Nära nog komplett

Test: Sony Xperia Z1

Först kom Xperia Z - och nu är Xperia Z1 här!
Designen känns igen från tidigare Xperia-modeller men det som utmärker Z1 är en dedikerad kamera­knapp och en gedigen vikt.
Knapparna har krympt en del jämfört med föregångaren.
Nederkanten är lite rundad vilket gör luren bekvämare att hålla i handen.
Telefonen är 8,5 millimeter tjock – eller tunn, beroende på hur man ser på det.
På baksidan av Z1:an hittar vi en 20,7-megapixelskamera .
Testbild från kameran(Klicka på bilden för att se den i full storlek) Detaljer på jackan och tatueringen kommer fram väldigt fint men om man tittar på den vita knappen och den vita papperskorgen så ser man inte många detaljer eftersom de ljusa partierna blir utfrätta.
I vanlig ordning så är Z1 vattentät och dammtålig. Men det gäller att komma ihåg att stänga alla luckor. När det är gjort kan man faktiskt fotografera under vatten.

Sony senaste flaggskeppsmobil Xperia Z1 har mer eller mindre allt du kan önska dig från en Androidtelefon.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
10/10
Totalbetyg
88%

Skärmen

Kameran

Hårdvaran

Vattenoch dammtåligheten

Tung

Ingen IRlampa

Den förra toppmodellen Z som kom för mindre än ett år sedan visade tydligt att Sony har klart för sig vilken riktning de vill ta och hur de ska lyckas med det. Uppföljaren Z1 är beviset. 

Redan vid första intrycket känner man att Sony lagt mycket möda på mobilen. Aluminiumramen bidrar till en gedigen känsla och byggkvaliteten känns absolut toppklass. Självklart är vatten- och dammtåligheten esset i rockärmen. Sony har till och med lyckats att sluta hörlurskontakten på insidan (det är likadant på giganten Xperia Z Ultra) vilket gör att man numera slipper pilla på en plastlucka för att komma åt den. Resterande hål, som simkorts-, mikro-sd-plats och ladduttag kräver dock fortfarande att man sluter till dem manuellt om man vill plaska omkring med mobilen. 

Designmässigt ser Z1 ungefär likadan ut som Z, med några små skillnader. Strömknappen och volymreglaget är mindre och känns faktiskt bättre, dessutom så har z1 en dedikerad slutarknapp, något vi saknade på föregångaren. På tal om föregångaren – de vassa kanterna är nu ett minne blott. Trots att Z1 ser väldigt fyrkantig ut så är baksidans kanter subtilt rundade vilket gör den mycket skönare att hålla i. En sak som kanske inte faller alla i smaken är att Z1 är en ganska gedigen mobiltelefon. Jag skulle inte säga att den känns klumpig, snarare bastant med en gedigen matchvikt, och relativt bred runt höfterna. 

Sony Z1:s Triluminos-skärm använder sig av teknik som är hämtad från företagets senaste teveapparater. Exakt vad det innebär ska jag inte gå in på här men jag kan säga att jag gillar resultatet. Färgerna är klara utan att för den skull vara överdrivna, som de ibland kan vara på exempelvis superamoled-skärmar. På max är ljusstyrkan kraftfullare än föregångaren Xperia z så där går det inte att klaga heller. Z1 är faktiskt lite ljusstarkare än htc Ones skärm men den sistnämnda är lite bättre på att återge vitt. Där är Z1 lite mer »gråaktig«. z1:ans färgtonsskala är betydligt mycket bättre än föregångaren. Fyra nyanser av rött i en bild på z1 kan se ut som en och samma färg i Z. 

Betraktningsvinkeln är inte det bästa jag någonsin har sett. Det är inte en katastrof eftersom du vanligtvis har skärmen ganska rakt och platt framför din betraktningsvinkel, men när du håller mobilen i lite mer onaturliga vinklar så märks det tydligt. 

Den fem tum stora skärmen har en upplösning på 1080p och en pixeltäthet på 441 ppi så textläsning och webbsurfning är inga problem. För bättre video- och fotokvalitet har Sony tryckt in Z-Reality, uppföljaren till Bravia-motorn som fanns i föregångarna. Oavsett namn på tekniken, det fungerar och det fungerar väl. 

Konsten att förfina 

Gränssnittet känns genast bekant för alla som har använt en Xperia-lur. Men trots att det är samma välkända ikoner så hittar man lite nyheter efter en del utforskande. Den absolut mest användbara är snabbmenyn som man kan ta fram i applådan genom att dra med fingret från skärmens vänsterkant. Där kan du söka eller avinstallera appar, bestämma hur de ska sorteras, visa de mest använda eller senast installerade samt hämta appar från Play-butiken eller Sony Select (en samlingsportal). 

