Annons

Kompromisslöst

Första testet: Sony Xperia Z

Istället för att peta upp en lucka och ansluta laddare kan du sätta Xperia Z direkt i dockningsstället på skrivbordet och ladda.
Musik, oavsett om det är den inbyggda musikspelaren eller Spotify kan du styra direkt från låsskärmen.
I appen Socialife samlas information från sajter, sociala nätverk och nyhetssajter på ett och samma ställe.
Du låser upp telefonen genom att svepa över skärmen, men det finns även genvägar direkt till kamera och musik.
Den öppna kontakten på sidan av telefonen används för laddning i dockningsstationen och låter dig slippa pilla upp lucka för att ansluta laddkabeln direkt i telefonen. Trådlös laddning saknar dock Xperia Z.
Baksidan av Sony Xperia Z har härdat glas, precis som framsidan.
Sony har allt fler egna appar.

Xperia Z är förbluffande kompromisslös med sin kombination av design, vattentålighet och prestanda.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
88%

Skärmen

Filmstöd

Kameran

HDRvideo

Den känns faktiskt kompromisslös Sonys senaste flaggskeppsmobil. Visst kan man hitta en eller annan mindre skavank, men i grunden tycks den ha det mesta, och då saker som annars är svåra att kombinera. Man får titta långt tillbaka i tiden för att hitta föregångare till Xperia Z med för sin tid lika vassa specifikationer. På den tiden var prestandan inte ens lika viktig som den utan tvivel blivit idag med stora skärmar och krävande appar. Xperia Z kombinerar bra prestanda med påkostad design som känns exklusiv trots att den går att tappa i vatten utan att ta skada. Lägg till det en hel del intressanta nyheter under skalet, så förstår du att vi har mycket att avhandla.

Vattentåligheten med dess luckor för varje öppning skulle kunnat vara ett hinder också till exempel varje gång man ska ladda telefonen. Med en vanlig laddkabel måste ju den lilla luckan pillas bort innan man kan ansluta elsladden. Visst går det att göra även så med Xperia Z, men dockningsstationen som följer med i paketet erbjuder ett alternativ. På sidan av telefonen finns laddningsskontakter i form av rena kontaktytor utan skydd. D passar i motsvarande kontakter i laddningsstationen och istället för att trycka in laddkabeln i telefonen blir alltså stället ett smidigt mellansteg. Det kräver så klart att du har både laddningsställ och laddaren med dig när du behöver ladda, men det säger sig ju själv. Du kan alltid välja att pilla uppluckan och ladda direkt i telefonen om du skulle föredra det.

Laddningsdockan följer alltså med i förpackningen när du köper telefonen och när telefonen placeras där kan den göra ett par olika tricks. Aktiviteterna är kopplade till att du sätter telefonen i bordsstället, men kan lika gärna kopplas till andra saker du gör, som att du ansluter ett headset eller kopplar in en bluetoothenhet. Sedan kan du kombinera det med andra händelser, så att du villkorar att något ska hända när du ansluter dagtid, men en annan sak om klockan är efter 22 på kvällen. I mitt fall testar jag att telefonen varje gång jag sätter den i dockan ska visa ett bildspel med min a senaste foton samt skicka statusuppdateringen “Äntligen hemma!” och publicera på min Facebook-sida. Andra möjliga och betydligt smartare alternativ än det jag först testade är att aktivera wlan för att ansluta till det hemma, aktivera internetdelning för att koppla upp hemmadatorn till telefonens 4G-uppkoppling och ansluta till de trådlösa högtalarna hemma för att spela upp musik. Sedan kan du välja att saker ska hända även när du plockar upp telefonen ur hållaren, så att det du vill återställs som det var innan.

Skärmar tycks man kunna göra på många sätt. Den slutsatsen kan man i alla fall dra av hur olika mobilskärmar presterar och hur mycket som skiljer upplevelsen av en skärm på en riktigt billig telefon med den på en dyr. Det finns dock rätt tydlig skillnad även på de i samma prisklass. Innan vi går in på själva skärmen ska vi påpeka också att formatstödet är närmast felfritt, av alla testfilmer vi kastar åt Xperia Z sväljer den allt och spelar upp utan att klaga. När vi testat telefonen har vi även fått titta på en specialprogramvara som kan visa film där Sonys bildförbättringsfunktion är avstängd på delar av skärmen. Jag ger egentligen inte så mycket för det sättet att visa tekniken. Alternativet att använda Xperia Z utan bildförbättring är ju inget riktigt alternativ. Bättre då att jämföra olika telefoner med bästa möjliga inställning och se hur samma film ter sig olika. Då blir skillnaderna inte lika stora, men visst finns de där. Jag testar samma filer, både högupplösta med bra kvalitet och sämre Youtubeklipp och ofta så får filmerna lite bättre färgomfång, kontrast skärpa i Sony-mobilen.

