Annons

Välj alternativ till Apples standardappar

9 okända nyheter som kommer i IOS 14 för Iphone

När Apple presenterade nya IOS 14 berättade man om en del av nyheterna, men långt ifrån alla. Vi har tittat närmare på de nyheter som du kanske missat.

Publicerad Uppdaterad

Bland de stora nyheter i IOS 14 som Apple faktiskt pratade om när det lanserades var framförallt de nya hemskärmarna där man kan placera widgets i olika storlekar direkt bland ikonerna och att du även kan dölja hemskärmar och samla alla appar i ett appgalleri med enkla sökmöjligheter.

Apple pratade även om möjligheterna att använda utvalda appfunktioner i en slags miniapp utan att behöva ladda ner och installera en app först. Det kallas App Clips och kan låta dig till exempel betala för parkering, hyra en el-skoter eller köpa en bussbiljett utan att ha den app som krävs.

I ett dokument på sin hemsida har nu Apple publicerat ungefär 200 nyheter i IOS 14 och vi har letat fram de mest intressanta som ännu inte fått så mycket uppmärksamhet.

1. Välj en annan webbläsare eller e-post-app

Något oväntat öppnar Apple upp för att du ska kunna använda till exempel Chrome som standardwebbläsare i IOS. Sedan tidigare har Apples egna appar haft konkurrenter i App Store, men klickar du på en webblänk öppnas den ändå vanligtvis automatiskt i Safari. Det ändras alltså nu och du kan välja en annan standardapp för e-post och för webbläsare. Inga andra appar berörs dock ännu, så adresser öppnas till exempel fortfarander i Apple Maps vare sig du vill det eller inte.

2. Hitta lätt rätt emoji

Antalet emojis blir fler och fler löpande och idag kan du tvingas scrolla förbi massor av emojis innan du hittar rätt. I IOS14 kommer ett nytt sökfält i emoji-samlingarna så att du kan söka och hitta den du vill använda.

3. Anpassa bild i bild

En av nyheterna Apple pratat om är bild i bild vilket innebär att du kan visa video från en app så att filmen ligger över andra appar. Det här innebär att du kan ha Facetimesamtal samtidigt som du läser en webbsida till exempel eller se en fotbollsmatch i hörnet av skärmen samtidigt som du använder andra appar. 

Nyheterna vi ska komma in på nu är dock att du kan anpassa den här upplevelsen. Först och främst går rutan med film att flytta mellan skärmens fyra hörn. Desstom kan du storleksförändra rutan genom att knipa och spärra med fingrarna. Och sist men inte minst kan du dra och släppa den utanför skärmområdet för att bara höra ljudet från appen och inte se bilden.

4. Begränsad platsdelning

Många appar vill veta var du befinner dig och det kan finnas legitima skäl till deras önskan. I IOS 14 kan du välja att istället för att ge appen tillgång till din exakta position dela enbart en ungefärlig position. Tillräckligt oprecis för att inte kännas inkräktande, men tillräckligt exakt för att appen till exempel ska kunna visa dig närmsta busstation.

5. Välj själv bilddelning

När du ska dela en bild via en app, till exempel Facebook, kräver den appen tillgång till dina bilder. Då kan du sedan tidigare enbart välja att ge appen full tillgång till dina bilder eller ingen tillgång alls. Med IOS 14 kan du istället välja enbart utvalda bilder som appen i fråga ska få se.

6. Bättre röstmemon

Appen Röstmemon får flera förbättringar och dit hör smarta mappar som automatiskt sorterar dina inspelningar efter till exempel vad du spelat in på telefonen, på Apple Watch, eller nyligen raderat. Dessutom tillkommer funktioner för att förbättra ljudet så att du till exempel slipper störande brus i bakgrunden. 

7. Göm utvalda hemskärmar

Idag samlas alla appar du laddar ner på en av dina hemskärmar och har du inte tillräckligt med hemskärmar skapas en ny. Du kan även samla appar i mappar för att spara plats på skärmen. I IOS 14 kan du dessutom gömma hemskärmar så att du får färre att bläddra mellan. Appar du laddar ner blir då precis som alla andra appar sökbara i appgalleriet och hittas alltså den vägen.

8. Vädervarningar

Tack vare att widgets nu kan visas direkt i hemskärmen får den även utökade möjligheter.  Väderwidgeten kan numera varna dig om kraftiga väderförändringar, som  när det blir mycket varmare, mycket kallare eller mera regn den kommande dagen.

9. Enklare hitta bilder

Hela Bilder-appen är uppdaterad och det gör bland annat att levande bilder spelas upp automatiskt när du bläddrar i galleriet, så du ser rörelser utan att behöva klicka fram varje bild. 

Dessutom ska det vara enklare att hitta rätt bild genom att ändra ordning, filtrera och söka och de funktionerna är även tillgängliga när du väljer en bild via en annan app, till exempel Mail, Facebook eller Instagram.

I beta nu, släpps till alla användare i höst

IOS 14 släpps till Iphoneanvändare i höst och IOS 14 stöds av Iphone 6S (lanserad 2015) och senare.