Hejdå Play Store?

Äldre Huawei-mobiler kan förlora tillgång till Google Play

Har du en Huawei-telefon kan du stå inför en stor förändring.

Publicerad Uppdaterad

I maj förra året klassades Huawei som ett säkerhetshot av amerikanska myndigheter på grund av sina påstådda kontakter med kinesiska myndigheter. Detta fick bland annat till effekt att företaget stoppads från att använda och licensiera amerikanska produkter inklusive Googles operativsystem Android och dess appar som Play Store, Maps, Youtube med flera. Huawei kan fortfarande använda open source-versionen av Android i nya såväl som äldre produkter, men användare är hänvisade till främst den egna appbutiken App Gallery när det gäller appar.

Förbudet inkluderade även telefoner tillverkade för den internationella marknaden tillverkade efter den 16 maj 2019, men det förlängdes till den 13 maj 2020. Det har sagts att äldre modeller ska kunna fortsätta att använda de licensierade versionerna, men det kan vara på gång att förändras i och med att det förlängda undantaget har löpt ut och inget nytt avtal har genomförts. I teorin kan det betyda att även enheter som har sålts internationellt kan förlora rättigheterna att använda Googles produkter, och därmed få dem utbytta mot företagets egna Huawei Mobile Services som i de senare lanserade produkterna.

Det finns fortfarande en chans att det temporära undantaget kan komma att förlängas av USA, inte minst för att amerikanska bolag ska kunna fortsätta att använda telekommunikationsutrustning från Huawei ett tag till, men som läget är nu kan alltså även svenska Huawei-användare eventuellt få se Play Store bytas ut mot Huaweis egen appbutik.

Exakt vad som faktiskt kommer att hända är svårt att säga säkert idag, men medan dokument hos Google som Wall Street Journal hänvisar till flaggar för risken att Huaweianvändare förlorar till gången till Googles-appar och Google Play så poängterar Huawei att de som haft Google Play i telefonen när de köpt den även framöver kommer att få uppdatringar till alla appar nedladdade från Google Play, inklusive de som kommer från Google.