Årets Androidevent

Allt från Google I/O

Nu drar Googles utvecklarevent I/O igång! Häng med oss på Mobil när vi liverapporterar eventet.

Publicerad Uppdaterad

Välkomna! Det hela borde komma igång vilken stund som helst nu.


18:03 - Folk håller fortfarande på att ta plats och ljudet till liveströmmen verkar vara strypt, lär nog inte vara igång förrän tidigast kvart över gissar vi.

18:08 - Här har ni feeden om ni vill titta själva!

18:10 - Wohoo, ljud! och nu är Sundar Pichai på scen!

18:12 - 20% kvinnor bland deltagarna, upp från 8% förra året. Passar bra med deras nya projekt.

18:14 - en miljard aktiva användare... och nästan lika många duckface-selfies tydligen :)

18:17 - Android har 62% av tabletmarknaden, Googles version då, inte forkade varianter som Kindle. 

18:21 - Android One är deras nya satsning för utvecklingsländer. Innefattar såväl referensdesigner av hårdvaran samt vanliga Android med några specialtekniker som autoinstallation från Play. En enhet utvecklad i samarbete med Micromax får stå som exempelenhet.

18:22 - Android L. Nya versionen har inget kodnamn än. Ska finnas tillgänglig på utvecklarenheter typ strax. 

18:24 - Utvecklad för flera enheter från grunden. Material design kallar det de hela. Bygger mycket på att det ska finnas ett djup och mer dynamik i gränssnittet än bara en platt yta som nu. 

18:25 - Utvecklare kommer kunna ange djupenheter i gränssnittet och Android L kommer automatiskt att anpassa skuggor och liknande. Ska även anpassas dynamiskt efter storleken på skärmen.

18:28 - Liknas vid ringar på vattnet när du rör vid objekt på skärmen. Utvecklare ska kunna skapa sömlöst mellan objekt och även mellan appar. Gmail används som exempel och det ser riktigt snyggt ut.


18:33 - Guidelines för design kommer att släppas för utvecklare idag i ett första utkast. Nu demas telefonappen i hur det kommer att fungera med både X och y-axel tillsammans med en z-axel. De börjar med telefonappen och kommer att addera Material Design till fler appar under sommaren.

18:37 - Nya notifikationer som bland annat inte stör om du gör något annat med telefonen. 


Personal unlocking. Ihopkopplad med en smart klocka så att du inte behöver peta in lösenkod varje gång du ska använda telefonen. Ta bort klockan och lösenkoden slås automatiskt på. Grymt!

18:40 - Demo av hur Material Design ser ut på webben. Inget av det här ser ut som en webbsida, även om det är det. Riktigt snyggt och även om de bara visar hur det ser ut på en mobil bör samma upplevelse ticka på i 60 fps på andra enheter… så länge de använder Chrome verkar det som.

18:42 - Tabbar i mobila chrome läggs i en ”recents”-vy för att du enkelt ska kunna hoppa mellan appar och webbsidor mer sömlöst än. tidigare. Om du har en app installerad för den sajt du besöker skickas du till appen istället för att tuffa runt på hemsidan.

18:48 - snabbhet är nästa stora område i Android L. Art-motorn blir standard i L till skillnad från nu när den behöver slås på. Art ska numera vara två gånger så snabb som Dalvik. Minnessallokering ska även ha förbättrats enormt. Motorn ska även vara betydligt mer minneseffektivt än Dalvik och hela motorn är kompatibel med 64-bitarsarkitektur, vilket borde innebära att hela versionen är det. Inga modifikationer ska behövas från utvecklarhåll!

18:51 - Android extension pack uppdaterar grafiken. För att dema det kör de PC-versionen av Unreal 4-motorn på en Androidenhet, vilket är riktigt imponerande.

18:52 - Batteri är nästa stora grej. project Volta kallar de det hela. Batterihistorik är grunden i det hela. Den datan kan sedan användas av utvecklare för att spara en hel del batteri i själva appen.

18:55 - Inbyggd batterispararläge i Android L också. Kan slås på eller av både automatiskt och manuellt och kan konfigureras av användaren. Ska ge uppåt 90 minuters mer aktiv användning. 