Med en större skärm som den här på fem tum kommer även fler möjligheter att göra mer samtidigt på skärmen. I Sonys surfplattor finns miniappar som flyter ovanpå annat om du vill det och nu finns det även i Xperia Z. Ett klick på multitask-knappen i Android visar inte bara de senast använda programmen utan nu även en lista med miniappar du kan klicka upp. Skriv ner en snabb anteckning, eller prata in den, räkna ut något med miniräknare, eller sätt en timer. Du kan även ladda ner fler miniappar, men utbudet är väldigt litet så man får räkna med att utbudet ökar i takt med att antalet sålda Xperia Z och för den skull Sony-surfplattor ökar även de.

När du inte använder telefonen går den så klart ner i läget med låst skärm och emd en vacker animation som liknar persienner du drar undan så låser du upp skärmen. Innan du gör det finns dock två alternativ. Antingen kan du svepa åt ena hållet för att gå direkt till kameran eller åt det andra för att börja spela musik. Spelar jag redan musik syns direkt musikkontrollerna i låsskärmen och det spelar ingen roll om jag använder den vanliga musikspekaren eller Spotify; artist och låt syns där oavsett och jag kan byta låt eller pausa direkt utan att låsa upp. Annars är det dock dåligt med översikt i just låsläget över vad som hänt i telefonen sedan man senast kollade. Det kommer ju fram om du sveper från ovansidan ner och synliggör notisfältet.

Jag nämnde att det finns en snabbgenväg till kameran direkt i låsskärmen. Anledningen till det är så klart att Xperia Z inte har något fysisk kameraknapp som kan tjänstgöra som snabb genväg för att ta ett kort.

Du kan själv välja hur mycket kontroll relativt hur snabbt vill kunna ta det där första tidskritiska kortet. Antingen väljer du att ett svep från låsskärmen bara ska starta kamera-appen, men du kan annars välja att ett kort ska knäppas av direkt när appen startat, eller för den del att en film ska börja spelas in. Vi lyckas dock inte få några bra bilder i det snabbaste läget eftersom bilden tas innan du ens hunnit sikta och ser vad som kommer med i bild.

Att kunna få allt som hänt samlat utan att klicka sig igenom en handfull separata appar har flera tillverkare poängterat nyttan med. I Xperia Z gör Sonys tjänst Socialife entré och den samlar kompisarnas uppdateringar från sociala nätverk som Facebook och Twitter och adderar nyheter du vill följa från Google Reader. Du känner kanske igen konceptet från tidigare Sony Ericsson med funktionen Timescape. Jag tycker Socialife är bättre och anledningen är att den inte mest är snygg utan praktisk också. Socialife finns både som egen app i telefonen och som en widget du kan hålla koll på direkt i en av startskärmarna. Härifrån kan du förutom att läsa olika inlägg även skicka själv status och postningar till Facebook och Twitter samtidigt. När du klickat på till exempel en enskild Facebook-postning kan du direkt när du klickat upp den i helskärm läsa, gilla, kommentera och läsa befintliga kommentarer. Det här sker alltså helt i Socialife-appen så du måste inte klicka dig runt mellan olika appar. Jag uppskattar även att man kan integrera Google Reader så att jag kan följa alla de nyhetskällor, bloggar och andra nätkällor jag vill ha koll på. Det enda jag egentligen saknar är ett bra sätt att sortera så jag kan fortsätta läsa där jag slutade senast i flödet. Startar jag telefonen och trycker på uppdatera slussas jag direkt upp till den senaste postningen istället för att fortsätta därifrån jag var senast jag tittade och jobba mig framåt i tiden till nu. Trots detta är det dock ett riktigt bra sätt att få allt samlat.

