https://www.mobil.se/nyheter/4g-f-r-telenors-nya-bredbands-kunder
506812
Nyheter
Både 3G och 4G

4G för Telenors nya bredbands-kunder

Telenor gör nu om sina abonnemang för mobilt bredband och inkluderar tillgång till 4G-uppkoppling i samtliga, men det förutsätter givetvis att man befinner sig i ett område med 4G-täckning.

De tre nya mobila bredbands-abonnemangen som Telenor nu inför istället för de sju man tidgare hade har alla "4G" i namnet för att markera att tillgång till 4G-nätet ingår. Eller rättare sagt man har möjlighet att koppla upp sig om man befinner sig på rätt plats i någon av de 116 kommuner där Telenor uppger att man idag har 4G-täckning.

Samtidigt börjar man använda modem som både har stöd för 4G och 3G för till alla abonnemang. 

Med det billigaset abonnemanget 4G Mini får man dock inga höga hastigheter, något som ofta brukar förknippas med 4G. Enligt Telenor ska man räkna med att kunna surfa i 1-5 megabit per sekund och för månadskostnaden på 79 kronor kan man förbruka 2 gigabyte data. 

Om man istället väljer 4G Maxi eller 4G Premium ska man kunna räkna med hastigheter på 5-30 megabit per sekund respektive 10-50 megabit per sekund. Då ingår också 15 gigabyte eller 50 gigabyte data, beroende på om man väljer 4G Maxi med månadskostnaden 199 kronor eller 4G Premium med månadskostnaden 299 kronor.

Har man behov av större datamängder kan man köpa tilläggstjänsten Fri Surf om man har Maxi eller Premium. För 50 kronor i månaden för Maxi-abonnenter och 100 kronor per månad för Premium-abonnenter kan man surfa utan någon maxgräns för datamängden, även om Telenor liksom tidigare har en regel för att hindra "extremt användande".

Om man inte har ett eget modem får man betala 30 kronor i månaden för modemet oavsett abonnemang, även om Telenor ger "månadsrabatt" på 30 kronor för Maxi-abonnenter och 60 kronor om man väljer Premium.

Telenor bygger sitt 4G-nät tillsammans med Tele2 och tidigare i vår testade man gemensamt ny teknik som på sikt ska ge hastigheter på upp till 300 megabit per sekund.