Intel-köpet ökar möjligheterna

“5G i Iphone nästa år – eget 5G-modem från Apple redan 2021”

Nu Qualcomm, senare egenutvecklat.

Publicerad Uppdaterad

Det var förra veckan som det blev klart att Apple köper Intels verksamhet för att göra modemchipp och målet är tydligt. Idag har visserligen Apple ett avtal med Qualcomm om att den amerikanska tillverkaren ska leverera chipp till Apple, men på sikt vill Apple utveckla sina egna chipp.

Intern 5G-utveckling

Köpet av Intels modemverksamhet innebär ett rejält tillskott till Apples kapacitet och enligt Reuters så är de interna målen inställda på att med hjälp av den interna utvecklingsavdelningen ha egna 5G-modem klara för produkter som kommer ut på marknaden under 2021. Apple tar över 2200 anställda från Intel och de kommer alltså att sättas i arbete omgående. Både Samsung och Huawei, Apples konkurrenter har egen chipputveckling medan Apple i stora delar varit beroende av leverantörer som Intel och nu Qualcomm.

Stegvis utfasning

Innan Intel meddelade att bolagets verksamhet för utveckling och tillverkning av modemchipp var till salu var bolaget en betydande leverantör till Apple, men tvingades se sig omsprungen i 5G-utvecklingen av konkurrenterna. Nu säger en medarbetare med insyn att Apples plan är att använda 5G-chipp från Qualcomm i nästa års Iphone-modeller och att man sedan ska ha sina egna chipp klara till 2021. Intels tidigare deadline för 5G-chipp var år 2020 och oavsett när Apples egenutvecklade 5G-modem är redo så sägs det att övergången från Qualcomm till egna modem sannolikt måste genomföras stegvis.

Patent från Intel

Ett tydligt värde i Apples köp av Intels modemverksamhet är de patent som ingår och de liksom den överenskommelse om patent och leveranser som Apple redan träffat med Qualcomm gör att bolaget har en starkare förhandlingsposition när man ska göra upp med andra patentinnehavare inom 5G, som Ericsson och Huawei.

5G i alla 2020 års Iphones

De tre Iphonemodeller som väntas släppas 2020 ska enligt analytikern Ming-Chi Kuo alla ha stöd för 5G och inte som tidigare antagits bara några av enheterna. Ming-Chi Kuo har historiskt varit duktig på att förutspå Apple-produkter och han baserar sitt antagande bland annat på Intel-köpet och på att billigare Androidmobiler med 5G tvingar Apple att erbjuda 5G även i lägre prissegment för att framgångsrikt kunna konkurrera såväl hos konsumenter som gentemot operatörer. 

Källa