Jag som var imponerad över att föregångaren Xperia V var så snygg samtidigt som den var så vattentät måste ju så klart bli än mer imponerad nu. Uppenbarligen krävs det steg för steg allt färre kompromisser för att en telefon ska vara vattentät och dammtålig. Jag tycker både den svarta och den vita modellen av telefonen som jag känt på ger en tydlig känsla av det där lilla extra, jag menar när man köpt en telefon för 6000 kr (även om operatören kanske betalat en del av den summan) så vill man ju känna att den är kompromisslös, både snygg och välgjord. Det är Sony Xperia Z. Härdat glas sitter på både fram och baksida och även sidorna på telefonen har samma material så att luckor och kontakter sitter stadigt på plats. I kanterna däremellan sitter en ram av något som kallas glasfiberpolyamid och ger hela konstruktionen den stadga man eftersträvar. Sedan Ericsson lämnade det gemensamma bolaget med Sony har det steg för steg synts att produkterna så att säga skiftat identitet; det blir allt tydligare att telefonerna blir en del av Sony-familjen även om det så klart tar tid och går i etapper. Det verkar som om mobilerna allt mer får dra nytta av teknik och kunskap från andra delar av Sony. Skärmen och kameran är ju tydliga delar som blir allt viktigare. Tittar vi på just kameran är gränssnittet i den en tydlig signal om att Sony kan det här med kameror och lyckats kombinera många valmöjligheter med ett enkelt menysystem som ändå inte gör att det känns krångligt. I autoläge räcker det med att du pekar kameran mot ett motiv för att den ska välja det läge som passar bäst. Särskilt bra funkar motljusläget och skillnaden mot till exempel Iphone 5 är slående. I andra sammanhang märker jag dock att det här autoläget i vissa fall kan flacka lite mellan olika lägen och ha svårt att bestämma sig även om det samlade intrycket är övervägande positivt.

Det är mycket sällan en telefon är så bra ur så många olika aspekter.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
9/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
88%

Fakta

Allmänt

Modell Xperia Z

Tillverkare Sony

Lanseringsdatum 2013-02-13

Typ Pekskärmsmobil utan knappsats

Mått 139 x 71 x 7,9 mm

Vikt 146 g, 71 %

Pris 6300 kr

System Android

Processor Fyrkärnig Qualcomm APQ8064-processor på 1500 Mhz

Skärm

Mått 5 tum, 75 %

Upplösning 1080 x 1920 pixel

Typ LCD - TFT

Pekskärm Kapacitiv

3D Nej

Minne

RAM-minne 2 GB, 22 %

Lagringsminne 16 GB

Minneskortplats Ja

Medföljande minneskort 2 GB

Batteri

Kapacitet 2330 mAh mAh, 47 %

Standbytid enligt tillverkaren 510 tim

Taltid enligt tillverkaren 14 tim

Uppmätt videotid 5 tim, 30 min

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 2100 MHz

LTE Ja

Datahastighet in 100 Mbit/s

Datahastighet ut 50 Mbit/s

Kamera

Upplösning 13,1 Megapixel, 22 %

Kameraknapp Nej

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1280 pixel

Videofokus Kontinuerlig autofokus

Internet

Webbläsare Full

Flash-stöd Nej

E-post Ja

Exchange-synk Ja

Google-synk Ja

Delning av Internet till dator USB, Wlan

GPS

Program Google Maps, Google Navigation

Navigering Ingår, Kan köpas till

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 4.0

Wifi 802.11a/b/g/n

DLNA Ja

Synkprogram

Namn PC Companion för Windows, Sony Bridge för Mac

Mac Ja

Tillbehör

Headset Ja

USB-kabel Ja

Övrigt

Java Nej

Röststyrning Röststyrning med app från Google

FM-radio Ja

Tålig Vattentät, Vattentålig

NFC Ja

Benchmark-tester

Antutu 20734

Quadrant 7992

Vellamo Browser 2188

Vellamo Metal 653

Sunspider 1976,0 ms

Skärmen

Filmstöd

Kameran

HDRvideo

Frågor och svar

Tålig eller snygg?

Med Iphone 4 och Iphone 4S i färskt minne ska man kanske sätta ett frågetecken för glas på både fram och baksida, men klart är att Sony Xperia Z är snygg och i alla fall tål vatten. Tiden får utvisa hur väl glaset på fram- och baksida tål att den tappas..

Hur fungerar HDR-läget för video?

Det är en ny funktion som jag inte hittar en riktigt klockren användning för. Ofta blir det vanliga normalläget ett bättre resultat och HDR-funktionen för video har en tendens att ge onaturliga färger. Det är ju dock inte en funktion någon tvingar dig att använda.

Hur fungerar laddningsdockan?

Du ansluter helt enkelt laddaren i dockan istället för att öppna en skyddande lucka och ansluta direkt till telefonen. Ett alternativ hade varit trådlös laddning, emn det stödjer inte Xperia Z. En fördel kan dock vara att den här laddningen med dockan går snabbare än trådlös laddning.

Alternativ

Vattentålig med 4G är det bara Sony som har. Alternativ om du kan kompromissa på de områdena är Samsung Galaxy S3 som har Android även den eller kanske Nokia Lumia 920 med 4G och Windows Phone som system.