Snabbgenvägar

Tips: Så använder du Sonys Side Sense-meny

Vi tipsar om hur du aktiverar och använder Sonys snabbmeny för enklare enhandsanvändning.

Publicerad Uppdaterad

Side Sense

När Sony gick över till sitt extra avlånga format på mobilerna, både med skärmformatet 21:9 och att man inte fällde in selfiekameran i skärmen utan fortsatte ha en panel ovanför skärmen, lade man till en del funktioner som skulle kompensera för att formatet gör telefonerna svåra att använda med en hand. Det är väl tveksamt om menyn Side Sense faktiskt hjälper att göra telefonen lättare att använda med en hand, men det betyder inte att man kan tycka att menyn är användbar i sig.

Side Sense är ett slags alternativt sätt att nå mobilens app-låda och samtidigt ett av flera sätt att dela skärmen mellan två appar. Genom att dubbelklicka på det smala märket på skärmens högerkant öppnar du Side Sense-menyn, och sveper du över listen öppnar du skärmdelningsläget Flerfönster. Har du väl öppnat Side Sense kan du lätt växla mellan de två lägena. App-lådan känner av vilka appar du använder mest och visar i första hand genvägsikoner till dem, men du kan komma åt samtliga appar på mobilen genom att välja att se flera. I Flerfönster-läget kan du välja två appar som visas på var sin halva av skärmen. Det är ingen unik funktion för Sony men på många mobiler är den ganska svår att aktivera.

Ser du ingen Side-Sense-list i skärmkanten? Gå in i inställningarna, välj Skärm och skrolla ner till Side Sense. 

Här kan du få en genomgång av hur Side Sense fungerar, du kan välja appar som alltid ska visas i menyn, skapa förvalda flerfönster för kombinationer av appar som du ofta använder på skärmen samtidigt, och du kan i detalj justera hur Side Sense-fältet visas och hur känsligt det är.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här.