Windowsgiganten

Test: Nokia Lumia 920

Efter lång väntan är Lumia 920 här, Nokias nya flaggskeppsmodell med Windows Phone 8.
Nokia Lumia 920 har stöd för microUSB v2.0 och USB On-The-go.
Kameran på bakisidan är på 8,7 megapixlar, men Lumia 920 fotograferar effektiv i 8 megapixlar.

Lumia 920 är Nokias nya toppmodell med Windows Phone 8. Tanken är att den ska vara den fetaste Windowsluren på marknaden, vilket ger både för- och nackdelar.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
6/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
84%

Grym skärm

Kameran

De inbyggda apparna

4G!

Tung

Känns lite för stor

Nokias ändring av strategi från Symbian till Windows Phone är välkänd numera. Med Lumia 800 och senare Lumia 900 visade de att de fortfarande kunde göra bra telefoner och i ärlighetens namn kändes det som om Nokia var den enda tillverkaren som verkligen satsade på att göra riktigt bra telefoner till systemet.

Nu har tiderna förändrats och Windows Phone 8 är ute på banan, men frågan är om inte Nokia tog i lite för mycket den här gången.

Finskt Lego

Innan vi går vidare någon annanstans måste vi ta upp den mest uppenbara delen av Lumia 920, nämligen formen. Nokia har satsat på en serie färgglada och blank-polerade skal i samma form som tidigare telefoner i Lumiaserien (och n9 före dem). Vårt exemplar, den klargula modellen, för nästan tankarna till ett slags finsk legobit. Byggkvaliteten hos legobiten är som vanligt oklanderlig och färgen kommer definitivt att göra att den sticker ut hos vem som än använder den. Men samtidigt är telefonen, med dagens mått mätt, nästan extremt tjock. Den direkta konkurrenten med Windows Phone, Samsungs Ativ s, är betydligt tunnare och hela femtio gram lättare trots att den har en större skärm. I jämförelse med htc:s 8x, med något mindre skärm, är skillnaden i vikt ännu större. Enligt Nokia beror tjockleken på att alla delar till kameran skulle få plats utan att sticka ut, men riktigt var vikten kommer ifrån vet vi inte. Oavsett hur resten av telefonen upplevs kommer nog många att uppleva Lumia 920 som för stor, och storleken gör att telefonen upplevs som ännu lite tyngre än vad den faktiskt är.

Ser vi bortom storleken finns det där-emot inte mycket att klaga på. Byggkvaliteten är som sagt av riktigt hög klass och det känns som om varje detalj på utsidan är väl genomtänkt.

Skärmör

Med det sagt så har Nokia verkligen inte sparat på krutet när det kommer till specifikationer. Den 4,5 tum stora skärmen är av ips-typ med något som Nokia kallar för Puremotion hd+. Utöver ett långt namn innebär det att skärmen har en betydligt högre uppdateringsfrekvens än många andra skärmar och likt tidigare Nokiatelefoner med amoledskärm är svärtan något i hästväg. Vid normal användning, som mejlande och surfande, märks skärmtekniken inte av allt för mycket. Men när vi drar igång lite mer färgglada eller grafiktunga spel och framför allt filmer blir det väldigt tydligt att skärmen tillhör toppskiktet bland mobila skärmar. Som en liten bonus är skärmen även extra känslig och kan därmed användas med lite tunnare vantar.

Skärmen i kombination med den dubbelkärniga Snapdragon-processorn gör att det mesta vi utsätter telefonen för flyter på riktigt bra. Inte för att Windows Phone 8 har upplevts som ett segt system på någon annan telefon vi testat, men i prestandatester placerar sig Lumia 920 strax ovanför konkurrenterna med samma system. Ytterligare en trevlig bonus är att Lumia 920 och 820 har stöd för 4g-surfning i samtliga svenska nät. 

Stabil kamera

Kameran är den andra stora grejen när det kommer till hårdvara i Lumia 920. Precis som vi kan vänta oss av Nokia handlar det om riktigt bra bildkvalitet för att vara en mobilkamera. Nokia har återanvänt Pureviewtekniken, fast den här gången handlar det inte om fyrtiotalet megapixel som i Symbianluren 808, utan nu går det ut på riktigt bra bilder i dåliga ljusförhållanden utan blixt samt en inbyggd optisk bildstabilisering som fungerar riktigt bra. I mörka miljöer tillhör Lumia 920 toppen bland mobilkameror, medan bilder i dagsljus placerar den lite mer på samma nivå som konkurrenterna.