En sak jag gillar är sättet som widgetarna kan placeras och användas på låsskärmen. De kan exempelvis vara kalendern, e-post eller Google Now och det går att bläddra mellan dem utan att låsa upp luren, genom att man bara sveper åt höger eller vänster. Sveper du iväg till den sista så kommer du till ett plustecken där du kan lägga till fler widgetar och den sista åt andra hållet tar dig direkt till kameraappen. Snyggt, smart och smidigt. 

Jag kan på ett personligt plan tycka att gränssnittet är lite för färggrant och att det har sett likadant ut så länge att det kanske är dags för en förändring, men samtidigt är det väldigt lättanvänt och smidigt. 

Inställningsmenyn är ganska nära Googles egen variant och det gör att den är lättöverskådlig och inte alls så krånglig och överväldigande som på exempelvis Samsung Galaxy Note 2. 

I Z1:s inställningar hittar man bland annat »strömhantering«, som ger olika valmöjligheter till att spara in på strömmen, exempelvis att mobildata och wifi avaktiveras när skärmen är avstängd. Samtidigt som det är bra funktioner så är det synd att du måste använda dem ofta. z1 med all dess hårdvara och stora ljusstarka skärm är duktig på att sluka ström och det är knappt att man klarar sig en hel dag med »blandad körning«. 

Kameran är bra men …

Den mest drastiska förändringen har ägt rum i kameragränssnitten. Xperia Z1 är försedd med en helt ny kameramjukvara som bland annat har möjlighet att köra appar. Sony planerar att dela ut api:erna till kameramjukvaran till utvecklare som i sin tur sedan ska kunna skapa nya appar till kameran. 

Redan i dag har Sony ett samarbete med Bambuser (appen Social Life) som gör att du kan strömma livevideo direkt till din Facebooksida. Det fungerar ganska bra och det är lite underligt att se sökarbilden »live« på fejjan samtidigt som du filmar. Under våra försök hackade det dock en del men det är svårt att säga om det beror på appen, mobilen eller på kontorets svajiga Wlan. 

Bland andra appar som är intressanta är Timeshift Burst (gå fram och tillbaka i tiden för att välja bästa bilden i ett skeende). Då tar den 61 bilder på två sekunder (varav ungefär hälften tas innan du har tryckt på slutarknappen) så kan du sedan välja den bild du tyckte var bäst. De bilderna som du väljer bort sparas så att du kan gå tillbaka och välja en annan bild ur sekvensen vid ett senare tillfälle. Här hade jag också gärna sett en möjlighet att spara hela serien, eller valda delar av den, som en animation. 

Utöver Timeshift finns även svepande panorering och AR-effekt, som gör det möjligt att ta bilder med »virtuella scener och karaktärer«. Det är varken supersnyggt eller speciellt användbart men att sätta en vän mitt emot en dreglande T-Rex eller i diskomiljö med afrofrisyr räcker för ett garv eller två. 

En annan »Augmented Reality«-funktion (förstärkt verklighet) är Info Eye. Den går ut på att du markerar ett motiv på skärmen genom att »dra« en ruta med fingret och sedan letar appen upp information kring objektet. Det är lite otydligt vad den klarar av att hitta, Eiffeltornet kan den känna igen men det hjälper föga för det här testet. Skatteskrapan i Stockholm fungerade inte, även om det är svårt att få en helhetsbild av den. Bok- och skivomslag fungerar desto bättre, även om appen kan bli förvirrad om de två möts. En bild på Nirvanas Nevermind-omslag resulterade i att appen letade upp en publicerad fotobok som har originalbilden på omslaget, men att det även var ett skivomslag förstod den inte. 

Över lag är kameramjukvaran enkel att använda och förstå. Men ibland kan valen kännas många och det kan nog vara lätt för den ovana kameraanvändaren att gå vilse bland alla inställningsmöjligheter. 

Tittar man på bildkvaliteten tillhör Xperia Z1 det absoluta toppskiktet bland mobilkameror där ute. Skärpan och detaljrikedomen är riktigt bra. Färgerna känns fylliga och naturliga. Det finns en lite miss dock, nämligen att ljusa färger ibland kan bli rätt utfrätta. 

Det är en raket

Hastighetsmässigt så är Xperia Z1 en best, trots att den »bara« har 2 gigabyte arbetsminne (kommande Samsung Galaxy Note 3 har 3 gigabyte), men det spelar inte så stor roll i dagsläget. Kraften räcker gott och väl för det mesta du utsätter mobilen för, mycket tack vare det rappa Snapdragon 800-systemchippet och en fyrkärnig processor som är klockad till 2,2 ghz. 

Våra benchmarktester visar att den spöar de mest kapabla konkurrenterna som Samsung Galaxy S4 och HTC One. Den enda som i alla fall klarar 12 ronder är LG G2 men den förlorar ändå på poäng. 

