Annons

Effektivare än äldre kollegor

18-30 åringar: Aldrig utan min smartphone

Bild: Esther Vargas/Flickr
Bild: Esther Vargas/Flickr

Generation Y kan tänka sig bo på Mars och ha ett implantat i hjärnan för Internetuppkoppling. De anses även vara mer uppkopplade och effektiva.

Publicerad Uppdaterad

En majoritet av 18-30 åringarna, den så kallade generation Y, eller Millenials, anses vara effektivare än 31-50 åringar, den så kallade generation X, på grund av att de i högre utsträckning är uppkopplade och kan multitaska mer effektivt. Detta enligt Ciscos senaste Connected World Technology Report, en studie som tittar närmare på personers attityd gentemot framtidens arbetsplats samt uppkopplade prylar i arbetet.

Ja till implantat i hjärnan och liv på mars
Vidare kan var fjärde 18–30 åring tänka sig att operera in ett implantat i hjärnan för att alltid vara uppkopplad. Det är en något högre siffra jämfört med 31-50 åringar bland vilka (trots allt!) var femte person kan tänka sig det. Egentligen skulle Millenials kunna tänka sig det mesta för att vara uppkopplade till Internet, runt 42 procent skulle exempelvis snarare kunna tänka sig att bli av med sitt luktsinne än med sin Internetuppkoppling. Vidare skulle en tredjedel kunna tänka sig leva utan el i en vecka snarare än utan sin smartphone. Och i Asien skulle man även kunna tänka sig leva utan sex i en månad till förmån för att behålla sin smartphone.

Spelar integritet roll? För många är tillgången till surfdata och en smartphone viktigare. Fyra av tio Millenials skulle kunna tänka sig dela all den information som finns på deras smartphone med mobiloperatören mot en gratis lur med obegränsad surfpott.

Intresset för rymden har också fått sig ett rejält uppswing senaste året och det visar sig, enligt Ciscos rapport, att många skulle kunna tänka sig bo på Mars eller en annan planet om företaget de jobbar på skulle öppna ett kontor där. En fjärdedel av alla respondenterna svarade nämligen "ja" på den frågan.

Datorn fortsätter att regera på jobbet
Lite överraskande, och mer traditionellt i jämförelse med övriga frågor, tros datorn och inte någon annan typ av uppkopplad bärbar enhet fortfarande vara arbetsplatsens främsta verktyg år 2020, medan smarta telefoner och kroppsburna prylar då blir de viktigaste uppkopplade enheterna, detta för såväl generation Y som generation X. Ringa samtal gör däremot Millenials mindre än sina ädre kollegor. Men trots den högre nivån av uppkoppling föredrar fortfarande sex av tio papper och penna framför anteckningsappar.

Svårare hantera millenials
En ny klass av medarbetare är dessutom född, de så kallade Supertaskers, personer som kan göra två saker samtidigt och göra dem på ett bra sätt, enligt Cisco. Den typen av medarbetare anses vara mycket attraktiv bland HR-specialister. Cirka 62 procent av dessa tycker nämligen att Supertaskers ökar produktiviteten i organisationen. 

Uppfattningen om att generation Y är effektivare delar 60 procent av generation X och 81 procent av specialister inom HR som tycker att generation Y är snabbare på att utföra arbetsuppgifter där mobila enheter och appar är nödvändiga. Vad gäller tillgänglighet svarar generation X och Y lika och varannan ser sig själva som nåbara i sitt arbete dygnet runt, sju dagar i veckan, via telefon och mejl.

Bland HR-specialister som varit chefer över generation X och generation Y anser en majoritet att chefsjobbet är svårare gentemot de yngre medarbetarna. Där är största utmaningen att generation Y har ”vill ha det nu”-ambitioner, något som ställer krav på kompetensutveckling för cheferna. Lite överraskande, då generation Y i högre utsträckning är uppkopplad, är att en majoritet föredrar att jobba på kontoret.