Utöver bra bilder och skakfri film har Nokia även byggt in lite skojiga mjukvaru-funktioner som Smart Shoot, som tar en serie bilder av en grupp människor och låter dig välja ut den bästa bilden av respektive person innan det hela sammanfogas till en enda bild.

Mest funktioner för pengarna

Bland mjukvaran i övrigt hittar vi bland annat Nokia Drive, som ger dig fullständiga navigationsmöjligheter i tele-fonen utöver de vanliga Nokiakartorna som ingår i alla Windows Phone 8-mobiler. Det medföljer även navigation för kommunala färdmedel och för fotgängare finns City Lens, som lägger ett lager över det kameran ser med information om restauranger och liknande i närheten. Vissa köpcentrum finns även med karta för inom-husnavigation. Det finns även Nokias inbyggda musiktjänst, bildredigerare, en stadsguide och mycket annat.

När det kommer till inbyggda appar och mjukvarulösningar är Nokia helt enkelt den tillverkare som definitivt lagt ner mest möda på att erbjuda ett bra paket, vilket väger ganska tungt tills utvecklingen av appar till Windows Phone kommit igång bättre. 

Om du har överseende med den förhållandevis gigantiska formen hos Lumia 920 är det definitivt den telefon som erbjuder mest funktioner för pengarna av nuvarande mobiler med Windows Phone 8.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
6/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
84%

Fakta

Allmänt

Modell Lumia 920

Tillverkare Nokia

Lanseringsdatum 2012-10-05

Typ Pekskärmsmobil utan knappsats

Mått 130.3 x 70.8 x 10.7 mm

Vikt 185 g, 92 %

Pris Cirka 5700 kr

System Windows Phone

Processor Qualcomm MSM8960 Snapdragon, Dual-core 1.5 GHz Krait

Skärm

Mått 4,5 tum, 68 %

Upplösning 1280 x 768 pixel

Typ LCD - IPS

Pekskärm Kapacitiv

3D Nej

Minne

RAM-minne 1 GB, 11 %

Lagringsminne 32 GB

Minneskortplats Nej

Batteri

Kapacitet 2000 mAh, 41 %

Standbytid enligt tillverkaren 400 (3G) tim

Taltid enligt tillverkaren 10 tim

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE Ja

Datahastighet in 100 Mbit/s (LTE), 42 Mbit/s (turbo-3G)

Datahastighet ut 50 Mbit/s (LTE), 5,76 Mbit/s (turbo-3g)

Kamera

Upplösning 8,7 Megapixel, 15 %

Kameraknapp Ja

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1920 x 10 pixel

Videoinspelning, bilder/sek 30 fps

Media

Musikformatstöd MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WAV, WMA

Videoformatstöd MP4/H.264/H.263/WMV

Internet

Webbläsare Full

Flash-stöd Nej

E-post Ja

Google-synk Ja

Delning av Internet till dator USB, Wlan

GPS

Program Nokia Maps

Navigering Ingår

Anslutningar

USB Ja

Wifi 802.11b/g/n

DLNA Ja

HDMI Nej

3G Ja

Variant med simkortplats Ja

Synkprogram

Namn Windows Phone-appen

Mac Ja

Tillbehör

Headset Ja

USB-kabel Ja

Övrigt

Java Ja

Röststyrning Via Windows Phone

FM-radio Ja

Tålig Nej

NFC Ja

Benchmark-tester

Google Octane 620, 2 %

Sunspider 936,5 ms

Grym skärm

Kameran

De inbyggda apparna

4G!

Tung

Känns lite för stor

Frågor & svar

Har den trådlös laddning?

Ja, men laddaren säljs separat.

Stödjer den NFC?

Ja, det finns inbyggt och funkar med både delning och plånboken.

Är navigeringen gratis?

Ja, både kartor och navigering är helt och hållet gratis.

Alternativ

Vill du ha en större skärm finns Samsungs Ativ s och vill du ha ett smidigare format är det htc 8x som gäller om det är Windows Phone 8 du vill ha.