Bättre multitasking och stöd för bluetooth 4.1 är några av nyheterna och developer preview ska släppas imorgon bitti (deras tid). 5 000 nya API:er totalt!

18:56 - Givetvis lite gnagande mot Apple om vilka funktioner som de lägger in jämfört med vad som funnits tidigare.

18:58 - Mindre än 0,5 % av användarna stöter någonsin på malware. Android L får också stöd för remote wipe om luren blir stulen. Ska även gå att se all delad data centraliserat för att se vad som skickas vart från din telefon.

19:00 - Alla enheter ska i och med Android L ska vara voice enabled och medvetna om vart du befinner dig och i vilken miljö. Den ska även fungera på samma sätt oavsett vilken enhet du använder, där de sätter mobilen först.

Nu är det dags för Android Wear!

19:03 - Android Wear stödjer både fyrkantiga och runda skärmar och sensorer gör dem medvetna om din omgivning. G watch har en skärm som alltid är påslagen. Klockan vaknar sedan när du vrider armen för att kolla på den. Kort utgör huvuddelen och systemet kommer att fungera med både notifieringar från mobilen och appar som körs direkt på enheten.

19:06 - Notifieringar och appar är synkade mellan klocka och telefon. Googlesök direkt i klockan genom Google Now och röstsök. Samtal kan avvisas, besvaras eller avvisas med ett sms. Notifieringar kan tystas helt med ett enkelt svep och musik kan styras från telefonen.

19:09 - Android Wear har stöd för att fungera som stegräknare, med historik, och även puls om enheten har det inbyggt.

19:11 - Navigering direkt från klockan fungerar också. Android Wear SDK blir tillgängligt i sin helhet idag!

19:14 - Moto 360 på demo nu. Showcase av olika appar. bland annat möjligheten att beställa mat direkt från enheten. Appar med Wear-stöd installeras och uppdateras automatiskt på klockan så snart du installerar dem på telefonen. Alla Wear-klockor kommer att vara vattentåliga på ett sätt eller annat. En annan app visar recept steg för steg direkt i klockan så du inte behöver ha telefonen i närheten.

19:17 - LG G watch kan beställas idag. Samma sak med Samsung Gear Live som utannonseras idag. Moto 360 kommer att bli tillgänglig… senare i sommar.

Nu Android i bilen.

19:21 - Android Auto heter satsningen. Helt förberedd för röstkommandon och medveten om vart du är för att ge dig den info du behöver. Demon visar hur en telefon kopplas med sladd för att sedan dyka upp på bilens egen skärm även om allt körs från telefonen. Personaliserad upplevelse som tas med från bil till bil. 

19:24 - Google maps till Android auto är helt röststyrd. Givetvis finns röststyrd meddelandehantering för att inte behöva fibbla med telefonen när du kör. Röstknappen på ratten används för att starta olika röststyrningar eller svara på meddelanden.

19:27 - Android Auto SDK presenteras idag! Kommer bland annat ha stöd för tredjepartsappar för meddelanden. Väldigt likt utvecklarkitet till Android Wear, så det blir väldigt enkelt att göra appar med stöd för båda. SDK:et kommer vara. 40 företag är med i Open Automotive Alliance och de första bilarna med stöd för tekniken kommer att rulla på vägarna innan året är slut.

Nu blir det teve!

19:33 - Android TV heter tjänsten som väntat. Ingen ny plattform, utan samma lika Android som till telefonen, klockan eller bilen. Kräver bara ett styrkors och en knapp som kan göras som mjukvara eller fysiskt. TV input framework är en ny del i Android L. 

Hemskärmen lägger sig ovanför det som spelas. Appar oc tjänster sorteras efter hur ofta du använder dem och högst upp ligger rekommendationer, vilket är öppet för alla appar som är installerade. Givetvis är allt röststyrt för sökningar och liknande. Sökningar på en film ger resultat från alla installerade tjänster och därifrån kan du gå vidare till enskilda skådisar (med deras filmer redo för visning) eller relaterat material i allmänhet.

