Stor hårdvarubonanza

Amazon lanserar glasögon och ring med Alexa-stöd

Amazon bjöd på ett hejdundrande hårdvaruparty igår kväll, och bland de mest intressanta nyheterna noterar vi ett par ”smarta” glasögon och en ring med stöd för AI-assistenten Alexa.

Publicerad Uppdaterad

Nej, Alexa har långt ifrån samma penetration på den svenska marknaden som Google Assistent. Och konstigt vore det väl annars, med tanke på att den senare finns på svenska och dessutom bor i relativt många svenskars mobiltelefoner. Men det finns förstås fans även här, och företagets produkter är i ett större perspektiv alltid intressanta, med tanke på att Amazon varit ledande i utvecklingen av AI-assistenter under lång tid. Echo-högtalarna har fortfarande en större marknadsandel på många håll i världen än Googles Home-högtalare, och vi ska inte ens gå in på hur det ser ut jämfört med Apples sorgebarn Siri. 

Nu har Amazon hur som helst valt att uppdatera sitt utbud med produkter som har stöd för Alexa. I samband med ett stort hårdvaruevent i går kväll presenterade man en rad nya produkter, inte minst några nya Echo-högtalare (en ny version av minstingen Dot med klockdisplay, en lite större variant med bättre ljud kallad Echo Studio) samt ett par så kallade true wireless-hörlurar som får det föga förvånande namnet Echo Buds. Men de produkter som verkligen stal showen var Echo Frames och Echo Ring. Echo Frames är ett par ”smarta” glasögon, men inte smarta i bemärkelsen att de är rustade med augmented reality-funktionalitet eller kamera. Nej, här snackar vi mikrofoner och små högtalare. Glasögonen kan således användas för att styra en telefon, ett smart hem och för att lägga in notifieringa och påminnelser. De kan även läsa upp notifieringar och påminnelser för användaren utan att omgivningen hör något. 

Echo Ring är en liknande produkt, fast som namnet antyder så handlar det om en ring som man bär på fingret. Tanken med den är precis som med glasögonen att man ska kunna ställa frågor till Alexa och genomföra samtal via sin mobiltelefon, utan att behöva plocka upp telefonen ur fickan. När Echo Frames och Echo Ring dyker upp på marknaden är oklart, men när så sker ska de kosta 179,99 dollar och det kommer att krävas en inbjudan för att kunna köpa ett par. Amazon presenterade även en rad uppgraderingar av assistenten i sig. Bland annat så har Alexa begåvats med en ny neuronnätbaserad text-till-tal-färdighet som ska göra att assistenten blir mer ”uttrycksfull”, och dessutom lanserar man Alexa med en rad kändisröster. 

Källa