Välkommen Alcatel

Test: Alcatel One Touch Idol Ultra

Här är franska Alcatels comeback - One Touch Idol Ultra.
Telefonen har redan fått en hel del uppmärksamhet på grund av sin tunnhet: Luren mäter endast 6,45 millimeter.
Alcatel One Touch Idol Ultra är fullpackad med appar från start. Här finns bland annat Linkedin, Evernote och Facebook.
Alcatel väljer att förändra rätt lite i Android och det känns snarare som man hittat bra saker i Android och valt att bygga vidare på det som redan finns.
Telefonen är välgjord och man märker inget knak när man kramar runt den med handen och inte heller dålig passform mellan delarna, något som billigare telefoner ibland kan lida av.
One Touch Idol Ultra är utrustad med en bakmonterad 8-megapixelskamera.
Testbild från kameran(Klicka på bilden för att se den i full storlek)Kameran har lite barnsjukdomar och du kan inte räkna med att autofokusen fungerar hundraprocentigt. Det är dock ett lite slumpartat problem, troligen beroende på en mjukvarubugg, och oftast blir bilderna bra.
Baksidan har en svagt rundad form.
Ett mikro-USB-uttag för både laddning och för att ansluta headset är istället det enda som finns och då krävs att du har en adapter för att kunna plugga in hörlurar och headset.

Friska fläktar är alltid välkomna. När Alcatel nu på allvar gör comeback är det just en frisk fläkt som driver in i Androidlägret.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
6/10
Media & Skärm
6/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
68%

Kvalitetskänsla

Tunn!

Nybörjarvänlig

Kameran

GPSpositionering

Hörlurskontakten

Med Alcatel One Touch Idol Ultra är nog måtten det som är mest framstående. Telefonen är bara 6,45 mm tunn bortsett från bulan där kameran sitter, för där är den lite tjockare. 

Problem med kamerans autofokus

Kameran i sig är på åtta megapixel och spelar in film i 1280 x 720 pixel. Filformatet på filmerna är ovanligt nog 3GP men du kan i alla fall ta stillbilder samtidigt som du filmar om du nu skulle vilja spara minnena i flera former samtidigt. Du kan filma och använda telefonens kontinuerliga autofokus för att få skärpa i varje sekund av filmen även när du byter motiv i en tagning. Det fungerar problemfritt. När jag kör enbart stillbilder händer det däremot att autofokusen har problem med att hitta fokus. Problemet tycks väldigt slumpartat och framträder först ofta för att sedan försvinna helt. När jag fortsätter testa fungerar autofokusen inte hundraprocentigt.

Oftast blir det bra och när det fungerar så kan man gå verkligt nära med makrobilder på bara 7–8 centimeters avstånd från motivet. Det känns dock inte som man kan lita hundraprocentigt på autofokusen, för ibland missar den och en skarp vy visas snabbt i skärmen innan fokuset seglar iväg med okänd destination och bilden blir suddig igen. Det är inga problem när motivet är långt bort, men när motivet är närmare verkar autofokusen leva sitt eget synnerligen slumpartade liv.

Kamerans funktioner är ganska få och man kan sakna saker som panorama och andra funktioner som erbjuder något utöver det vanliga. I den vanliga kameravyn finns egentligen bara avtryckare, knapp för blixt av eller på och en ikon för övriga inställningar och där finns inte särskilt mycket att justera. När det gäller bilderna reagerar jag på att färgåtergivningen brister när man använder fotolampan, så när det gäller kameran, dess gränssnitt och dess funktioner finns förbättringspotential.

Hörlursadapter erfodras

Kameran gör som sagt att den här tunna telefonen får en bula på baksidan, men det faktum att telefonen är så tunn för faktiskt med sig en nackdel. Jag antar i alla fall att det är måtten som gör att Alcatel inte kunnat sätta i en riktig hörlurskontakt (3,5 mm som är brukligt) i telefonen. Ett mikro-USB-uttag för både laddning och för att ansluta headset är istället det enda som finns och då krävs att du har en adapter för att kunna plugga in hörlurar och headset. Den adapter som krävs skickar visserligen Alcatel med i förpackningen, men det är ändå opraktiskt att alltid tvingas ha en sådan med sig för att till exempel kunna lyssna på musik. 

Den här adaptern är annars ett av få undantag från en i övrigt riktigt bra formgivning. Alcatels mobilverksamhet är numera, det franskklingande namnet till trots, ägt av kinesiska TCL Corporation. Om du är tveksam till kvalitetskänsla och material så går det snabbt att konstatera att du inte behöver vara det. Med sig förutom sitt franska namn och den tunna designen har Alcatel One Touch även fått kvalitetskänsla. Det är kanske ingen utpräglad lyxlur, men telefonen är välgjord och man märker inget knak när man kramar runt den med handen och inte heller dålig passform mellan delarna, något som billigare telefoner ibland kan lida av.

Knapparna på framsidan av telefonen är sådana som slocknar när de inte används. När telefonen gått ner i viloläge är det bara strömknappen som kan väcka den. Runt telefonens tunna kant är det väldigt tomt med knappar. De enda är volymknapparna, strömknappen, simkortslucka och sedan den tyvärr kombinerade hörlurs-och laddkontakten.

Alcatel har aldrig skrutit om att Idol Ultra ska vara ett prestandamonster utan istället siktat in sig på den användare som mest bryr sig om att telefonen ska fungera för det man normalt använder den till. Telefonen är ingen högpresterare när jag kör olika benchmarktester för att utröna prestandan, men det är å andra sidan inget jag märker av när jag använder telefonen. Man slipper till exempel fördröjningar när man enkelt sveper sig fram mellan startskärmarna. Låsskärmen i telefonen ger förutom möjligheten att låsa upp och komma till startskärmen även genvägar till kamera, meddelanden och telefonsamtal.

