Tålig mobil i smidigare format

Test: Motorola Defy 2021 – Stryktålig uppdatering

Motorola Defy 2021 är på många sätt en trevlig bastelefon som är stryktålig utan att vara alltför klumpig. Jag önskar bara att den var lite nyare.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
6/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
70%

Stöttålig

Vattentät

Men ändå rätt smidig

Skärmen

Långsam

Gammal Androidversion

Motorola har funnits så länge som mobiltillverkare att de hunnit med det mesta både en och två gånger, och det inkluderar tåliga mobiltelefoner. Defy är sålunda ett återupplivat varumärke för en serie tåliga mobiler för tio år sedan.

Bullit Group är också veteraner på tåliga mobiler. De flesta känner dem nog som tillverkaren av Cat-mobilerna, men de har även gjort stöt- och vattentåliga mobiler under varumärket Land Rover.

När det så tillkännagjordes att det skulle bli ett samarbete dem emellan var det alltså inte glasklart hur arbetsfördelningen såg ut. Var det bara Bullit group som licensierat ännu ett varumärke att sätta på sina tåliga mobiler, medan Motorola fick en slant utan att behöva göra någonting?

Tvärtom, visar det sig när Motorola Defy 2021 väl är här. Telefonens system är lätt igenkännligt som Motorolas, och det är Motorola som står för supporten. Cats job har främst varit att göra Motorola Defy så tålig för stötar, smuts och vatten som möjligt.

Gamla specifikationer

Tittar man på telefonens specifikationer är det en detalj som får en att höja på ögonbrynen: Telefonen drivs av det drygt två år gamla chipsetet Snapdragon 662. Systemversionen är Android 10, alltså inte Android 12 som snart finns i höstens mobiler, eller ens Android 11 som funnits i snart ett år. I Androids ungdom var det inte ovanligt att mobiler släpptes med en gammal Androidversion, men sedan satte Google ner foten och krävde att tillverkarna skulle använda senaste Androidversionen. Den 31 januari 2021 var senaste datum för att certifiera en mobiltelefon med Android 10 som system. Hur går detta ihop?

Jo om det inte är en ny mobiltelefon utan en gammal telefon i nytt skal, då behövs ingen ny certifiering. Om man kollar i inställningarna på Motorola Defy hittar man modellbeteckningen xt2089-9, och det betyder att det rent praktiskt är samma telefon som Moto G9 Play som lanserades för mer än ett år sedan till ett pris av 2000 kronor. Jämför man specifikationerna ser man också att allt från skärm till kameror är samma på Moto G9 Play och Motorola Defy.

Jag vill inte med det förringa det arbete som Bullitt Group lagt ner. De förnekar inte att de använt en befintlig plattform, och de beskriver i detalj hur de gett telefonen ett skal med dubbla vattentäta skikt och noggrant testat den i diverse krävande förhållanden. Jag önskar bara att de gjort allt detta med en lite nyare telefon, till exempel efterföljaren Moto G30 som har bättre kameror, mer lagring och bättre skärm till samma pris. Att i dag släppa en telefon med Android 10 som endast är garanterad en uppdatering, till Android 11, låter lite snålt-

Men nu har vi den Motorola Defy vi har, och och om vi börjar att se till funktionaliteten så ger arbetsminnet på 4 GB och chipsetet Snapdragon 662 en telefon som är märkbart långsam. När jag växlar mellan appar hackar animeringarna och hackar gör den även när jag skrollar på webbsidor. Samtidigt kan jag inte hävda att telefonen är så långsam att min användning handikappas.

Skärmen svaghet

Då stör jag mig mer på skärmen. Inte så mycket att den inte har full HD-upplösning, mer på att den skiftar rätt mycket i färg när jag vinklar den och att den har rätt låg maximal ljusstyrka.

Motorola är bra på att göra kameror som är bra för prisklassen, vilket gör att de kameror som kändes oväntat bra för 2000-kronorsmobilen moto G9 Play känns rimligt bra för 3300-kronorsmobilen Motorola Defy. I mörker tappar kameran snabbt skärpa men i dagsljus blir bilderna ofta skarpa och detaljrika. Ibland känns de dock som de är för hårt brusreducerade och ser lite utsmetade ut, men det märker man främst om man zoomar in i bilderna. Makrokameran och djupsensorn tillför inte särskilt mycket. Jämfört med de mobilkameror Bullit släppt i sina Cat-mobiler är den här betydligt bättre.

Motorolas system ligger väldigt nära Googles Android, med en del tillägg, som att du kan skaka mobilen på olika sätt för att aktivera kameran eller ficklampan. Man har lagt till en extra knapp för att aktivera Google-assistenten, men den kan inte programmeras till att användas till annat.

