integration chips) förvärrades i och med att efterfrågan från huvudkunder fortsatte att minska, sa Robert Yi, chef för Samsung Investor Relations på en presskonferens förra veckan, skriver Wall Street Journal

Matchen mellan Samsung och Apple lär gå vidare. Den sistnämnde köper numera microchip från taiwanesiska TSMC.

Källa

Ämnen