Påtvingade Google-appar i Android

EU vill stoppa Googles förinstallerade appar

Foto: MPD01605 Joaquin Almunia, EU:s konkurrenskommissionär.

Google kan vara på gång att drabbas av ännu ett konkurrensmål från EU-håll.

Publicerad Uppdaterad

Android är ett operativsystem baserat på öppen källkod men mobiltillverkare som vill använda den senaste versionen av systemet i sina enheter måste skriva på ett avtal med Google som innebär att ett antal Google-tjänster måste finnas förinstallerade på telefonen. Det uppger en icke namngiven källa, som påstås ha haft en ledande roll inom Google tidigare, till Reuters.

Eftersom Android som operativsystem dominerar mobilmarknaden stort - 85 procent av de 300 miljoner smarta telefoner som såldes i världen under andra kvartalet i år var utrustade med Android, enligt en rapport från Strategy Analyctics - så är det här något som inte ses med blida ögon av EU.

EU har nu inlett en undersökning gällande Android-systemet för att se om Google bryter mot de konkurrensregler som finns inom EU. Under ledning av EU-kommissionens ansvarige för konkurrenspolitik, Joaquin Almunia, har man från EU-håll enligt Reuters nu börjat fråga ut olika telekomoperatörer och mobiloperatörer om Google. Syftet med utfrågningarna ska vara att undersöka om Google missbrukar sin ställning för att få konkurrensfördelar när det gäller bolagets egna tjänster inom allt från sökfunktioner till kartor och navigering.

Enligt Reuters har företagen beodrats att delge e-postmeddelanden, fax, brev, anteckningar och information om telefonsamtal från så långt tillbaka från 2007 med detaljer om olika uppgörelser med Google.

Fyraårigt konkurrensmål mot Google
Samtidigt pågår fortfarande ett snart fyra år långt konkurrensmål mot Google där man från EU-håll anklagar Google bland annat för att främja egna tjänster i de sökresultat som presenteras i företagets sökmotor. För att undvika böter valde Google tidigare i år att gå med på EU-krav på att tydliggöra när man marknadsför sina egna tjänster bland sökresultaten och samtidigt också presentera alternativa tjänster från andra företag med länkar och loggor. Kommissionen har dock ännu inte fattat något slutgiltigt beslut kring det pågående konkurrensmålet mot Google, men det är att vänta i höst. 

Den nyligen inledda utredningen gällande Android kan då komma att gå över till att bli ännu ett konkurrensmål för Google att kämpa mot. Samtidigt uppger Google dock enligt Reuters att man är fokuserade på att fortsätta hålla Android-systemet öppet.

– Vem som helst kan använda Android utan Google, och vem som helst kan använda Google utan Android, säger en talesperson för Google till nyhetsbyrån.

Källa

Joaquin Almunia, EU:s konkurrenskommissionär.