19:36 - Android Wear kan givetvis också användas som fjärrkontroll. Allt är byggt för att se bra ut på ungefär tre meters avstånd för att passa en TV-skärm. 


Spel blir också stort. Stöd för spelkontroller finns också med Leo’s Fortune som demo. Multiplayer där den ena spelar på skärmen och den andra på en platta.

Fullt stöd för Casting, alltså fullt stöd för Chromecast-tekniken. 

Play store har också gjorts om för att fungera bättre på en TV, med enbart TV-baserade appar.

Affären kommer att öppnas i höst när enheterna kommer. Sonys 4k-apparater från i år och Philips 2015-modeller kommer att ha stöd för det hela, samt en hel bunt olika streamingboxar från Razer och liknande.

19:44 - Chromecast nu. Google Cast kommer till Android TV-enheter, som tidigare nämnt. Nya upptäcksmöjligheter via play store eller via chromecastappen för att hitta kompatibla appar (yay!).

Vänner kan ansluta till chromecasts utan att ens vara på samma nätverk! Cast-knappen kommer att vara synlig hela tiden för att söka efter närbelägna cast-enheter. Antingen kör den en sökning i närheten och om det inte fungerar ska hopparning fungera med pinkod. Hela grejen är opp in också för de som inte vill ha det. Kommer senare i år.

19:47 - Backdrop är en ny funktion som låter din teve vara fotoram från vilket album du än vill. Kommer även kunna visa upp nyheter eller bilder från utvalda ämnesområden för bilder. Google Now kan även användas för att fråga vad som visas på skärmen om det dyker upp en målning exempelvis som du gillar.

En ny funktion låter dig klona hela din enhets skärm trådlöst. Det är Googles egna teknik, så Miracast är väl dött nu. Men det styrs via chromecast-appen och ser ut att fungera på ungefär samma sätt som Airplays skärmkloning. Beta kommer om några veckor!

19.54 - Chromebooks nu. Mobilen och chromebooks ska kopplas samman. Mobilen ska automatiskt låsa upp din Chromebook bland annat. Notifikationer från telefonen kommer att visas på datorn (liknande det Apple visade nyligen). 

Appar ska enkelt kunna konverteras till Chromebooks från Android genom enkla verktyg, fast anpassat till mus och tangentbord istället för touch.

20:00 - Jobbet nu. Samma mobil ska kunna användas för jobb och privat bruk. data ska kunna isoleras helt mellan de två lägena. Företag ska kunna köpa appar i bulk för det här. Samsung tackas för Knox då det står som grund för Android for Work som kommer i höst.

Google Slides utannonserat! Powerpoint på Googleianska. Hela Docs får stöd för naive redigering av Officedokument! inga fler konverteringar av excelark, wordfiler eller slides. de sparas senare som originalformatet, men kan konverteras senare till docs-formatet.

Hoppla! Obegränsad lagring för tio dollar månaden. Missade om det var för företagsvarianten eller för alla dock.

20:08 - Phew. Utvecklarhyllningar och cloud services... Andrum för oss alltså.

20:36 - Ok, nu kör vi igen. Nyheter för Play-familjen!

Google fit nu! Förhandsvisning av utvecklarverktyget som står som ryggrad till befintliga appar. Adidas och Nike samt Noom nämns tillsammans med en radda andra och ska ge dig full kontroll över vilka data som ska delas med vilka appar. Som användare kommer du nog mest se det som möjlighet att koppla ihop olika tjänster, men det är ett starkt första steg att öppna upp fitnessmarknaden.

Play games uppdateras med en specifik profil för alla dina data. Nu stöds sparade spel i molnet för att kunna spela på olika enheter. Quests är en slags nya achievements med olika mål i spelet som kan läggas in utan att utvecklaren behöver uppdatera spelet.

20:40 - Fem miljarder dollar utbetalade till utvecklare senaste året.

Meh. Folk på plats får både en LG-klocka/Samsungklocka OCH en moto 360… Wish we were there

Men nu är det slut. Häng kvar för lite fler sammanfattningar.