Fylld med appar från start

Alcatel väljer att förändra rätt lite i Android och det känns snarare som man hittat bra saker i Android och valt att bygga vidare på det som redan finns. Telefonen är från start fylld med olika appar, vilket gör att den känns välordnad även för den som inte nödvändigtvis känner sig hemmastadd i Android och handlöst dyker in i appbutiken så fort telefonen är igång. Appar som Linkedin, Evernote och Facebook samt Alcatels egna appar finns där från start. Här hittar vi filhanterare men även en hel del annat. Ett exempel är nätradioappen som helt enkelt heter One Touch Radio. Den låter dig välja mellan antingen kanaler som sänder i närheten eller om du hellre vill hitta radiostationer inom en speciell genre eller kanske från något annat land. Det finns även inbyggt en vanlig FM-radio när du föredrar det. Bland de övriga appar som Alcatel skickar med finns molnbackup, antivirusprogram och självklart musikspelare, kartor, navigering och allt annat som följer med i alla Androidmobiler.

När jag testar Google Maps och för den delen även appen Mina spår som medföljer för att du ska kunna spara till exempel joggingrundan har telefonen ibland problem med att hitta positionen. För det mesta fungerar det bra, men ibland tar det en stund för telefonen att hitta sin position. 

Telefonen känns väldigt ordnad och hjälpsam, eftersom så mycket är fixat och installerat redan när man packar upp den. 

Efter att ha använt telefonen ett par dagar och hunnit komma igång får jag till exempel upp en fråga om jag vill aktivera Antivirus. Det känns helt enkelt som en bra inskolning för ovana.

Å andra sidan 

David Boda: Alcatel har gjort en väldigt trevlig och prisvärd mobiltelefon. Den är löjligt smal, har en riktigt trivsam skärm och operativsystemet är rätt mycket lämnat som det var skapat från början. Problemen med kamerans fokus och lokaliseringen hoppas jag att de åtgärdar med en mjukvaru-uppdatering. Det enda som verkligen irriterar mig, eftersom det inte går att fixa, är att det inte finns en 3,5-millimetersplugg för hörlurarna och därför är man tvingad till att använda en adapter

Betyg

Telefoni & Data
6/10
Media & Skärm
6/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
68%

Fakta

Allmänt

Modell One Touch Idol Ultra

Tillverkare Alcatel

Lanseringsdatum 2013-05-23

Typ Pekskärmsmobil utan knappsats

Mått 134.4 x 68.5 x 6.5 mm

Vikt 115 g, 57 %

Pris Cirka 3 000 kr

System Android

Processor Dual-core, 1.2 GHz Cortex-A9

Skärm

Mått 4,7 tum, 71 %

Upplösning 1280 x 720 pixel

Typ AMOLED

Pekskärm Kapacitiv

Minne

RAM-minne 1 GB, 11 %

Lagringsminne 16 GB

Minneskortplats Nej

Batteri

Kapacitet 1800 mAh, 37 %

Standbytid enligt tillverkaren 400 tim

Taltid enligt tillverkaren 7 tim, 0 min

Uppmätt videotid 5 tim, 07 min

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE Nej

Datahastighet in 7,2 Mbit/s

Datahastighet ut 5,76 Mbit/s

Voice over LTE Nej

Kamera

Upplösning 8 Megapixel, 14 %

Kameraknapp Nej

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel

Videofokus Kontinuerlig autofokus

Media

Musikformatstöd MP3/AAC+/WAV/WMA

Videoformatstöd MP4/H.264

Internet

Webbläsare Full

E-post Ja

Exchange-synk Ja

Google-synk Ja

Delning av Internet till dator USB, Wlan

GPS

Program Ja, via Google Maps

Navigering Ingår

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 2.0

Wifi 802.11b/g/n

DLNA Nej

HDMI Nej

Tillbehör

Headset Ja

USB-kabel Ja

Övrigt

Röststyrning Ja, via Google Sök

Tålig Nej

FM-radio Ja

NFC Nej

Benchmark-tester

Antutu 6487

Quadrant 3239

Vellamo Browser 1298

Vellamo Metal 411

Google Octane 1223, 3 %

Sunspider 2115,3 ms

Kvalitetskänsla

Tunn!

Nybörjarvänlig

Kameran

GPSpositionering

Hörlurskontakten

Frågor & svar

Vad har Alcatel gjort för att anpassa Android och sticka ut?

Inte mycket, det är i stort sett vanliga Android. Vad Alcatel däremot verkar ha fokuserat på är att tacka ja till alla appar från Google och andra som är möjliga att skicka med från start.

Hur snabbt surfar man?

7,2 Mbit/s som mest, så det är ingen racermobil.

Kan man använda telefonen som modem?

Ja, det går bra. Appen Delning hjälper dig att dela ut din uppkoppling antingen via USB eller genom att skapa ett wlan som andra enheter kan ansluta till.

Alternativ

Pionjärer inom det här med tunna mobiler är ju Motorola, så Razr kan vara ett alternativ även om den inte är helt färsk längre.

Testbild från kameran

(Klicka på bilden på för att se den i full storlek)

Kameran har lite barnsjukdomar och du kan inte räkna med att autofokusen fungerar hundraprocentigt. Det är dock ett lite slumpartat problem, troligen beroende på en mjukvarubugg, och oftast blir bilderna bra.