Om jag är lite skeptisk till valet av telefon att jobba med från början har jag bara positiva saker att säga om Bullitts jobb med skalet. Det har som sagt dubbla vattentäta skikt vilket betyder att mobilen ska fortsätta att vara vattentät enligt IP68 även om det yttre höljet skulle få sig en smäll för mycket. Skärmen har fått gorilla Glass Victus för maximal tålighet, skärmen är lätt nedsänkt i ramen, och enligt Bullitt ska telefonen tåla upprepade fall från 1,8 m höjd i valfri vinkel.

Smidig ändå

Det jag gillar är att man åstadkommit detta i ett format som inte känns särskilt klumpigt. Telefonen är ungefär så tjock som en vanlig mobil med ett tunnare skal skulle vara, och den väger bara 32 gram mer än vad Moto G9 Play gör. Formgivningen är inte alls lik Bullitts Cat, mobiler, utan tåligheten har mer diskret utformning. En originell designdetalj är att ett av hörnen bryter symmetrin med mindre rundning än de andra tre. Här finns också en ögla där man kan fästa en bärrem som följer med i förpackningen. Jag gillar särskilt plastskalets ytstruktur som både har breda räfflor och en grov struktur som gör att man har utmärkt grepp om telefonen när man använder den.

Det enda jag saknar i tålighet är IP-klass 69K. På en direkt fråga svarar Bullitt Group att man tycker att den främst tillför att man skyddar mot vatten med hög temperatur vilket känns onödigt, men att man har förtroende för att telefonen klarar även denna klass. Själv tycker jag det viktiga med IP69K är garantin att telefonen ska klara vatten med högt tryck, vilket är vad som krävs för att man ska kunna simma med mobilen och inte bara sänka ner den i vatten försiktigt.

Jämfört med Bullitts tåliga mobiler under varumärket Cat tycker jag att Motorola Defy är ett lyft, särskilt sett till kameran, men även den smidiga formgivningen. Jag hoppas att samarbetet med Motorola fortsätter och att man nästa gång får förtroendet att konstruera ett tåligt skal till en kommande modell, och inte bara en redan lanserad modell som riskerar att kännas gammal i förtid.

Frågor och svar

Hur är högtalarljudet? Det finns en monohögtalare i botten med rätt låg maxvolym. det är ännu ett område där telefonen klarat sig bättre om man valt en nyare modell att utgå från. 

Finns 5G? Nej, det är en annan sak där man märker att telefonen är lite äldre.

Hur är vibratorfeedbacken? Oväntat mjuk för att vara vad som i grunden är en budgetmobil.

Ett alternativ

Nokia XR20 har lite av samma designfilosofi, en mobil som är tålig men ändå kan funka som vardagsmobil. Nokias alternativ är större och tyngre, men har 5g.

Kameraexempel

Bilder i dagsljus blir oftast bra från huvudkameran i Motorola Defy

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
6/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
70%

Fakta

Allmänt

Modell Defy (2021)

Tillverkare Motorola

Lanseringsdatum 2021-06-17

Mått 169,8 x 78,2 x 10,9 mm

Vikt 232 g, 115 %

Pris 3300 kr

System Android

Systemversion 10

Chipset Snapdragon 662

Tillverkningprocess 11 nm, 219 %

Skärm

Mått 6,5 tum, 98 %

Upplösning 1600 x 720 pixel

Pixeldensitet 269 ppi, 63 %

Typ LCD - IPS

Bilduppdateringsfrekvens 60 Hz, 51 %

Minne

RAM-minne 4 GB, 44 %

Lagringsminne 64 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 5000 mAh, 103 %

Uppmätt videotid 10 tim, 25 min

Trådlös laddning Nej

Effekt på medföljande laddaren 20 W, 30 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Ja

Kamera

Upplösning 48 Megapixel, 2 Megapixel, 2 Megapixel

Vidvinkellins Nej

Optisk zoom Nej

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel

Upplösning på frontkameran 8 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Övrigt

Tålig Vattentät, Stöttålig

FM-radio Ja

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Nej

IP-klass IP68

Benchmark-tester

Antutu 9 159344, 24 %

Geekbench 5: CPU Single-core 315

Geekbench 5: CPU Multi-core 1408

Geekbench 5: Compute 371

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 8,5 FPS, 19 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 33 FPS, 42 %

3DMark Wild Life Stress Best 373, 5 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 370, 7 %

Google Octane 9697, 27 %

Jetstream 2 31,807, 27 %

Stöttålig

Vattentät

Men ändå rätt smidig

Skärmen

Långsam

Gammal Androidversion