Beräkning från analysfirma

"29 miljoner Iphone X levererade under fjärde kvartalet 2017"

Går det bra eller dåligt för Apples Iphone X? Det tycks fortfarande bero på vem man frågar. Slutsatserna bland analytikerna spretar rejält, och några officiella siffror från Apple har vi ännu inte sett röken av. Om man får tro analysfirman Canalys så har telefonen sålt bra, men under förväntan.

Publicerad Uppdaterad

Apple ska enligt analysfirman Canalys ha levererat 29 miljoner Iphone X-enheter under förra årets sista kvartal, vilket innebär att julhandeln finns med i uppskattningen. Enligt firmans analytiker Ben Stanton så är det en ganska bra siffra – inte minst med tanke på att telefonen är mycket dyr – men samtidigt under förväntat. Trots det höga priset ska dessutom hela sju miljoner exemplar ha sålts i Kina. En annan faktor som spelar in i bedömningen av huruvida 29 miljoner exemplar är att betrakta som en succé eller inte är förstås att Apple också hade stora problem att få fram tillräckligt många exemplar av telefonen initialt. Ser man enbart till tiden efter att Apple fick ordning på produktionen, så har telefonen nämligen sålt bättre än väntat. 

”Facit” kommer i februari

Ser man till hur det gått för Apples Iphone-försäljning rent generellt, så har det enligt Canalys gått mycket bra. De två andra telefonmodellerna Iphone 8 och 8 Plus har enligt Canalys också attraherat många köpare, vilket sammantaget gör att facit lär bli mycket bra ändå när Apple avlägger sin rapport den 1 februari. 

Källa