När det gäller teknik så har Sony inte sparat in på krutet, du finner minneskortsplats, NFC, 4g (LTE), Bluetooth 4.0 samt stöd för MHL, Miracast, DLNA och Ant+. Det enda som kanske saknas är en IR-lampa så att du kunde använda mobilen som en vanlig fjärrkontroll, men det är en petitess i sammanhanget. 

Kort sagt är det inte mycket som saknas på Xperia Z1, den är i dagsläget så nära en komplett Android som man kan komma. Sen att jag personligen skulle tycka att det vore roligt om Sony kanske skulle komma med ett lite annorlunda formspråk eller ett aningen snyggare och mer spännande gränssnitt är ingenting som påverkar hur bra mobilen är. 

Z1 är en vinnare helt enkelt. De enda förlorarna i sammanhanget är stackarna som nyss har köpt en Xperia Z, inte för att det skulle vara en dålig mobil, utan för att det nu finns en som är bättre.

"Å andra sidan"

Kalle Wiklund: Xperia Z1 är inget annat än en riktig jack-pot. De enda invändningarna jag har är att telefonen känns aningen klumpig och fyrkantig, samt att jag – till skillnad från David – önskar att Sony städar bort widgetar från sin mjukvara. De känns mest i vägen.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
10/10
Totalbetyg
88%

Fakta

Allmänt

Modell Xperia Z1

Tillverkare Sony

Lanseringsdatum 2013-10-01

Typ Pekskärmsmobil utan knappsats

Mått 144 x 74 x 8,5 mm

Vikt 170 g, 84 %

Pris Cirka 6 000 kr

System Android

Processor Snapdragon 800, fyra Krait 400-processorkärnor, 2,2 GHz

Skärm

Mått 5 tum, 75 %

Upplösning 1080 x 1920 pixel

Typ LCD - TFT

Pekskärm Kapacitiv

Minne

RAM-minne 2 GB, 22 %

Lagringsminne 16 GB

Minneskortplats Ja

Medföljande minneskort Nej

Batteri

Kapacitet 3000 mAh, 62 %

Standbytid enligt tillverkaren 850 tim

Taltid enligt tillverkaren 15 tim

Uppmätt videotid 5 tim, 13 min

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE Ja

4g-band Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz)

Datahastighet in Teoretisk hastighet på 150 Mbit/s (LTE Cat 4)

Datahastighet ut Teoretisk hastighet på 50 Mbit/s (LTE Cat4)

Voice over LTE Nej

Kamera

Upplösning 20,7 Megapixel, 36 %

Kameraknapp Ja

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel

Videoinspelning, bilder/sek 30 fps

Videofokus Kontinuerlig autofokus, Pekfokus

Media

Musikformatstöd MP3/eAAC+/WAV/Flac

Videoformatstöd MP4/H.263/H.264

Internet

Webbläsare Full

E-post Ja

Exchange-synk Ja

Google-synk Ja

Delning av Internet till dator USB, Wlan

GPS

Program Ja, via Google Maps

Navigering Ingår

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 4.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

DLNA Ja

HDMI Nej

Synkprogram

Namn Sony Bridge

Mac Ja

Tillbehör

Headset Ja

USB-kabel Ja

Övrigt

Röststyrning Ja, via Google

Tålig Vattentålig

FM-radio Ja

NFC Ja

Benchmark-tester

Antutu 33626

Quadrant 20817

Vellamo Browser 2878

Vellamo Metal 1131

Geekbench 3 Single-Core 897

Geekbench 3 Multi-Core 2636

Google Octane 3696, 10 %

Sunspider 748,6 ms

Skärmen

Kameran

Hårdvaran

Vattenoch dammtåligheten

Tung

Ingen IRlampa

Frågor & svar

Hur bra är den när man spelar in video? Videoinspelningen, med en maximal upplösning på 1080p, är med beröm godkänd men inte så bra att man tappar hakan. Hade gärna sett att den spelade in i 60 fps (bilder per sekund) istället för 30 fps.

Hur är ljudet? Med de medföljande hörlurarna är det riktigt bra men lyssnar du via högtalaren så blir resultatet väldigt diskant och inte särskilt njutbart. 

Hur vattentät är den? Mobilen är IP55/IP58-klassad och klarar av att vara i sötvatten upp till 30 minuter på max 1,5 meters djup. Det går också att ta bilder under ytan. 

Alternativ

Det blir väl föregångaren Xperia Z eller giganten Xperia Z Ultra eftersom ingen av konkurrenternas lurar är vattentäta. Prestandamässigt så är det LG G2 som ligger nära. 

Testbild från kameran

Detaljer på jackan och tatueringen kommer fram väldigt fint men om man tittar på den vita knappen och den vita papperskorgen så ser man inte många detaljer eftersom de ljusa partierna blir utfrätta.