Molnsatsningar

Ericsson och Huawei IoT-investerar

Foto: Neul

Ärkerivalerna inom telekom blir nu konkurrenter inom sakernas Internet.

Publicerad Uppdaterad

I flera år har Ericsson och Huawei tampats om titeln världens största telekomleverantör. Nu breddas slagfältet då det i går blev klart att Huawei köper Cambridge-baserade startup-företaget Neul för närmare 180 miljoner kronor (25 miljoner dollar). Neul har på kort tid positionerat sig som ledande inom sakernas Internet, Internet of Things (IoT). Bolaget har bland annat utvecklat den trådlösa nätverksteknologin “Wightless”, speciellt framtagen för maskin-till-maskin-uppkoppling (M2M) inom exempelvis industrin, sjukvård, jordbruk och så kallade smarta städer. 

Planerar IoT-centrum
Enligt Business Weekly planerar Huawei att bygga upp ett internationellt IoT-centrum kring sitt nyförvärv.

– Huawei har den ekonomiska styrkan, det tekniska expertisen och de globala telekomkontakterna för att förvandla Cambridge till ett världsledande centrum för IoT, säger Neuls styrelseordförande David Cleevely till Business Weekly.

– För Huawei råder det ingen tvekan om att IoT-marknaden erbjuder enorma möjligheter att utöka och erbjuda nya tjänster och lösningar till vårda kunder, säger en talesperson från Huawei till samma tidning. 

Utmanar IBM och Cisco
Samtidigt satsar Huawei på att fram till 2020 tiodubbla försäljningen av sina IT-lösningar i form av servrar, datalagring och annan datautrusning, skriver The Economist. Huawei ger sig därmed på allvar in i kampen om IBM:s, Ciscos, HP:s och även Ericssons företagskunder. 

Ericsson satsar på säkrare moln
I går släppte även en nyhet om nyförvärv och meddelade att man också köper en majoritetsandel i ett startup-bolag inom molntjänster, nämligen Silicon Valley-baserade Apcera. Enligt ett pressmeddelande kommer Apcera att förbli självständigt medan Ericsson kommer att bidra till finansieringen av nästa generation av Apceras teknologi. Denna består i en säkerhetslösning som låter företag kontrollera hur deras IT-struktur används och vem som har tillgång till den. 

Ericsson har sedan tidigare molntjänster i form av bland annat uppkopplade Volvobilar och meddelade härom veckan att man ingått partnerskap med tyska mjukvarujätten SAP för att erbjuda företag säkrare lösningar för mobila enheter som applikationer och datalagring i molnet. Apceraförvärvet syftar alltså till att utveckla Ericssons molntjänster och få såväl nuvarande som nya kunder att känna sig trygga med att förlägga drift och data i molnet.

Tvåfrontskrig väntar
Huaweis köp av Neul är företagets första steg in på IoT-områden, men tycks vara ett stort sådant. Satsningen på IT-teknik är lika kaxig. Ambitioner har aldrig saknats den kinesiska mobiltillverkaren och telekomleverantören, som nyligen förklarade sig satsa på att bli tredje största mobiltillverkaren inte bara i världen men även på den svårpenetrerade svenska marknaden. 

Ericssons telefontillverkning är sedan länge historia, men företaget kommer alltså i fortsättningen få föra ett tvåfrontskrig mot Huawei, på telekomområdet såväl som i molnet.